FTC-Viborg: negyedóránként két gól?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.08. 13:16
null
Tomori Zsuzsannától kellenek a gólok a csodához (Fotó: Imago)
Komáromi Ákosnak, az egykori legendás debreceni edzőnek szokás tulajdonítani a mondást, hogy nyolcgólos hátrány sok, negyedóránként két gól viszont tökéletesen ledolgozható, és ezzel nagyjából végére is értünk mindannak, amiben az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdázói bízhatnak a dán Viborg elleni szombati mérkőzés előtt.

 

Merthogy hétfő este 40–32-re kaptak ki a ferencvárosiak Dániában, a Kupagyőztesek Európa-kupája negyeddöntőjének első mérkőzésén, amiben nem is maga a negyven kapott gólt volt a hervasztó (illetve dehogynem), hanem a módja: ahogy a fehér mezes lányok-asszonyok feltett kézzel ácsorogtak a hatoson és adták meg magukat minden jelentősebb ellenállás nélkül egy különben semmiféle varázslatot be nem mutató, bár nyilván jól felkészített, dinamikus kézilabdát játszó ellenfélnek.

DALMOSE: GYŐZELEMRE JÁTSZUNK

Christian Dalmose, a Viborg vezetőedzője:
– Hiába vezetünk nyolc góllal az összesítésben, győzelemre fogunk játszani – aztán persze ha úgy alakul, lehet, hogy az utolsó tíz percben már másképp állunk a meccshez. Megnéztük az első találkozó felvételét, és több téren javulhatunk a hétfőn látottakhoz képest, például védekezésben és kapusteljesítményben is.

Az egyik szempillantásban még 14–12 volt az állás, negyedórával később meg már 24–17-re vezetett a Viborg, méghozzá úgy, hogy a köztes időben a Fradi játékosainak védekezésben – és ez most elég ijesztő lesz – konkrétan nem volt jó megmozdulásuk. Amelyik dán akcióból nem született gól, azt is az ellenfél ügyetlenkedte el így vagy úgy. És ha ehhez hozzávesszük azt az alaptételt, mely szerint a védekezés ötven százalékban szándék, akarat kérdése, máris bemérhetjük, mely területen maradt alul a Ferencváros Dániában.

Mármost a hétfői morális és mentális nihilből öt nap alatt nem könnyű kimászni, de a ferencvárosiaknak aligha van más választásuk. A tökéletesen koncentrált ráhangolódás érdekében – legalábbis reméljük, hogy tényleg ez az ok – sajtócsend alá vont társaság végigdolgozta a hetet, levonta a dániai találkozó temérdek tanulságát, s ismét felfrissített, elpróbált és begyakorolt mindent, amit már az első meccs előtt is. Hogy aztán mit sikerül megvalósítani a megbeszéltekből szombat este, az más tészta, de a hétfőinél alighanem többet, még ha ezzel nem is tettük különösebben magasra a lécet.

Ezt a lécet egyébként is a Fradi tette magasra saját magának az utóbbi években, és éppen ezért érthetetlen, miért döntött úgy a csapat, hogy Viborgban inkább erőfeszítés nélkül átbújik alatta. Afelől nincs kétségünk, hogy a lányok épp elég pocsékul érzik magukat a dániai teljesítmény miatt, ám hogy ezt a szégyenérzetet sikerül-e extra motivációvá átformálniuk magukban, és hogy ebből kikerekedhet-e nyolcgólos győzelem… Maradjunk annyiban, volt már példa ilyesmire: a legutóbbi KEK-szereplés során, a 2011–2012-es szezonban sorrendben 38, 17, 9, 8 és 8 gólos hazai sikerekkel jutott el a fináléig.

Más kérdés, hogy akkor épp a döntőben jött a Viborg.

NŐI KÉZILABDA KEK
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
FTC-Rail Cargo Hungaria–Viborg HK (dán) 20.15 (tv: Digi Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik