Férfi kézilabda: Magyarország Európa-bajnokságot rendez!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.20. 12:05
null
Boldog magyar játékosok a Szlovénia ellen megnyert vb-selejtező után – öröm prolongálva (Fotó: Török Attila)
Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) glasgow-i kongresszusán szerda délben eldőlt, hogy Magyarország és Szlovákia rendezi meg a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságot. Korábban még sohasem adtunk otthont felnőtt férfi kézilabda-világversenynek.

A magyar-szlovák páros a 2022-es és 2024-es férfi Eb megrendezésére is pályázott, az EHF kongresszusa végül a 2022-es torna rendezési jogát ítélte oda – derült ki az európai szövetség szerda déli Twitter-üzenetéből.



A 2022-es Európa-bajnokság rendezésére a magyar-szlovák mellett két pályázat érkezett: Belgium, Spanyolország és Franciaország hármasban, valamint Dánia és Svájc párban kandidált.

Utóbbi két ország az utolsó pillanatban, a szavazás előtt visszalépett, hogy a 2024-es pályázatára összpontosítson – hiába: hamarosan bejelentették, hogy a 2024-es olimpiai kvalifikációs kontinenstornát a másik pályázó, Németország rendezheti meg.

A magyar pályázatot a Magyar Kézilabda-szövetség részéről Kocsis Máté elnök, Pálinger Katalin alelnök, Novák András főtitkár, valamint Görbicz Anita és Nagy László képviselték, a kandidáció csapatában helyet kapott továbbá Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, Fürjes Balázs kormánybiztos, Szalay-Bobrovniczky Alexandra budapesti főpolgármester-helyettes és Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország egyesült királyságbeli nagykövete.

„Magyarország és a magyar kézilabdasport számára történelmi siker, hogy Szlovákiával közösen elnyertük 2022-es férfi Eb rendezési jogát, ugyanis hazánk még soha nem adott otthont felnőtt férfi világversenynek – mondta el Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke. – Az Európa-bajnokság ezek közül is a csúcseseménynek számít, így különösen büszkék lehetünk arra, hogy az Európai Kézilabda Szövetség tagjainak mintegy kétharmada mellettünk voksolt. A döntés egyértelmű elismerése az elmúlt évek munkájának, hiszen többször bebizonyítottuk már, hogy megbízható szervezők vagyunk, és garantált a színvonalas és méltó rendezés. Az európai kézilabdavilág a mai döntéssel megerősítette a közép-európai régió szerepét is, és kinyilvánította, hogy kellően erősek és alkalmasak vagyunk arra, hogy helyt adjunk az Eb-nek. A 2022-es rendezés mérföldkövet jelent majd a nemzeti válogatottunk számára is, a szurkolóknak pedig fantasztikus élmény lesz.”

„Emlékszem, mennyi erőt adott nekünk 2004-ben a hazai Európa-bajnokság, és a férfi szakág is nagyon megérdemelte már, hogy a felnőttek között nagy versenyt rendezhessen. Sokat dolgoztunk az elmúlt hónapokban és a kongresszus során is, a prezentációnk úgy érzem, kiemelkedően sikerült, és végül a tagországok is elismerték a pályázatot. Nagyon boldogok vagyunk, köszönöm mindenkinek, aki részt vállalt a pályázati munkában!” – emelte ki Pálinger Katalin.

„Bevallom, talán jobban izgultam a prezentáció alatt és a szavazás során, mint a BL-döntő előtt. Remek pályázati anyag született, örülök, hogy részt vehettem ebben a munkában. Számunkra óriási előny, hogy például a FINAL4-ra Budapesten kerül sor, nagyon örülök, hogy a fiúk is átélhetik” – mondta el Görbicz Anita.

„Óriási dolog egy sportoló életében, ha hazai pályán léphet pályára világversenyen. Sajnos nekem nem adatott meg, ám nagyon drukkoltam, hogy a magyar válogatott a közeljövőben hazai világversenyen léphessen pályára, ezért is volt öröm dolgozni a pályázat során és itt, Glasgowban, köszünjük mindenkinek, aki részt vett a munkában és részese volt a pályázatnak!” – mondta el Nagy László.

„Ismét le a kalappal a magyar sport és a magyar kézilabda-család előtt, kemény ellenfelekkel kerültünk szembe, de könnyű dolog volt a magyar-szlovák pályázatot képviselni az elmúlt hónapokban Európa-szerte, mert egyértelműen a miénk volt a legerősebb pályázat. Soha nem rendeztek még sem Magyarországon, sem Szlovákiában felnőtt férfi kézilabda Európa-bajnokságot, és a sportág nagyágyúit, Franciaországot és Spanyolország győztük le, meggyőző fölénnyel. A pályázat kulcseleme volt, hogy a szurkolók és a versenyzők érdekét szolgálva a torna a kis távolságok és az alacsony költségek Európa-bajnoksága lesz. Célunk, hogy minél több fiatalt nyerjünk meg a sportágnak. Köszönjük mindenkinek a támogatást, ez a Magyar Kézilabda Szövetség, a magyar olimpiai család, Budapest, Debrecen, Szeged, Veszprém, egész Magyarország és szlovák barátaink nagy közös győzelme” – mondta el Fürjes Balázs államtitkár, nemzetközi sportpályázatok kormánybiztosa.

A férfiak 15. kontinensbajnokságán – a sportág történetében második alkalommal – már 24 csapat vesz részt.

„A kézilabdázás iránti szenvedélyben egyesülve Közép-Európa két szomszédos országa nagyot gondolt, és összefogott egy régóta várt álom megvalósulásáért. A felek 2022-ben vagy 2024-ben közösen rendeznék meg a férfi kézilabda Európa-bajnokságot. A verseny nagy, csakúgy, mint a lelkesedésünk” – olvashattuk a magyar-szlovák pályázati anyag felvezetésében.

A szervezők abban gondolkodnak, hogy a fesztiválkedvelő fiatalok lelkesedését kombinálnák a kézilabda-szurkolók elhivatottságával, és ezt az elegyet kihasználva éjszakai, utcai kézimeccseket, akár bajnokságot is rendeznének.

A mérkőzéshelyszínek
A mérkőzéshelyszínek

Hat város fogadja a csapatokat 2022. január 14. és 30. között: Budapest (Papp László Budapest Sportaréna, 14 000 néző), Veszprém (Veszprém Aréna, a bővítés után 2020-ra 8469), Szeged (új Pick Aréna, 8143), Debrecen (Főnix Csarnok, 6500), Pozsony (Ondrej Nepela Aréna, 12 500), Kassa (Steel Aréna, 8350).

Idén júliusban Debrecenben a legjobb női juniorcsapatok világbajnokságon csatáznak, 2019 júliusában pedig Győrben ugyanebben a korosztályban női Eb-t rendezünk. Szlovákia 2017-ben női U17-es Eb-nek adott otthont. A felsoroltak a jövendő felnőtt-tornái miatt fontosak, mert az európai szövetség a felnőtt Eb-k rendezési feltételei közé sorolta, hogy a kandidálónak az eseményt megelőző években utánpótlás-kontinensviadal(ok)nak is otthont kell adnia – mindez tehát egy fontos érv lehetett a kedvező döntésben. A két országban még sosem rendeztek felnőtt férfi kézilabda-világversenyt – hacsak nem számítjuk annak az egykori Csehszlovákiában 1990-ben tartott vb-t – tehát kiemelt jelentőségű a mostani sikeres pályázat.

A magyar együttes még nem jutott be Eb-n a négy közé – a 13 eddigi torna közül 11-en vett részt, csak a 2000-es és a 2002-es viadalra nem jutott ki –, legjobb helyezését 1998-ban érte el, amikor az olaszországi kontinensbajnokság 12 csapata közül a hatodik lett. A válogatott legutóbb - idén januárban - Spanyolország, Dánia és Csehország mögött három vereséggel csoportja utolsó helyén végzett az Eb, így nem jutott a 12 közé. A következő, 2020-as Eb-nek Ausztria, Norvégia és Svédország ad otthont.

Döntöttek arról is, hogy a 2022-es női Európa-bajnokságot Szlovénia, Macedónia és Montenegró rendezi meg közösen (ez lesz az első hármas rendezésű női Eb).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik