SIMON JÓZSEF 2012.03.25 12:03 Frissítve: 2015.03.01 02:18

Bundagyanúval vizsgálják a Pécs tatabányai sikerét

Nagyon diplomatikusan fogalmazta meg szombati közleményében az MKSZ, hogy Vetési Iván elnök gyakorlatilag bajnoki bundagyanú miatt rendelt el vizsgálatot a Tatabánya–Pécs (31–35) férfimeccsen történtek után.

Vizsgálatot indítottak a Tatabánya–Pécs meccs kapcsán (Fotó: Németh Ferenc)A bundagyanút persze senki, az MKSZ elnöke és többi vezető tisztségviselője sem mondja ki (vigyázni kell a mundér becsületére...), ám a sorok között is olvasva – ki tudja?

Hogy ki bundázott (ha bundázott)?

Nem lesz egyszerű kideríteni, és ebben az ügyben az érintetteknek és a kommentálóknak egyaránt minden kiejtett vagy leírt szóra szinte jogászként kell vigyázni, ám az alábbi tényeket és véleményeket összerakva akár közelebb is lehet kerülni a válaszhoz. Ami akár az is lehet: senki sem bundázott. Majd az MKSZ-vizsgálat kideríti.

Nézzük, mi történt!

A Tatabánya már március elején elpuskázta bajnoki elődöntőbe jutásának jórészét, mert esélyesként utazott Gyöngyösre, majd vesztesként tért haza (ezzel versenyben tartotta a négybe jutásért a Füredet, vagyis legnagyobb riválisát).

A Balatonfüredre, amely az alapszakaszban kétszer megverte a Tatabányát, ezután már „csak" annyi feladat várt, hogy nyerjen az utolsó fordulóban Kecskeméten. Előre lehetett tudni, hogy ennek a sikernek a valószínűsége meglehetősen nagy.

Fentiek tudatában, vagyis az elődöntőről 90 százalékos bizonyossággal lemaradva fogadta a Tatabánya a Pécset, amely menekülni igyekezett a kiesés elkerüléséért harcoló négyesből (9–12. hely). Nagy céljáért a Pécs megtette a legfontosabb lépést: nyert Tatabányán. A megmeneküléséhez (nyolcba kerülés és rájátszás az 5–8. helyért) már csak az kellett volna, hogy a Füred győzzön a pécsi sikerrel szombatra nagy bajba sodródó Kecskemét ellen. A Kecskemét azonban – szintén óriási meglepetésre – nyert szombaton, vagyis kihúzta önmagát a bajból, s a nyolc között folytatja. A Tatabánya pénteki vereségével egyben eldőlt, hogy a Balatonfüred a további eredményektől függetlenül elődöntőbe jutott.

Ezután jelent meg az MKSZ közleménye.

 MEGÉRTE FOGADNI
A Tatabánya–Pécs meccs felkerült fogadóirodák tétlapjára, és például az internetes sportstats.com oldalon fogadóknak az alábbi oddsokat ajánlotta, illetve fizette.
Tatabánya-győzelem: 1.01-szeres szorzó
Döntetlen: 18.5-szeres szorzó
Pécs-győzelem: 18.5-szeres szorzó
Nem nehéz belátni, hogy aki, mondjuk, 1 millió forint befektetéssel 18.5 milliót kereshet, nem sokat hezitál – ha biztosra mehet.

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke felkérte dr. Kersch Ferencet, az MKSZ szakmai és versenybizottságának elnökét, hogy a testület teljes körűen vizsgálja ki a ... Tatabánya Carbonex KC-Varioauto Pécs KC (31–35) mérkőzést rendezési, bíráskodási és ellenőrzési szempontból. Amennyiben a vizsgálat feltár bármilyen visszásságot, illetve visszaélést, a mérkőzés újrajátszását rendelhetik el. A szövetség fokozott figyelemmel követi a férfi élvonal záró fordulójának valamennyi hátralévő találkozóját. A jelenlegi, még 2011 tavaszán elfogadott versenykiírás nem tartalmazza, hogy az alapszakasz utolsó fordulójának mérkőzéseit azonos időpontban rendezzék, az MKSZ azonban a 2012–2013-as szezonra elfogadandó versenykiírásban már szabályozni fogja az utolsó fordulóban sorra kerülő találkozók kezdési időpontjait.

Eddig a közlemény.

A szövetség szakmai és versenybizottságának elnöke, Kersch doktor a Nemzeti Sport kérdésére hozzáfűzte: azt tervezi, hogy kiadja vizsgálatra és véleményezésre a mérkőzés videofelvételét a játékvezetőket ellenőrző bizottságnak, valamelyik jelentős szakmai tekintélynek örvendő edzőnek, és persze maga is megtekinti a felvételt.

„A legfőbb kérdés, történtek-e kirívó események, amelyek megzavarhatták vagy befolyásolhatták a mérkőzés normális, elfogadott menetét – mondta lapunknak a sportban jártas jogász. – Fikciókkal, alaptalan feltételezésekkel nem szeretnénk foglalkozni, és nem is lenne jó a sportágnak, ha erre terelődne a figyelem. Amit eddig megtudtam a mérkőzésről, annak alapján szerintem nincs a pakliban az újrajátszás. A jövő hét végéig lezárjuk ezt a kérdést."

Tatabányai sportszakmai gondokra hívta fel a figyelmet Bódi Dezső elnök a klub honlapján, s ezt a véleményt Marosi László ügyvezető elnök is megerősítette lapunknak. Szerintük ennél mélyebbre már nem lehet süllyedni, ezért elnézést kértek a szurkolóktól.

„Nagyon rossz folyamat kezdődött el Tatabányán – mondta Bódi Dezső. – Ez már a Gyöngyös ellen elvesztett meccsen is látszott. Megpróbáljuk kiértékelni a helyzetet annak tudatában, hogy a szezon végéig túl sok változtatásra nincs lehetőségünk. Eddig is tisztességgel játunk el, ezután is ez a célunk. Új alapokra kell helyeznünk a kézilabdát Tatabányán, s ezt egyeztetni fogjuk az új éra embereivel. A bajnokságot tisztességesen be kell fejezni, és a Magyar Kupában szeretnénk a méltó helyünket elérni. Arra kérek mindenkit, hogy egy idő után – talán kicsit lehiggadva – próbáljon meg segíteni a csapatnak. Korábban is ezt mondtam, most is azt mondom: ez akkor is a mi csapatunk. Merítsünk erőt azokból a mérkőzésekből, amikor a csapatunk jól játszott."

Debre Viktor edző meccs utáni véleményét is érdemes felidézni: „Az elejétől nagyon rosszul játszottunk. Amikor kezdtünk, a támadásunk még úgy, ahogy jó volt, de a védekezésünk, már akkor is katasztrofálisan működött. A második félidőben pedig még gyengébbek voltunk. Szinte mindent elkövettünk, hogy véletlenül se tudjunk nyerni."

A tatabánya válogatott jobbszélsője, Harsányi Gergely azt hangsúlyozta, társaival együtt ő is sportember, aki mindig a lehető legjobb eredményre törekszik: „Ha győztünk volna, marad esélyünk a négybe jutásra, így sajnos ez elúszott. A játékban benne van, hogy rossz formában van az egyik csapat, s kiemelkedően megy a másiknak. Most ez történt. Semmi más nem indokolta a vereségünket."

Majd kideríti az MKSZ-vizsgálat!

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.12.11 23:49:23

Kézilabda THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A nyers számok mögött megbúvó jelenség nagyobb veszélyt jelent.

2017.12.10 16:24:18

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, HATÁR DÁVID (közvetítés)

Az olimpiai ezüstérmes nagy falatnak bizonyult, így búcsúzunk a vb-től.

2017.12.09 06:57:29

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

EXKLUZÍV. A nyáron visszavonult klasszis irányító Anja Edinnel közös életükről, a fiatal tehetségek küzdelméről és új szerepéről.

2017.12.08 20:31:15

Kézilabda CSILLAG PÉTER

MEGHAMISÍTOTT SPORTTÖRTÉNELEM. Akinek a munkáját elsöpörték az 1956-os forradalom hullámai.

2017.12.08 15:05:58

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, HARMATH ÁKOS (közvetítés)

A magyar válogatottban a csehek ellen Bódi Bernadett volt a húzóember, kapusaink is remek napot fogtak ki.