R. B. 2020.04.09 10:01 Frissítve: 2020.04.09 11:35

Kézi: a Veszprém korábbi, világbajnok játékosa nem tudja, hogy jut majd haza

Kevés kézilabdázó akad Európában, aki a koronavírus-járvány ideje alatt a megszokott módon edz és mérkőzéseket játszik. William Accambray, a Telekom Veszprém volt játékosa ilyen. Az olimpiai aranyérmes, világbajnok és Európa-bajnok francia balátlövő a fehérorosz Meskov Bresztet erősíti – május végéig.

Accambray 2019 nyarán távozott Veszprémből (Fotó: Koncz György)

 

A 32 éves (április 8-án, szerdán volt a születésnapja) klasszis tavaly nyáron igazolt át a Breszthez a Veszprémtől. Fehéroroszországban – csakúgy, mint a labdarúgóknál – a kézilabda-bajnokság sem szünetel a járvány ellenére.

„Az itteni élet gyakorlatilag nem változott meg, mert nem rendeltek el korlátozásokat – idézi a francia szövetség honlapja William Accambray-t. A bolti eladók maszkot és kesztyűt viselnek, a bejáratoknál fertőtlenítők vannak kikészítve. Óvatos vagyok, nem járok ki gyakran. A helyiek roppant barátságosak, s bár kevesen beszélnek angolul, jól boldogulok.”

A Breszt legutóbb április 4-én játszott tétmeccset: a bajnokságban 42–31-re nyert a Gomel vendégeként. Accambray három gólt dobott a mérkőzésen.

„A kormány nem függesztette fel a sportversenyeket, alkalmazkodunk ehhez. A csapatban jó a hangulat, nincs gyomorgörcsünk a meccseken” – tette hozzá a francia átlövő, aki a nyáron hazaigazol, az első osztályú PAUC-ban folytatja karrierjét.

„A terv szerint a Meskov május végén elenged minket, elvileg vakációzni mennék. Fogalmam sincs, hogy ez miként lesz lehetséges. A francia és a fehérorosz határ is le van zárva. Autóval érkeztem Bresztbe, jó néhány határon át kell kelnem, hogy hazajussak.”


Accambray 2017 tavasza óta nem lépett pályára a válogatottban, összesen 103 találkozón játszott címeres mezben. Legutóbb 2017 decemberében kapott meghívót a nemzeti együttesbe, ekkor szakadt el az Achilles-ína.

„A válogatottság mindig az egyik legfőbb célom volt, s ez nem változott, még messze van a pályafutásom vége. Didier Dinart [a volt francia kapitány – a szerk.] sohasem indokolta meg, miért nem számított rám a sérülésem után. Még a bő keretbe sem kerültem be” – fogalmazott a kiváló kézilabdázó.

2020.06.05 09:17:51

Kézilabda NAGY PÉTER

Emlékezetes pillanatok a csodás fordítástól az elérzékenyülésen át egy furcsa gólpasszig.

2020.05.29 20:51:29

Kézilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Ha a szerződések rendben voltak jogilag, nehezen értelmezhetők az indulatok.

2020.05.25 19:44:09

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Az utóbbi időben alig-alig lőhetett gólt, mégis rajongtak érte a szurkolók. A veszprémi gladiátor a veszélyhelyzet alatt is tanult magyarul.

2020.05.14 10:22:29

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT

Emily Bölköt szenvedélyről, fiatalon megtapasztalt elvárásokról és a Fradinál rá váró kihívásokról is kérdeztük.

2020.05.10 20:06:04

Kézilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Nyugodtan okoskodhatok, míg az elnöknek és a szervezetének okosnak kell lennie.