nemzetisport.hu 2013.08.23 21:00 Frissítve: 2015.03.10 01:16

Görbiczék megruházták a szoknyásokat

A házigazda Győri Audi ETO egy szorosabb első félidőt követően végül magabiztosan legyőzte a francia Metzet a PwC Handball Fiesta elnevezésű nemzetközi női felkészülési kézilabdatornán. A korábbi meccseken a Rosztov egy góllal verte meg a Leipziget, míg a Vardar Szkopje héttel a Krim Ljubljanát.

Nem bírtak Lökével a szoknyás metziek (Fotó: NS-archív)

 

GYŐRI ETO– METZ: ELLENTÉTES FÉLIDŐK

A Győr kora esti mérkőzésére már nagyjából megtelt a Magvassy Mihály Sportcsarnok. Az ETO a szintén BL-szereplő Metzcel mérkőzött, a francia csapat játékosainak fele pedig jó szokás szerint kis kék miniszoknyában állt ki a meccsre.

A NAP JELENETE

 Mindenképpen valamelyik Görbicz-passz: egyszer hát mögött, egyszer pedig a másik irányba nézve hozta gólhelyzetbe Lökét, aki mindkettőből betalált a Metznek.

Az ETO a Herr – Orbán, Löke, Tervel (támadásban Rédei-Soós), Amorim, Kovacsics, Szepesi hetessel nyitott, és bár 5–2-re el tudott menni, de ekkor nem tudta produkálni a rá jellemző hatékony védekezést, így 8–8-nál egyenlő volt az állás. A játékrész második felére érkezett Görbicz Anita és Katarina Bulatovics, ami lökést adott ugyan a támadó játéknak, de hátul továbbra is szellős volt az ETO, ennek volt köszönhető, hogy csak három góllal (16–13) vezetett a szünetben.

 BUMM A FEJBE
Orbán Adrienn a szélről néhány perc alatt kétszer is fejbe lőtte a Metz kapusát, Laura Glausert (tegyük hozzá, közben lökték a levegőben), aki a második után cserét kért.

A pihenő alatt Ambros Martínnal minden bizonnyal átbeszélték a tanulságokat, ugyanis a második játékrész elején szempillantás alatt meglépett ellenfelétől a Győr. A védekezés és a kapusteljesítmény is feljavult, elöl pedig Görbicz adott zseniális passzokat Heidi Lökének. De a két nehéztüzér, Amorim és Bulatovics is belelendült, a 45. percre már számolni lehetett a Metzre (28–18). Jó jellemzi a franciák problémáját, hogy közel 13 percen keresztül nem tudtak betalálni Herrrnek. Mikor újra megtették, akkor már az ETO-ban is beálltak az addig kevesebbet játszók, Hornyák Dóra például egyből bombagólokkal köszönt be.

Pedig a Metz is próbálkozott becsülettel, a hajrához érve Andrjusina nagy igyekeztében csúnyán szabálytalankodott Lökével szemben, miközben a két edző egymásnak magyarázva kapott egy-egy sárgát. Az állás koránt sem volt ennyire kiélezett, az ETO magabiztosan, 34–19-re nyert.

 LÖKE: GÖRBICZTŐL MINDIG SZÁMÍTANI KELL A LABDÁRA

„Nem tudom, mi történt velünk az első félidőben, kellett idő, amíg felvettük a ritmust. A védekezés sokkal jobban sikerült a második félidőben, sokat beszéltünk róla a szünetben. Máskor az elejétől ezen a szinten kell játszanunk. Ez a torna jó alkalom arra, hogy a két új játékosunkkal még jobban összeszokjunk – mondta az ETO meccsén a legjobbnak választott Löke, aki kitért Görbicz extra passzaira is.

„Ha Görbével játszol, bármikor számítanod kell a labdára. Nagyon szeretek vele játszani, a közönség is biztos élvezi a hasonló megmozdulásokat."

Bognár-Bódi Bernadett: „Nagyon vártam már a tornát, hogy nemzetközi színtéren is megmérettethessük magunkat. Még nem vagyunk a legjobb formában, de a sok kemény edzés következtében még nincs itt az ideje a később szükséges frissességnek. Nagyon örülök, hogy újra az ETO-ban ilyen nagyszerű társak között játszhatok. A szurkolók még fantasztikusabbak, mint hat évvel ezelőtti távozásomkor voltak. A Metz komoly védekezéssel rukkolt ki, nehezebben tudtuk felvenni a ritmust, a franciák szerencsésen játszottak támadásban is. Később a feljavult védekezésünknek köszönhetően szép akciógólokat dobtunk."

 

KRIM LJUBLJANA–VARDAR SZKOPJE: VISSZATÉRŐ GYŐRI KEDVENCEK

A második meccsen a magyar közönség is testközelből láthatta az alaposan megerősített Vardar Szkopjét, amelyben több játékost is nagy ovációval köszöntöttek. Andrea Lekics és Jovanka Radicsevics két győri év után idén nyáron igazolt a macedónokhoz, míg Ana Djokics korábban volt meghatározó tagja az ETO-nak.

LEBONYOLÍTÁS
 A PwC Handball Fiestán mindegyik csapat naponta egy mérkőzést játszik. A házigazdán Győri Audi ETO-n kívül pályára lép a Krim Ljubljana, a Vardar Szkopje, a Metz, a HC Leipzig és a Rosztov-Don. A rendes játékidőben aratott győzelemért három pont jár, döntetlen esetén hétméteresek alapján kapnak kettő vagy egy pontot a csapatok. Az első két napon szerzett pontok szerint kerül sor a helyosztókra.

A Vardar a Szuszlina – Radicsevics, Djokics (támadásban Hmirova), Fernández, Lekics, Pineau, Zebic csapattal kezdett, a keretet elnézve nem lenne meglepő, ha a tétmeccsen is ezt a felállást látnánk tőlük. Lekicsék egyből magukhoz ragadták a kezdeményezést, de 1–3 után fordított a Krim. Ez azonban csak ideiglenes volt, ugyanis ezt követően folyamatosan a macedónoknál volt a vezetés. Lekics viszonylag hamar megszerezte az első gólját, míg Radicsevicsére a tizedik percig kellett várni, addig több helyzete is kimaradt jobbszélről. Lekicsen látszódott, élvezi, hogy újra irányítóként játszhat, az ETO-ban erre Görbicz Anita mellett kevés lehetősége volt.

A Vardartól több szép támadást is láthattunk, de voltak helyzetek, amelyből kitűnt, hogy még nincs összeszokva a sok újonnan érkezett játékos. A Ljubljana a kisebb sérüléssel bajlódó Andrea Penezic nélkül vette fel a harcot, és az első félidőben sokszor nem találta az ellenszerét a macedón védekezésnek, egyedül Katarina Krpez szórta meg magát. A szünet előtt már hattal is ment a Vardar, végül ötgólos előnnyel vonulhatott a pihenőre. (15–10)

A folytatásra összekapta magát a Ljubljana, két találatra is feljöttek, de ennél nem tudtak közelebb kerülni. Barbara Lazovic ugyan többször is sikeresen átlőtt, de a volt győriek hathatós közreműködésével a hajrára újra visszaállt a korábbi macedón előny, sőt a végén 29–22-re nyert a Vardar, amelyből Lekicset választották meg a legjobbnak.

LEIPZIG–ROSZTOV-DON: EGYENLŐ ERŐK KÜZDELME

A nyitó meccs kiegyenlített erők küzdelmét hozta az egyaránt BL-selejtezőre készülő Rosztov és Leipzig között. Az oroszok már igazán berendezkedhettek nálunk, az előző hétvégén a népligeti Elek Gyula-kupán is részt vettek.

Az elején a Rosztov ragadta magához a kezdeményezést, majd fordított a Leipzig, a félidő utolsó részében pedig fej-fej mellett haladtak a felek. A második játékrész elején három találattal elhúzott a német együttes (19–16), de hamar utolérte a Rosztov. Az egyik oldalról Susan Müller és Karolina Kudlacz, a másikról Kristina Élez Franic vívott gólpárbajt, amely végül 8–8-as döntetlent hozott. Sokáig úgy tűnt, hogy a meccsen sem lesz döntés, és jöhetnek a büntetők, de végül egy góllal a rosztoviaké lett a három pont (28A nyitó meccs kiegyenlített erők küzdelmét hozta az egyaránt BL-selejtezőre készülő Rosztov és Leipzig között. Az oroszok már igazán berendezkedhettek nálunk, az előző hétvégén a népligeti Elek Gyula-kupán is részt vettek.

Az elején a Rosztov ragadta magához a kezdeményezést, majd fordított a Leipzig, a félidő utolsó részében pedig fej-fej mellett haladtak a felek. A második játékrész elején három találattal elhúzott a német együttes (19–16), de hamar utolérte a Rosztov. Az egyik oldalról Susan Müller és Karolina Kudlacz, a másikról Kristina Élez Franic vívott gólpárbajt, amely végül 8–8-as döntetlent hozott. Sokáig úgy tűnt, hogy a meccsen sem lesz döntés, és jöhetnek a büntetők, de végül egy góllal a rosztoviaké lett a három pont. (28–29)

NŐI KÉZILABDA, FELKÉSZÜLÉSI TORNA (GYŐR)
PWC HANDBALL FIESTA
Augusztus 23. – péntek
Győri Audi ETO KC–Metz HB (francia) 34–19 (16–13)
G:
K. Bulatovics 6, Löke 5, Görbicz, Kovacsics 4–4, E. Amorim, Szepesi, Hornyák D. 3–3, Orbán, Bognár-Bódi 2–2, Rédei-Soós, Tervel 1–1, ill. Broch 5, Zaadi 3, Baudouin, Ognyenovics, Gonzales, Luciano 2–2, Prodhomme, Kanto, Andrjusina 1–1
Krim Ljubljana (szlovén)–Vardar Szkopje (macedón) 22–29 (10–15)
Ld:
Radicsevics, Zebic 6-6, Lekics, Pineau 5-5, ill. Krpez 6, Lazovic 4, Wörz 3
HC Leipzig (német)–Rosztov-Don (orosz) 28–29 (14–14)
Ld
: Kudlacz, S. Müller 8-8, ill. Élez Franic 8, Szen 6
Augusztus 24. – szombat
13:00: Krim Ljubljana–Rosztov-Don
15:00: Vardar Szkopje–Metz
17:00: Győri Audi ETO KC–HC Leipzig
Augusztus 25. – vasárnap
14:00: mérkőzés az 5. helyért
16:00: bronzmérkőzés
18:00: döntő
19:40: éremátadás, díjátadások

2020.05.29 20:51:29

Kézilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Ha a szerződések rendben voltak jogilag, nehezen értelmezhetők az indulatok.

2020.05.25 19:44:09

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Az utóbbi időben alig-alig lőhetett gólt, mégis rajongtak érte a szurkolók. A veszprémi gladiátor a veszélyhelyzet alatt is tanult magyarul.

2020.05.14 10:22:29

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT

Emily Bölköt szenvedélyről, fiatalon megtapasztalt elvárásokról és a Fradinál rá váró kihívásokról is kérdeztük.

2020.05.10 20:06:04

Kézilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Nyugodtan okoskodhatok, míg az elnöknek és a szervezetének okosnak kell lennie.

2020.05.08 07:53:53

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, ROSKA EMESE BOGLÁRKA

INTERJÚ. A győri kézisek szerény zsenije gyerekként jókislány-típus volt, és még most is zavarba jön, ha a képességeit méltatják.