Inkább most! – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2019.05.31. 23:09

A földkerekségen két kiváltképpen népszerű sportág európai döntőjét rendezik klubszinten. Madridban ma Tottenham–Liverpool mérkőzést a labdarúgó Bajnokok Ligája fináléjában, Kölnben a férfi kézilabdázók négyes döntője a program szombaton és vasárnap. A labdarúgóknál a végjátékban nincs magyar együttes, míg kézilabdában a Veszprém ötödik alkalommal feszülhet neki, hogy megnyerje a trófeát. Ez utóbbi tény vélhetően meg is határozza a honi sportrajongók viszonyulását a két eseményhez, bár gyorsan tegyük hozzá, hogy a kézilabda BL elődöntőjének két mérkőzése után a tévében a futball BL-fináléról sem maradunk le.

A madridi meccs érdekességét az adja, hogy akárcsak az Európa-liga döntőjében, a BL-ben is két angol együttes találkozik, ez kétségkívül a brit dominanciát bizonyítja az európai klubfutballban – még akkor is, ha Maurizio Sarri (Chelsea), Unai Emery (Arsenal), Mauricio Pochettino (Tottenhan) és Jürgen Klopp (Liverpool) személyében a kvartett egyik együttesének sincs szigetországi edzője (ráadásul az El-döntőben pályára vonuló 22 között egyetlen angol volt…). Ez persze nem jelent semmit, mert a kézilabda BL négyes döntőjének mezőnyében (Kielce, Veszprém, Vardar, Barcelona) valamennyi résztvevő különböző nemzetiségű, ám csupán a Barcelonának van azonos nemzetbeli szakvezetője. Sőt, ha az edzők oldaláról nézzük, a négyből négy csapat trénere spanyol állampolgár, de ebből nem következik, hogy automatikusan a spanyol bajnok nyeri meg a BL-t.

Mi, magyarok azt szeretnénk, hogy a Veszprémé legyen a trófea, ám a vágyak nem keverhetők össze a valósággal, más kérdés, hogy Nagy Lászlóéknak reális esélyük van a végső sikerre. Csakhogy a játékosok zsigereiben is ott van az egy év szünet után ismét bajnoki aranyérmes két döntős kudarca a Lanxess Arenában. Talán nem is a Barca elleni 2015-ös vereség fájhat nagyon, hanem a Kielcétől 2016-ban kilencgólos előnyről hetesekkel elbukott csata.

Fiatalkoromban egy-egy hazai bajnoki vagy kupadöntő alkalmával gyakran így zengett a lelátó: „Most vagy soha!” Majd a kórus a választásra is utalt: „Inkább most!” Igen, a kölni négyes döntőben is ez a vezérlő elv, ehhez szombaton a Kielcét kell legyűrni, másnap pedig a Vardart vagy a Barcelonát.

S ha valakinek ez kevés, szombat este szoríthat a Tottenhamért vagy a Liverpoolért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik