Két meccs az élet – Nagy László nagyon vágyik a veszprémi BL-aranyra

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2017.06.01. 20:54
Harmadik BL-aranyáért küzd a veszprémi Nagy László, a magyar bajnok csapatkapitánya, aki a Barcelona kézilabdacsapatával már kétszer ünnepelt.

– Kísért a múlt, vagy a tavalyi döntő már a feledés homályába vész?
– Nem mondanék igazat, ha azt állítanám, hogy kitöröltem a lelkemből és a fejemből a legutóbbi Bajnokok Ligája-döntőt, de az is biztos, hogy a profi sportolói élethez hozzátartozik az örömök, a sikerek és a kudarcok feldolgozása, egészséges kezelése – válaszolta Nagy László, a Telekom Veszprém kétszeres BL-győztes csapatkapitánya. – Hála istennek az én életemben azért a mérleg nyelve inkább a sikerek felé billen, de a botlásokat is megtanultam kezelni. Tavaly tényleg nagyon jó helyzetben voltunk, már kilenc góllal vezettünk a fináléban, ám a végén sokat hibáztunk, nem tudtunk kijönni a hullámvölgyből, a Kielce pedig vérszemet kapott, fordult a kocka.– Kísért a múlt, vagy a tavalyi döntő már a feledés homályába vész?
– Nem mondanék igazat, ha azt állítanám, hogy kitöröltem a lelkemből és a fejemből a legutóbbi Bajnokok Ligája-döntőt, de az is biztos, hogy a profi sportolói élethez hozzátartozik az örömök, a sikerek és a kudarcok feldolgozása, egészséges kezelése – válaszolta Nagy László, a Telekom Veszprém kétszeres BL-győztes csapatkapitánya. – Hála istennek az én életemben azért a mérleg nyelve inkább a sikerek felé billen, de a botlásokat is megtanultam kezelni. Tavaly tényleg nagyon jó helyzetben voltunk, már kilenc góllal vezettünk a fináléban, ám a végén sokat hibáztunk, nem tudtunk kijönni a hullámvölgyből, a Kielce pedig vérszemet kapott, fordult a kocka.

– El tud képzelni hasonló forgatókönyvet az idén is?

– Hasonlót igen, azzal a módosítással, hogy mi végzünk az élen.

– Önnek ez lenne a harmadik BL-diadala.
– Egyben az egyik legfontosabb és legértékesebb is, hiszen a Veszprémmel még nem éltem át ezt az élményt. Pedig nagyon vágyom rá!

– A Barcelonával szerzett trófeákra miként gondol?
– Nagyon szép, nem feledhető emlékek. Miként a katalán klubban töltött tizenkét, minden szempontból sikeres év is.

– Bajnoki címet viszont már Magyarországon nyert többet.
– Így van. A Barcával négyszer nyertem, a Veszprémmel már ötszörös aranyérmes vagyok, és éppen ezért hiányzik a jelenlegi együttesemmel elérhető BL-győzelem.

– Az idén vajon mi kell hozzá?
– Nagyon sok minden. Az ellenfelek ezúttal is Európa, de nyugodtan mondhatom, hogy a világ legjobbjai. Szerintem még sosem volt ennyire erős a Bajnokok Ligája négyes döntője.

– Német csapat nélkül is?
– Ilyen még nem fordult elő, de ez csak azokat lepi meg, akik kevésbé figyelték a BL legutóbbi csoportküzdelmeit, nyolcad- és negyeddöntőjét. A németekről pedig annyit, hogy a nyolcaddöntőben még három csapatuk is állt, igaz, a Löwen a Kiellel került szembe. A negyeddöntőben aztán a Kiel nem bírt a Barcelonával, a Flensburg pedig kikapott a Vardartól.

– A macedónoknál talán érdemes is megállni egy szóra. Mire lehetnek képesek Sterbikék?
– Éppen ez az. Régi barátomon, Sterbik Árpádon nagyon sok múlhat. Ha ő jól véd, és társai segítenek neki a hatékony védekezéssel, a Szkopje képes meglepetésre. Az erejét tapasztaltuk a SEHA-ligában. Háromszor találkoztunk, összesen egy pontot szereztünk, a breszti fináléban is kikaptunk. Az előző három idényben már BL-negyeddöntőbe jutott, de csak negyedik nekifutásra érkezett meg Kölnbe. Arról se feledkezzünk meg, hogy a B-csoportban az élen végzett, megelőzte a címvédő, a nyolcaddöntőben kieső Kielcét, valamint a Szegedet és a Löwent.

GÖRBICZ: ARON PÁLMARSSON ÉS NAGY LÁSZLÓ JÁTÉKA MEGHATÁROZÓ
Már negyedik éve szurkolok tiszta szívvel a Veszprémnek, szülővárosom világhírű csapatának, amely végre megérdemelné a BL-trófeát – mondta Görbicz Anita, a BL-győztes Győr irányítója. – Tavaly már szinte meg is szerezte, és az idén, ha sorozatban harmadszor is bejut a döntőbe, biztosan nem hibázza el. A napokban találkoztam Nagy Lászlóval, és mondtam is neki, hogy szerintem az idén már a Veszprémmel is felér a csúcsra. Erre azért van esélyük Laciéknak, mert a keretük alig változott, és úgy látom, összes ellenfelénél egységesebb, összeforrottabb a csapatuk. Ez nagy szó, mert temérdek kiváló egyéni játékos lép náluk pályára, és belőlük sikerült egy irányba húzó együttest faragni. Aron Pálmarsson és Nagy játéka meghatározó, ha nekik két jó napjuk lesz, és az övékhez társul további két-három kiemelkedő teljesítmény, fantasztikus sikert ünnepelhetünk. Ezerkilencszáznyolcvankettőben fordult elő, hogy a két BEK-győztes magyar volt, a Vasas és a Honvéd. Óriási eredmény lenne, ha a Győr után a Veszprém is révbe érne!

– Aztán a felsoroltak ki is potyogtak az egyenes kieséses szakaszban.
– Igen, a B-csoportból csak a Vardar lesz ott Kölnben.

– A tavalyi négyesből pedig a Veszprém és a PSG.
– Ráadásul egymás ellen kezdünk, és a csoportban nem volt szerencsénk ellene.

– Annak a két vereségnek, a fájó emléknek lehet jelentősége?
– Remélem, nem. Már sokan és sokszor elmondták, és én csak ismételni tudom, hogy a kölni négy meccs semmi máshoz nem hasonlítható, mert a csapatoknak csak erre a két-két idényzáró csatára kell összpontosítaniuk, ezeken bármi megtörténhet, és ha visszagondolunk az utóbbi évekre, volt is érdekes végeredmény.

– A Hamburg, a Flensburg és a Kielce végső sikerére gondol?
– Pontosan. Mindenki tudta, hogy ezek a gárdák is borzalmasan erősek, nagyon jó a taktikájuk, kiváló tréner készíti fel őket, de arra nem sokan fogadtak volna, hogy megszerzik a trófeát. Három éve, amikor a Veszprém először jutott el Kölnbe, a Flensburg a Kiel ellen győzött a fináléban, egy évvel korábban pedig a Hamburg a Barcelona elől kaparintotta meg a nagyon furcsa alakú, kézilabdát tartó robotkart formázó díjat.

– Mennyi esélyt ad a végső sikerre a Veszprémnek és a másik három együttesnek?
– Ebben a mezőnyben teljesen egyformák az esélyek. A döntőbe jutás is óriási siker, az pedig megjósolhatatlan, mi történik vasárnap este a Lanxess Arenában.

Továbbá a négy oldalas mellékletben:
– Interjú Xavier Sabatéval, a Veszprém vezetőedzőjével

– Az ellenfelek részéről Sterbik Árpád, William Accambray és Kiril Lazarov is elmondja, mit vár a kölni négyes döntőtől

– Bemutatjuk a veszprémi együttes tagjait, és a vetélytárs csapatokat is

– Érdekességek, statisztikák a korábbi döntőkről

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik