Francia után spanyol hatalomátvétel: a Veszprém a final four kakukktojása

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2019.05.29. 15:37
null
Xavi Pascual és David Davis akár a vasárnapi BL-döntőben is összecsaphat egymással (Fotó: Tumbász Hédi)
Köln varázsa biztosan megmarad: bár a final four még el sem kezdődött, az már most biztos, hogy ebben az évben sem lesz címvédés a férfi kézilabdázók legrangosabb klubsorozatában. A Montpellier már a Bajnokok Ligája csoportkörében elhullott, ám a legutóbbi négy győztesből így is tiszteletét teszi három a német városban, és az izgalmakat tovább fűszerezi, hogy az elődöntő résztvevői ezekben a párosításokban (Veszprém–Kielce és Barcelona–Vardar Szkopje) már vívtak egy-egy emlékezetes mérkőzést Kölnben.   

Egy évvel a meglepetésektől hemzsegő 2017–2018-as szezon után kiderült, hogy a francia hatalomátvétel csak ideiglenes volt a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában. Hirtelen szinte újra 2017-ben érezhetjük magunkat: a tavalyelőtti négy final four résztvevőből három jutott el ismét Kölnig, és meghökkentő módon nem a Paris Saint-Germain, hanem a Vardar Szkopje képviseli az állandóságot. Az északmacedón együttes hiába veszített el kulcsjátékosokat a 2017-es BL-győzelem óta és lett anyagilag kevésbé vonzó a topjátékosok számára, a PSG negyeddöntőbeli kihullásával az egyetlen csapat az elmúlt három évben, amely folyamatosan résztvevője a final fournak. A párizsi alakulat „helyére” az épp a franciákat kiverő 2016-os győztes, a Kielce lépett a két évvel ezelőttihez képest.

De természetesen a magyar szurkolók számára a legnagyobb öröm a TELEKOM VESZPRÉM visszatérése a final fourba: a hazai bajnoki címet visszaszerző bakonyiak abból a szempontból kilógnak a mostani mezőnyből, hogy a riválisaik közül mindegyik nyert BL-címet 2015 óta (a Barca és a Kielce épp a magyar csapat elleni fináléban). Tekintve, hogy hat éven belül a veszprémiek ötödik négyes döntője következik, a nagy számok törvényében is bízhatnak szurkolóik, de anélkül is van mire alapozni, hiszen Ljubomir Vranjes távozása óta a csapat kimászott a gödörből, és gyakorlatilag hétről hétre meggyőzőbb lett a játéka. Olyannyira, hogy a negyeddöntőre eljutott oda, összességében simán ejtette ki a Bundesliga bajnokát, mi több, aktuális bajnokaspiránsát, és a magyar bajnoki fináléban sem hagyott kétséget afelől, melyik magyar topegyüttesnek sikerült jobban a formaidőzítés.

A veszprémiek szinte nem is emlékeztetnek már szezon eleji önmagukra, és az feltétlenül figyelemreméltó, hogy Nagy Lászlóék a november 10-i, kristianstadi vereség, azaz 11 meccs óta veretlenek a nemzetközi porondon (idehaza volt két Szeged elleni kudarc a bajnoki döntő előtt). Ráadásul azóta a final four mindhárom másik résztvevőjét legyőzte David Davis csapata. A kezdeti meccseket leszámítva a veszprémi védekezéssel nem különösebben volt baj a csoportkörben sem, hiszen a Flensburg után Mikler Rolandék kapták a legkevesebb gólt az idény első fázisában, ám abban mindenképp látványosan előre lépett a csapat – ez a Flensburg és a Szeged elleni párharcban remekül látszódott –, hogy minden meccsen képes olyan szakaszt produkálni, amikor nem szimplán ellenfele fölé kerül, de olyan szinten dominálni képes, ami lélektanilag is rombolja riválisát.

NÉGY A SPANYOL TRÉNER – ÉRDEKESSÉGEK

A final four rendszer bevezetése óta még egyetlen alkalommal sem volt címvédés a BL-ben – idén sem lesz. Ugyanakkor van olyan játékos, akinek sikerült a bravúr, hogy egymás követő két évben is elhódítsa a trófeát: Ivan Cupic 2016-ban a Kielcével, 2017-ben a Vardarral hódította el a trófeát. A horvát szélső utóbbi csapatban most is ott lesz a mezőnyben. Ugyanezt a bravúrt megismételheti egyébként most a barcelonai Ludovic Fabregas, aki tavaly még a Montpellier-nek volt oszlopos tagja.

Bár spanyol csapatként csak a Barca van ott a négy között, mégis egyértelműen a spanyol lesz az uralkodó stílus Kölnben, hiszen mind a négy együttesnek ibériai trénere van (plusz a negyeddöntősök közül a PSG és a Szeged is ezt a vonalat képviselte). Talant Dujsebajev már négyszer hódította el a BL-trófeát (a Ciudad Reallal háromszor, a Kielcével egyszer), Xavi Pascual kétszer, míg a feltörekvő generációt képviselő David Davis és Roberto Parrondo első nagy nemzetközi trófeájára hajt, ám játékosként mindketten felemelhették már a kupát. A két korábbi szélső hat éven át volt csapattárs a Ciudad Realban, illetve az Atlético Madridban.

A Vardar és a Veszprém keretében egyaránt 10-10 nemzet képviselteti magát, a Barcában hét, a Kielcében hat. Érdekesség, hogy mindegyik csapatban van szerb, illetve szlovén játékos (Momir Ilics, Nenadics, Blagotinsek, Gajic, Mackovsek, Marguc; Cupara, Janc; Nemanja Ilics, Dolenec; Miloaszvljev, Vojvodics, Stas Skube).
A jelenlegi mezőnyből Sterbik Árpádnak van a legtöbb sikerélménye a BL-ben: a kapus négy alkalommal emelhette a magasba eddig a trófeát, háromszor a Ciudad Reallal (2006, 2008, 2009) és egyszer a Vardarral (2017).
A résztvevők közül Álex Dujshebaev áll a legjobban a góllövőlistán 88 találattal. A kielcei átlövőnek jó esélye van a gólkirályi cím begyűjtésére, hiszen Andy Schmid (Rhein-Neckar Löwen) csupán három góllal előzi meg.
Meccsenként átlagosan eddig 56.89 gól született a BL-idény meccsein.

Ami a veszprémiek számára kulcskérdés lehet a hétvége során, hogy két napra elosztva is működik-e a csapat erőbeosztása. David Davis a tavasz során remekül rotálta a játékosait, és a Vranjes-féle korszakkal ellentétben ő gyakorlatilag mindegyik játékosát „használja” is, akit benevez egy mérkőzésre. Ettől függetlenül a Veszprém nevezhető kerete nemcsak az egyetlen, amelynek 30 felett van az átlagéletkora (31.6 év), és jócskán idősebb is a másik három résztvevőnél (Kielce 27.4, Barcelona 27.1, Vardar 28.5), így fontos lesz, hogy a kulcsemberek közül Nagy László, Mirsad Terzic vagy Dragan Gajic is megőrizze frissességét a második játéknapra.

Márpedig azzal nem igazán lehet számolni, hogy a PGE VIVE KIELCE ellen sokat lehet tartalékolni. A 2016-os BL-győzelem óta ugyan jelentősen átalakult a lengyel csapat kerete, és csak hatan maradtak hírmondónak (Julen Aguinagalde, Bartolomej Bis, Mateusz Jachlewski, Michal Jurecki, Mariusz Jurkiewicz, Krzysztof Lijewski), ám az „újak”, főként Luka Cindric, Álex Dujshebaev, Uladziszlau Kules vagy a nyártól a Veszprémben védő Vladimir Cupara egyaránt alapembernek számítanak, és frissességet hoztak a csapatba. Ugyanakkor a Kielce a PSG ellen megmutatta, hogy a sok változás és a sérülések ellenére sem lehet leírni. Dani Dujshebaev, illetve Michal Jurecki kiesése ugyan érzékeny veszteség (mindketten kihagyják a final fourt), ám a csapat képes lehet nélkülük is nagy meglepetésre.

„Sok változás volt mindkét csapatban, más jellegű meccsre kell számítani – mondta Talant Dujsebajev arra a kérdésre, hogy mi változott a Veszprém és a Kielce három évvel ezelőtti emlékezetes BL-fináléja óta. – Azóta négyszer játszottunk a Veszprémmel, és egy döntetlen mellett háromszor kikaptunk, de ez nem jelent semmit. Egy meccs dönt Kölnben, és szerintem jó úton járunk.”

A korábbi magyar szövetségi kapitány szerint a PSG és a Barcelona volt az aktuális idény két fő esélyese, így a négyes döntő favoritja mindenképp a katalán alakulat, ám ahogy a negyeddöntőben sikerült meglepni a kézilabdavilágot, a final fourban is erre törekszenek. A szakember egyébként egy újabb BL-győzelemmel utolérné Valero Riverát az örökrangsorban, aki ötször diadalmaskodott a Barcelonával. És emellett a kirgiz származású tréner továbbra is az egyetlen, aki játékosként és edzőként is nyert BL-t – igaz, most két kihívója is van, ráadásul két korábbi játékosa, Davis és Parrondo révén.

Sokan a Barcelonát tartják a favoritnak (Fotó: fcbarcelona.com)
Sokan a Barcelonát tartják a favoritnak (Fotó: fcbarcelona.com)

A final four sorsolása úgy hozta, hogy az elődöntőben két-két olyan pár jött létre, amelynek teljesen másként alakult a felkészülési lehetősége a klubszezont záró eseményre. Míg a Veszprém és a Kielce a múlt héten még hazai porondon a bajnoki címéért harcol és tette azt a hétvégén biztossá (a lengyel éllovas a Plock elleni idegenbeli iksz után hazai pályán hét góllal nyert 32–25-re), addig a BARCELONA és a VARDAR SZKOPJE jócskán többet készülhetett (és pihenhetett rá) az évzáróra.

Az északmacedón csapat május 21-én a ligamásodik Eurofarm Rabotnik elleni 36–29-es győzelemmel begyűjtötte 13. bajnoki címét, így Roberto Parrondo játékosai azóta a final fourra készültek, a Vardar pedig az utolsó két Szuperliga-meccsre a kapusokat leszámítva gyakorlatilag a juniorjaival állt ki (ennek amúgy a Peliszter és a Metalurg Szkopje ellen is vereség lett a vége). A Barcelona ennyire nem húzta be a kéziféket, de a katalán topcsapatnak amúgy sem sok kihívást tartogatott a spanyol bajnokság, már hetekkel ezelőtt bebiztosította címvédését, a szombati bajnokiján pedig a 6. Huesca elleni 20 gólos (!) győzelemmel jelezte, hogy készen áll a final fourra.

Ha a két csapat eddigi örökmérlegéből (12–1–2 a Barcának), illetve az oddsokból indulunk ki, akkor látható, hogy nem sok minden szól a Vardar mellett, ám fontos megjegyezni, hogy a szkopjei csapat a két győzelméből az egyiket épp a két évvel ezelőtti elődöntőben nyugtázta (26–25), amikor előzetesen szintén Xavi Pascual csapata mellett szóltak az esélyek.

„Hogy mi vagyunk a favoritok? Nem érdekel – válaszolta Xavi Pascual. – Értem, hogy mi vagyunk a Barca, de két évvel ezelőtt, amikor a Vardar végül elütött minket az elődöntőben, az évad elején senki sem adott nekünk esélyt, aztán hirtelen favoritok lettünk májusra. Hogy jutottunk egyik végletből a másikra? Favoritnak lenni nagyon relatív fogalom. (…) Nem szeretem a revans szót. Ahogy két éve, most is nyerni akarunk a Vardar ellen. Talán ad némi extra motivációt, de a játékosoknak mindegy, ki van velünk szemben, mindig nyerni szeretnének.”

Az viszont leszögezhető, hogy a variációs lehetőségei a Vardarnál szűkösebbek: a csapat BL-góljainak 75 százalékát a Kristopans, Gyibirov, Karacic, Cupic, Stas Skube ötös szerezte (ráadásul Cupic a nagy részét hetesből), Vuko Borozanra nem számíthat Parrondo, míg Szergej Gorbok a féléves kihagyása után még erősen meccshiánnyal küszködik. Ettől függetlenül akármennyire szűkösek is a szkopjei lehetőségek, a Mol-Pick Szeged sem tudta ezt kihasználni, és az is látszott, hogy a klub nehéz helyzete nem ártott a csapategységnek.

„Sok mindenről beszélhetnék, mi minden történt velünk, de az eredmények kifejezik ezt. Ott vagyunk a final fouron, ahová mindegyik csapat el akar jutni, és jelen pillanatban csak ez számít, és erre fókuszálunk” – mondta Parrondo az európai szövetség honlapjának.

A final four szombaton 15.15-től a Veszprém–Kielce elődöntővel indul, és vasárnap estére biztosan kiderül a másik három csapatot követően beteljesül-e a Veszprém álma is.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NÉGYES DÖNTŐ (KÖLN, LANXESS ARÉNA)
DÖNTŐ – JÚNIUS 2.
Vezeti: Lars Geipel, Marcus Helbig (németek) 18.00 (Tv: Sport1)
A 3. HELYÉRT – JÚNIUS 2.
Vezeti: Duarte Santos, Ricardo Fonseca (portugálok) 15.15 (Tv: Sport1)
ELŐDÖNTŐ – JÚNIUS 1.
Telekom Veszprém–Kielce (lengyel)
Vezeti:
Gjorgji Nacsevszki, Szlave Nikolov (macedónok)
15.15 (Tv: Sport1)
Barcelona (spanyol)–Vardar Szkopje (északmacedón)
Vezeti:
Zigmars Sondors, Renars Licis (lettek)
18.00 (Tv: Sport1)

TELEKOM VESZPRÉM
Eddigi legjobb BL-eredmények:
döntős (2002, 2015, 2016), elődöntős (2003, 2006, 2014, 2017)
Szezonbeli BL-mérleg: 14–0–4 (532–486)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba: Sterbik Árpád (kapus), Manuel Strlek (horvát, balszélső), Andreas Nilsson (svéd, beálló), Kentin Mahé (francia, irányító), Nagy László (jobbátlövő), Blaz Blagotinsek (szlovén, védő),
Szezonbeli legjobb gólszerzők: Petar Nenadics (szerb, 63 gól), Dragan Gajic (szlovén, 53)
Örökmérleg a final four résztvevőkkel szemben: Kielce 8–1–2, Vardar Szkopje 6–1–1, Barcelona 6–1–14

BARCA LASSA (spanyol)
Eddigi legjobb BL-eredmények: győztes (1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2005, 2011, 2015), döntős (2001, 2010, 2013)
Szezonbeli BL-mérleg: 14–0–2 (547–442)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba: Gonzalo Pérez de Vargas (spanyol, kapus), Dika Mem (francia, jobbátlövő), Aleix Gómez (spanyol, jobbszélső), Thiagus Petrus (brazil, védő), Ludovic Fabregas (francia, legjobb fiatal játékos), Xavi Pascual (spanyol, edző)
Szezonbeli legjobb gólszerzők: Aleix Gómez (spanyol, 66 gól), Dika Mem (francia, 63), Casper Mortensen (dán, 56)
Örökmérleg a final four résztvevőkkel szemben: Vardar Szkopje 12–1–2, Veszprém 14–1–6, Kielce 5–2–1

PGE VIVE KIELCE (lengyel)
Eddigi legjobb BL-eredmények: győztes (2016), elődöntős (2013, 2015)
Szezonbeli BL-mérleg: 9–1–8 (566–551)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba: Alex Dujshebaev (spanyol, jobbátlövő), Blaz Janc (szlovén, jobbszélső), Julen Aguinagalde (spanyol, beálló), Arcjom Karaljok (fehérorosz, legjobb fiatal játékos)
Szezonbeli legjobb gólszerzők: Alex Dujshebaev (spanyol, 88 gól), Blaz Janc (szlovén, 67), Arcjom Karaljok (fehérorosz, 54)
Örökmérleg a final four résztvevőkkel szemben: Veszprém 1–1–8, Barcelona 1–2–5, Vardar Szkopje 5–0–3

VARDAR SZKOPJE (északmacedón)
Eddigi legjobb BL-eredmények: győztes (2017), elődöntős (2018)
Szezonbeli BL-mérleg: 12–1–5 (521–490)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba: Dejan Miloszavljev (szerb, kapus), Tyimur Gyibirov (orosz, balszélső), Dainis Kristopans (lett, jobbátlövő), Ivan Cupic (horvát, jobbszélső), Roberto Parrondo (spanyol, edző)
Szezonbeli legjobb gólszerzők: Dainis Kristopans (lett, 80 gól), Tyimur Gyibirov (orosz, 73), Igor Karacic (horvát, 71), Ivan Cupic (horvát, 68)
Örökmérleg a final four résztvevőkkel szemben: Barcelona 2–1–12, Kielce 3–0–5, Veszprém 1–1–6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik