Itt van Amerika
NAGY PÉTER 2020.04.26 14:02 Frissítve: 2020.04.26 14:49

Ilyés Ferenc: Egy évig még biztosan játszom

Ilyés Ferenc utolsó szegedi évében már a visszavonulást tervezgette, most mégis hosszabbítana a Tatabányával a 229-szeres válogatott átlövő-védekezőspecialista, aki az elmúlt egy hónapban végre kiélvezhette az apaságot.

 

Ilyés Ferenc (jobbra) további egy évig játszhat Tatabányán (Fotó: Török Attila)

– Negyven felé közeledve, amikor minden napot a családjával tölthet, mennyire hiányzik a kézilabda?
– Január tizenötödikén megszületett a kisfiunk, így mostanában nincs időm ezen töprengeni. Az első másfél hónapban folyamatosan edzésekre, meccsekre jártam, az EHF-kupa miatt több napig nem voltam itthon, ezért most kiélvezem, hogy a nap huszonnégy órájában apa lehetek. Az egészségügyi sétát leszámítva nemigen mozdulunk ki a házból, sokszor azt vesszük észre, hogy elment a nap, beesteledett.

NÉVJEGY: ILYÉS FERENC 
Született: 1981. december 20., Székelyudvarhely
Magassága, testsúlya: 197 cm, 97 kg
Sportága: kézilabda
Posztja: átlövő
Klubjai: Székelyudvarhely (–2000), Mol-Pick Szeged (2000–2007, 2013–2016), Telekom Veszprém (2007–2009, 2011–2012), TBV Lemgo (Németország, 2009–2011), Wisla Plock (Lengyelország, 2012–2013), Grundfos Tatabánya KC (2016–)
Nevelőedzője: Bakó Lajos
Első válogatottsága: 2003. december 27., Nagymihály (Csehország, 32–30)
Utolsó válogatottsága: 2019. január 23., Herning (Norvégia, 26–35)
Válogatottsága/góljai: 229/502
Kiemelkedő eredményei: 2x olimpiai 4. (2004, 2012), világbajnoki 6. (2009), vb-7. (2011), vb-9. (2007), vb-10. (2019), 3x Európa-bajnoki 8. (2008, 2012, 2014), Eb-9. (2004), Eb-13. (2006), Eb-14. (2010), világkupa-7. (2004), KEK-győztes (2008), EHF-kupa-győztes (2010, 2014), Szuperkupa-döntős (2008), 4x magyar bajnok (2007, 2008, 2009, 2012), 3x Magyar Kupa-győztes (2006, 2009, 2012)

– Hektikus idényt tudhat maga mögött a Tatabányával, örül, hogy az idény eredményeit törölte a szövetség?
– Negyedik éve vagyok Tatabányán, de amíg az első három esztendőben stabil teljesítményt nyújtottunk, és jóformán csak a Szeged és a Veszprém ellen veszítettünk pontokat, ebben az évadban új helyzettel szembesültünk. Sérülés miatt rögtön a bajnokság elején hosszú időre elveszítettük az egyik legjobb játékosunkat, az irányítónkat, Juhász Ádámot, akitől a támadásaink indulnak. Ezután sokáig csak szenvedtünk, újra kellett gondolni a taktikánkat, ráadásul félévkor az is felvetődött, hogy nem tudjuk tovább folytatni, mert a klubnak anyagi nehézségei támadtak. Valahogy azért sikerült átlendülni a holtponton, visszaküzdöttük magunkat a harmadik helyért folyó versenybe, de jött a koronavírus, és berekesztették a bajnokságot.

– Meddig láthatjuk még Ilyés Ferencet a pályán?
– A nyáron lejár a szerződésem, és bár hosszabbításra még nem került sor, Marosi László elnök úrral már szóban megállapodtunk a folytatásról: egy évig még biztosan játszom. Ilyen hosszú szünet után amúgy is „kívánja” a szervezetem a kézilabdát.

– Székelyudvarhelyiként mennyire fontosak a gyökerei?
– Lassan két éve dolgozom a határon túli magyar kézilabdáért felelős elnöki megbízottként, ezért az MKSZ-szel is egyeztetni szerettem volna a jövőmről. Most azonban vannak fontosabb teendők is a szövetségben, miután sok klub a túlélésért küzd. Én akkor kapcsolódtam be a munkába, amikor Székelyudvarhelyen megalakult az első határon túli kézilabdaközpont, amely azóta kinőtte magát: Dunaszerdahelyen, Adán és a Partiumban is működtetünk hasonlót. Novák András operatív igazgató szerint erre a jövőben is lesz lehetőségünk, nekem óriási öröm, nagy megtiszteltetés, hogy részt vehetek ebben a projektben.

Ilyés Ferenc a hazai topklubok mindegyikében játszhatott. A szurkolók elismerték, akár a Szeged…
…akár a Veszprém mezében küzdött (Fotók: NS-archív)
AZ ÉRTÉKES EMBERT SZÍVESEN LÁTJÁK

Szeretnénk meghosszabbítani egy évvel Ilyés Ferenc nyáron lejáró szerződését, s utána hosszabb távon együttműködni vele. Még kérdéses, milyen feladatkörben tudnánk továbbra is együtt dolgozni. Rendkívül értékes játékos és ember, nagyon örülnénk neki, ha maradna a klubnál, miután befejezi a játékos-pályafutását. Ha ilyen vonalon képzeli el a folytatást, edzői licence engedné, hogy az utánpótlásban dolgozzon, de ha úgy érzi, ehhez nincs túl sok ambíciója, más feladatot is elláthat a felnőttcsapatnál” – mondta Marosi László, a Grundfos Tatabánya elnöke, hozzátéve: ameddig Ilyés játszani szeretne, a klub szívesen látja, így jövő nyáron ismét szóba kerülhet az esetleges hosszabbítás.

– Tatabányára Szegedről érkezett, ahol összesen tíz évet töltött, de a Veszprémben is játszott három idényt. Hová húz a szíve?
– Nagyon szeretem Szegedet, rengeteg barátom van a városban, sok minden odaköt. Hazudnék viszont, ha azt mondanám, Veszprémben nem éreztem jól magam. Emlékszem, az utolsó előtti szegedi idényemben már úgy voltam vele, ha még egy esztendőt ajánl a klub, utána visszavonulok. Azóta eltelt négy év, én pedig még mindig játszom… Tatabányán megtaláltam a számításom, nem bántam meg, hogy ideigazoltam. Tatán élünk a feleségemmel és a kisfiammal, nagyon jól érezzük magunkat. A Bányásznál szó van róla, hogy az aktív pályafutásom után állást kaphatok az egyesületnél, ezért mi nem is tervezünk elköltözni sehová, habár Szegedre mindig mehetünk, az egyfajta mentsvár.

– Hogy lesz valakiből védekezőspecialista?
– Úgy, hogy észre sem veszi. Annak idején, amikor Szegedről Veszprémbe igazoltam, sokan mondogatták, hogy csak védekezésben használnak majd a bakonyiak, ezért a szerződésemben kikötöttük, hogy támadnom is kell. Így is lett, de az idő múlásával jöttek jobbak, fiatalabbak a helyemre, nekem pedig megváltozott a szerepköröm. Harmincöt fölött már nem biztos, hogy bírnám folyamatosan elöl-hátul, hármas védőben eléggé fárasztó a „munkám”. Megbékéltem ezzel, hiszem, hogy ebben a pozícióban is a csapat hasznára tudok lenni.

– Gyerekként volt példaképe?
– Nem, de Bajusz Sándornak sokat köszönhettem kezdetben. Átlövőként mindig segített, támogatott, pedig posztriválisok voltunk Szegeden. Sokszor megbeszéltük, hova kell lőni a kapusnak, és ha nem így tettem, a kispadról rendre bekiabált nekem. Veszprémben Pérez Carlosszal játszhattam együtt, aki akkoriban a világ egyik legjobbja volt, mégis megfeleztük a mérkőzéseket. Erre a mai napig nagyon büszke vagyok.

Csak azt sajnálja, hogy olimpián nem tudott érmet nyerni a magyar válogatottal (Fotó: NS-archív)
 VÉLEMÉNY

KOVÁCS PÉTER, a Pick-Szeged korábbi edzője: „Rendkívül jó adottságú játékos volt a fiatal Ilyés Ferenc, nemcsak a testi felépítésével, hanem az akaraterejével is kitűnt a mezőnyből: mindig küzdött, harcolt, maximálisan koncentrált. Sokat foglalkoztam vele egyénileg is, mert technikailag volt hová fejlődnie. A csapat egyik sztárja, Bajusz Sándor is segített neki a lövésekben. Mondtam is neki: »Sanyi, ebből a gyerekből válogatottat kell csinálni, még ha a játékidőd rovására is megy.« Szerencsére ő is belátta, mekkora tehetség lakozik Ilyésben. A lövőtechnika terén voltak ugyan hiányosságai, de védekezésben mindig kiemelkedőt nyújtott. Vadkerti Attilával, Laluska Balázzsal egy »fészekből« származnak, öröm volt velük dolgozni.”

– Edzőként ki volt önre a legnagyobb hatással?
– Külön senkit sem szeretnék kiemelni, habár a karrierem szakaszaiban mindig voltak meghatározó szakemberek. Kovács Péter bízott a fiatalokban, Szegeden ő épített be a csapatba Vadkerti Attilával és Laluska Balázzsal együtt, a keze alatt következett be az a bizonyos áttörés a pályafutásomban. Skaliczki László úgy hívott el egy háromnapos válogatott összetartásra, hogy még nem volt meg a magyar állampolgárságom, de ő megelőlegezte a bizalmat, mert látott bennem fantáziát. Nem felejtem el, zöldfülűként elvitt a szlovéniai Európa-bajnokságra, miközben néhány idősebb, rutinosabb játékost itthon hagyott. Később az athéni olimpiára is eljutottam a jóvoltából. Mocsai Lajosnak szövetségi kapitányként és klubedzőként is sokat köszönhetek, nála lettem a nemzeti együttes csapatkapitánya.

– A tragikus körülmények között elhunyt Marian Cozmára minden évben megemlékezik. Képes volt feldolgozni a néhai román beálló halálát?
– Fájó pontja ez az életemnek, senkinek sem kívánom, hogy hasonlón keresztülmenjen. Marian nemcsak bennem, de az akkori veszprémi csapattársakban is mély nyomot hagyott. A születésnapján és a halála évfordulóján mindig eszembe jut, felhívom az apukáját, aki sajnos nem a legjobb hírekkel szolgál: az egyre romló egészsége miatt már a temetőbe sem tud kimenni. Rengeteg vicces emléket őrzök róla, mindig jókat sztorizunk az egykori játékostársakkal.

– Miként emlékszik vissza a légióséveire?
– Sokan vették Spanyolország felé az irányt abban az időben, nekem azonban a német stílus jobban feküdt, ezért igazoltam 2009-ben a Lemgóba, amellyel később EHF-kupát nyertem. Imádtam minden percét annak az időszaknak, és szerencsére sikerült megállnom a helyem a Bundesligában. A Wisla Plockba 2012-ben kerültem, de az inkább csak kiruccanás volt, mert mindössze tíz hónapot töltöttem a lengyel egyesületnél. A veszprémi szerződésbontást követően kényszerpályán voltam, két évet írtam alá Plockban, de közbeszólt a szegedi ajánlat. Vadkerti Attila barátommal sokat beszélgettünk arról, hogy a veszprémi évek után hazatérjek-e, amire ő folyamatosan biztatott. Utólag azt mondom, megérte!

– Melyik volt pályafutása legemlékezetesebb mérkőzése?
– Nagyon sok fontos meccsen léptem pályára, amit talán sajnálok, hogy kétszer szerepeltem olimpián, mégsem sikerült érmet nyernem, mind a kétszer negyedikek lettünk. Klubszinten egy Rhein-Neckar Löwen elleni KEK-döntő ugrik be, amelyen jól ment a játék, és a Veszprémmel megnyertük a sorozatot, illetve a Szegeddel aratott EHF-kupa-sikerünk is sokszor eszembe jut.

2020.09.27 15:16:24

Kézilabda RUSZNÁK GYÖRGY

Alig hét perccel a vége előtt még öt góllal vezetett az ellenfél, mégis döntetlen lett a vége.

2020.09.26 19:42:43

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Az évezredes balsors helyett méltassuk magunkat! Tisztán látásunkat, a sport igazságosságába vetett bizodalmunkat és lelki egyensúlyunkat egyaránt segíti.

2020.09.24 17:48:12

Kézilabda VINCZE SZABOLCS (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)

David Davis csapata 37–25-re nyert • Ez volt a bakonyiak 200. BL-sikere.

2020.09.23 18:07:22

Kézilabda NAGY PÉTER (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Megtépázta a koronavírus a magyar csapat keretét, csak három góllal kapott ki a Szeged a bombaerős lengyel csapattól.

2020.09.23 16:08:14

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A Siófok hazai pályán győzelemre számított, de a tízgólos különbséget is alig kerülte el.