Hétgólos veszprémi vereség Barcelonában

Vágólapra másolva!
2011.03.27. 17:19
null
Bár Perics (jobbra) fantasztikusan védett Barcelonában, Tomást így is túl sokszor hagyták <br />a veszprémiek próbálkozni (fotó: Imago – archív)
Címkék
Az MKB Veszprém férfi kézilabdacsapata sokáig a szenzációs formában védő Dejan Perics bravúrjainak köszönhetően szorossá tudta tenni a Barcelona elleni, idegenbeli Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőt, de a hajrára „elfogyott&quot;, több mint tízperces gólszünete volt és kikapott 28–21-re, így rendkívül nehéznek ígérkezik a visszavágón a hátrány lefaragása.

 

1. FÉLIDŐ

A Veszprém legfontosabb hiányzója Fazekas Nándor, aki el sem utazott a katalán fővárosba, Dejan Perics mellett így még Liszkai Szilveszter feladata lehet helytállni a kapuban.

A hazai csapat kezdte a találkozót, és Siarhei Rutenkának mindössze 22 másodperc kellett, hogy bevegye a Veszprém kapuját – amelyben természetesen Perics kezdett. A katalánok védekezésben hatosfallal nyitottak, első támadása során azonban ezt szépen megnyitotta a Veszprém, Renato Sulic talált be, amire gyorsan válaszolt Juan García, ezt követően pedig Császár Gábor iratkozott fel a góllövőlistára. 2–2

Jesper Nöddesbo nevéhez fűződött az első rossz lövés, majd Nagy Lászlótól vették el a labdát a bírók, de a következő támadásnál már betalált a barcelonai magyar, amire ismét Sulic reagált veszprémi oldalról.

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Chambéry (francia)–Ciudad Real (spanyol) 24–27 (11–15)
Bosna Sarajevo (bosnyák)–Csehovszki Medvegyi (orosz) 22–31 (7–16)
CO Zagreb (horvát)–Rhein-Neckar Löwen (német) 28–31 (12–15)
Bajnokok Ligája-adatbankunkat, benne az összes nyolcaddöntős eredménnyel itt találja!

Nem meglepő módon Jevgenyij Lusnyikov nevéhez fűződött az első kétperces kiállítás, a kíméletlen orosz Naggyal keménykedett, így Császár labdaeladását Tomás könnyedén kihasználta, majd három újabb gyors gól következett Marko Vujin és Juan García révén, utóbbi rögtön kettőt vállalt. 6–4

Vujin is elkapni látszott a fonalat, akárcsak Lusnyikov, ám míg előbbi veszprémi gólt, utóbbi újabb kiállítást vont maga után. Iváncsik Tamás ziccert rontott hátrányban, de másodszor is próbálkozott, ami ugyan kimaradt, de azért mert szabálytalankodtak ellene. A hetes mellett az is sújtotta a hazaiakat, hogy megsérülni látszott Danijel Saric. Mielőtt azonban átadta a helyét Johan Sjöstrandnak, Vujin hetesét még kivédte. A svéd is védéssel mutatkozott be (Iváncsik Gergő rontott), azonban Perics is – sokadszorra – találkozott a labdával, így Sulic kiegyenlített. 6–6

Mirszad Terzics góljával először vezetett a vendégcsapat, Cédric Sorhaindo válaszolt, majd Tomásnak maradt túl sok üres helye, ám kiharcolt hetesét Juan García nem tudta gólra váltani, így Terzics újabb villanása ismét vezetést eredményezett. 7–8

Konsztantyin Igropulo, majd Iváncsik Gergő is megszerezte első gólját, miközben Perics továbbra is remek formában védett, Garcíát pedig lecserélte Xavier Pascual, aki nem sokkal később időt is kért 8–9-nél.

Perics védéseit megirigyelhette Sjöstrand, bemutatott egyet ő is, majd két szélső-gól jött, Tomás előbb, majd Iváncsik G. utóbb. Raúl Entrerríos találatára is volt válasza Császár hetese révén a Veszprémnek, Perics pedig ismét bemutatott egy óriási bravúrt. 10–11

Mocsai Lajos is időt kért, hogy taktikai tanácsokat osszon fiainak, majd Sulic mutatta be ugyanazt a figurát kétszer is, miután elsőre visszafújták a bírók. Igropulo bombájára Pericsnek sem volt érdembeli reakciója, majd újabb gyors gólváltás történt a felek között Császár és Tomás révén. Iker Romero hasonló erejű löketett eresztett meg, mint orosz kollégája, ez is védhetetlen volt, nem úgy Vujiné, akinek a lövésében volt erő, de hiányzott a pontosság. Ugalde García találata után így a szünet előtt újra vezetett a Barca, félidőben: Barcelona–Veszprém 14–13.

2. FÉLIDŐ

A második játékrész első momentumaként Iker Romero büntetőből növelte az előnyt. Nöddesbo gyorsan kapott egy kétpercet Vujinnal szembeni szabálytalanságáért, amit Sulic menten ki is használt. Nagy László szép akció után volt eredményes, majd Sjöstrand mutatott be két szép védést. 16–14

REACIÓK
Xavier Pascual, a Barcelona edzője: – Tudtuk, hogy nagyon nehéz meccs vár ránk, és a Veszprém, mint mindig, most is óriási harcra késztetett bennünket. A kapusok szenzációsan védtek, a taktikai változtatásokra pedig itt is, ott is megfelelő válaszok jöttek, ezért csak a hajrában nőhetett az előnyünk. Nem vagyok nyugodt a visszavágót illetően, otthon a Veszprém több mint veszélyes.
Mocsai Lajos, a Veszprém edzője: – Az első félidőben úgy alakult a csata, ahogyan elképzeltük, fegyelmezetten, tudatosan kézilabdáztunk. A védekezésünket megalapozta Perics fantasztikus bravúrsorozata. A szünet után támadásban kiengedtünk, se átlövőink, se szélsőink nem voltak eredményesek. Sokat játszottunk emberhátrányban, és amikor tizenhárom percig nem lőttünk gólt, elhúzott a Barca. Körömszakadtáig kell küzdeni a visszavágón.

Juan García révén először volt három a hazai előny, Vujin és Iváncsik Gergő azonban gyorsan faragott a hátrányon. Nöddesbo találata Sulic kiállításával együtt szakadt a Veszprém nyakába, ráadásul Gulyás próbálkozását is védte Sjöstrand, míg Romero újabb hetest értékesített. 19–16

A mínusz négyre is megvolt a lehetőség, de egy fantasztikus Barca-akció végén Perics legalább ugyanilyen jelzővel illethetően hárított. A Veszprémet ismét egyik legjobbja, Sulic próbálta túllendíteni a holtponton, gólt nem dobott, csak hetest harcolt ki, amit Császár be is dobott. Albert Rocas a 41. percben szerezte első gólját, majd Daniel Sarmiento is bevette a kaput. Nehéz percek voltak ezek: Sulic kiállítása miatt ember és négygólos hátrány: 21–17

A játékvezetők – kicsit erősen – Gulyást is kiállították, majd nem adtak hetest az Ugualde elleni szabálytalanságért. Támadásban nagyon sok volt ekkor a Mocsai-csapat hibája, Perics viszont a helyén volt, egy amatőr módon elbaltázott hazai támadás után pedig Pérez Carlos végre újra a veszprémi gólok számát növelte, sőt Csárli rögtön duplázott! 21–19 (46. perc)

Uros Vilovszki ugyan kidumálta a bíróknál, hogy ne állítsák ki, Juan García viszont Iváncsik Tamásnak is „eladta” a korábban Gulyással szemben is bemutatott trükköt, míg Pérez gyors egymás utánban harmadik gólját szerezte. Amikor Perics Romero hetesét is kivédte, elfogytak rá a jelzők, Tomás lohasztott valamelyest a kedélyünkön.

Nagyról Terzicset is kiküldték, Juan García pedig 24–20-ra módosította az állást, sőt Tomást csak Perics sarka választotta el attól, hogy ötre hizlalja az előnyt. Ideje volt az újabb Mocsai-időkérésnek, de Sjöstrand parádéja ellen alighanem bármelyik mester tanácsai hatástalanok lettek volna.

Pérez a lécet trafálta telibe, Nagy László betörése ellen nem volt ellenszer. A másik Nagy, Kornél viszont a padról beszállva hetest harcolt ki, Császár viszont először hibázott. Tomás a Kígyó térről talált be, a hajrában Sjöstrand pedig már Sulicon is kifogott. Perics hiába fogta meg Juan García büntetőjét, Tomás kihasznált egy eladott labdát – a támadásbeli tanácstalanság már-már szakadéknyi méretű volt. 27–20

Sjöstrand a hajrára befogta a védések számában Pericset (19–19), a hazai időkérés után Iker Romero már nyolcra növelte a különbséget, és Iváncsik Gergő ugyan betalált még egyszer, ám a visszavágó a hétgólos hátrány miatt így is nagyon keménynek tűnik – Barcelona–Veszprém 28–21.

Az MKB Veszprém hiába nyújtott 45 percen át remek teljesítményt a Palau Blaugranában, az utolsó negyedóra kilátástalan támadójátéka sokat elvett a Dejan Perics vezetésével bemutatott kiváló védekezésből. A bakonyiak nem bírták el, hogy több játékos visszafogottan teljesített és a Barcelonának érezhetően hosszabb volt a kispadja, a hazaiak így a hajrára gyors szélsőik révén felőrölték a Mocsai-csapatot. Emberfeletti teljesítmény kellene a továbbjutás kiharcolásához a Veszprém Arénában.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
FC BARCELONA BORGES (spanyol)–MKB VESZPRÉM KC 28–21 (14–13)
Barcelona, 7000 néző. V: Olesen, Pedersen (dánok)
BARCELONA: Sarics – TOMAS 6, NAGY L. 3, Sarmiento 1, Nöddesbo 1, Rutenka 1, J. GARCIA 6. Csere: SJÖSTRAND (kapus), Jernemyr, Sorhaindo 1, R. Entrerríos, IKER ROMERO 4 (3), Igropulo 2, Ugalde 2, Rocas 1
VESZPRÉM: PERICS – Iváncsik T., Laluska, Lusnyikov, SULIC 5, Terzics 2, IVÁNCSIK G. 4, Csere: Vujin 3, Császár 4 (2), Vilovszki, Pérez 3, Gulyás, Nagy K.
Az eredmény alakulása. 7. p.: 3–3. 16. p.: 6–7. 20. p.: 8–8. 24. p.: 10–10. 27. p.: 10–12. 28. p.: 11–13. 35. p.: 17–14. 42. p.: 21–17. 47. p.: 22–20.
Kiállítások: 4, ill. 14 perc. Hétméteresek: 6/3, ill. 4/2
VISSZAVÁGÓ
MKB Veszprém–Barcelona, 2011. április 2., 16.15
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik