Görbicz: Most igazán komolyra fordulnak a dolgok

Vágólapra másolva!
2013.04.06. 11:43
null
Görbicz Anita a Valcea ellen BL-döntőbe vezetheti a Győrt (Fotó: Török Attila)
A román szövetségi kapitány, Gheorghe Tadici magyar szurkolói fórumokon nagy vihart kavaró nyilatkozata szerint ma 7-8 góllal kikap a Győr a Valcea vendégeként a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjének első, bukaresti meccsén. De mi a véleménye Görbicz Anitának, és hogyan látja a párharcot a magyar csapat edzője, Ambros Martín?

 

MEGTAPOSTÁK GÖRBICZ MEZÉT

A román sajtó – a helyi viszonyokat ismerve nem meglepő módon – nemzeti ügyet csinált a Valcea–Győr párharcból. Boldog-boldogtalant megszólítottak a mérkőzéssel kapcsolatban, olyanok is hirtelen Oltchim-drukkerek lettek, akik valószínűleg még nem is látták játszani a csapatot. Gheorghe Hagitól Miodrag Belodedici-ig volt és jelenlegi futballisták, sportolók szólalnak meg a meccsel kapcsolatban, és mondják el, hogy a Valceának szurkolnak. Kevésbé szimpatikus, de a román sajtót ismerve ugyancsak nem meglepő, hogy néhány atlétát – köztük a vb- és Eb-ezüstérmes Nicoleta Grasut, illetve a gátfutó Ionela Tarleát – Görbicz Anita mezével, annak megtaposása közben fotóztak le. Alighanem viccnek szánták, Görbiczék elszántságát látva azonban a találkozó után már nem lesz kedvük nevetgélni...

– Feltérképezték a románokat?
– Fel, külön készültünk mindenkiből – válaszolta a Nemzeti Sport kérdésére a Valcea elleni BL-elődöntő kapcsán a Győri Audi ETO KC irányítója, Görbicz Anita.

– És milyenek?
– Erősek, nyilván, de ezt tudtuk eddig is. Nem tudok igazán nagy megfejtésekkel szolgálni, mert egy dolog, amit a videón viszontlátunk, ám valójában akkor tudunk meg sokat, amikor felmegyünk a pályára. Az első támadás és védekezés, az első ütközések, az első adott és kapott pofonok után lehet megérezni az ellenfél valódi erejét. Szóval szombaton, a meccs ötödik percében tudnék alapos választ adni.

– Felteszem, akkor mással lesz elfoglalva. A tavalyi és a kétezer-tízes elődöntőből sem lehet következtetni erre-arra?
– Nem sokra. Mindkettő egészen más Valcea volt, a tavalyi társaság is kicserélődött. Tulajdonképpen csak a szélsők nem változtak a kulcsemberek közül, meg Aurelia Bradeanu maradt meg. Az edzőjük is más, román helyett dán, szóval teljesen más stílus, teljesen más csapat.

A meztaposó fotó (prosport.ro)
A meztaposó fotó (prosport.ro)

– Ez a hetedik BL-elődöntőjük egyhuzamban. Van még önben izgalom?
– Az csak természetes! Ahogy közeledik a meccs, egyre izgatottabb vagyok, mennék már fel a pályára. Szeretném, ha sikerülne, ha nyernénk, ha továbbjutnánk, de nehéz dolgunk lesz. A védekezésünknek nagyon össze kell állnia.

– Az mostanában megvan, lassacskán nem is húsz, hanem tizenöt gól környékén tartják az ellenfeleket.
– Igen, de ez azért most más lesz. Eddig eljutni nagyjából kötelező volt, hoztuk a meccseket, ahogy kellett, ám most igazán komolyra fordulnak a dolgok.

Hirtelen Haginak is lett egy Oltchim-sálja (Fotó: prosport.ro)
Hirtelen Haginak is lett egy Oltchim-sálja (Fotó: prosport.ro)

 

AMBROS MARTÍN: RÁJUK UGRUNK
„Négy csapat maradt – fejtegette az erőviszonyokat a győri tréner. – Mindegyik nagyon jó, de különböző szinten állnak. A Larvik mindig egyforma teljesítményre képes, a Ljubljana meg a Valcea pedig fejlődik a szezon során. Utóbbinál új az edző, de hát nálunk is, mi is formálódunk, alakulunk az egész idényben. Néha még gyorsabban is, mint vártam: olykor rácsodálkozom, milyen hamar viszontlátom, amit megtanultak a lányok. A mi játékunk alapja a védekezés, az meg nyolcvan százalékban hozzáállás kérdése, csak húszban a képességeké – tért rá együttesére a szakember. – Az elődöntőben is azon múlik minden, melyik csapatot viszi jobban a szíve; azt gondolom, mi ebben erősek vagyunk. Az első naptól fogva minden edzést megalkuvás nélkül végighajtunk, és nem vettünk vissza egy pillanatra sem, hogy mostanra a vérünkké váljon a küzdelem. Nincs rajtunk nyomás, feszültség, csak izgatott várakozás, hogy csapjunk már bele. Hogy hol a románok gyenge pontja? Az ő teljesítményük ilyen – felfelé mutat, majd le, kis híján a bokájához, hogy világos legyen. – Nagyon jók, de tudnak nagyon rosszak is lenni, és nekünk ezeket a pillanatokat kell kihasználnunk: ha hullámvölgybe kerülnek, azonnal rájuk ugrunk. És hogy hol van ehhez képest a Győr? Általában itt – húz a mester egy vonalat a levegőben, kicsit fejmagasság felett, aztán néhány centit leejti a kezét. – Néha itt. De ha nem megy a játék, akkor sem megyünk ez alá – mellmagasságba is húz egy vonalat. – Ám eljuthatunk akármeddig, még mi sem tudjuk, hol vannak a határaink. Márpedig az embernek örökké törekednie kell rá, hogy megtalálja a határait" – mondja, és végszóként az égbe mutat.

 

ŐSZBŐL A TAVASZBA

Otthon, a péri repülőtéren csak a legszükségesebb telefonálnivalókat intézték el a győri játékosok a várócsarnok előtt a szabadban, amúgy a szél meg az eső hamar bekergetett mindenkit az épületbe, és a repülőig kisétálva is fázósan húzták magukra a kapucnit a lányok. Indokoltan hagyta magán a sálat Borkai Zsolt MOB-elnök, győri polgármester, az ETO korábbi társadalmi elnöke is, aki ugyancsak elkísérte az együttest.

Ehhez képest néhány órával később – túl a nyugodt repülőúton és félórás, rendőri felvezetéssel megtartott, városnéző körútnak is beillő buszozáson – már vidáman ácsoroghatott mindenki az enyhe bukaresti estében a szálloda előtt.

A késői érkezésnek ugyanakkor relatíve késői vacsora lett a következménye, edzésről pedig szó sem lehetett, cserébe a lányok szombat délelőtt lakhatják be a helyi idő szerint hat órakor kezdődő mérkőzésnek helyet adó, 5200 férőhelyes (ahhoz képest nem is nagy) Polivalent Csarnokot, ahol több mint száz rendőr vigyáz majd a biztonságra. Jó tizenkilenc órával korábban azonban még az előcsarnokbeli telefonálgatás (Eduarda Amorim rózsaszín telefontokja tízpontos), egy könnyed esti séta és boltlátogatás, majd pihenés volt a program.

Aztán ma délelőtt a Győri ETO megtartotta edzését a ma esti BL-elődöntő helyszínén. Ambros Martín vezetőedző az utolsó simításokat végezte a Valcea elleni támadások és védekezések gyakorlásában. A klub tájékoztatása szerint a „csapat elszántan és győzelemre éhesen várja az összecsapást”.

 

NŐI KÉZILABDA BL, ELŐDÖNTŐ
Oltchim Valcea (román)–Győri Audi ETO KC
1. mérkőzés: április 6., 17.00 (magyar idő szerint), Polyvalent Sportcsarnok, Bukarest
Visszavágó: április 11., 19.00, Veszprém Aréna

Larvik (norvég)–Krim Ljubljana (szlovén)

1. mérkőzés: április 6., 15.15, Larvik
Visszavágó: április 13., 20.30, Ljubljana

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik