Lengyel-katari és spanyol-francia elődöntő a kézi-vb-n

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.28. 18:10
null
Zsarko Markovics és katari csapattársai a legjobb négy közé verekedték magukat (Fotó: Reuters)
Katari–lengyel elődöntőt rendeznek a férfi kézilabda-világbajnokság felső ágán, miután mindkét válogatott két góllal legyőzte riválisát a nyolc között. A házigazda ázsiaiak a kiváló első félidei támadójátéknak köszönhetően 26–24-re múlták felül Németországot. A német válogatott tehát nem jutott be a legjobb négy közé, német edző azonban igen, hiszen a Michael Biegler irányította lengyel csapat megérdemelten gyűrte le a horvátokat. Az alsó ágon Spanyolország Franciaországgal csap össze, miután a címvédő Joan Canellas utolsó pillanatokban dobott góljával legyőzte Dániát, míg Franciaország könnyedén nyert Szlovénia ellen.

 

HORVÁTORSZÁG–LENGYELORSZÁG

Acélos védekezéssel kezdődött a mérkőzés mindkét oldalon, hiszen a 6. percig csak három gól született, a horvát Ivan Cupic még hetest is rontott, ám a túloldali támadók sem remekeltek, a 14. percig csupán két lengyel lövés érte el a hálót. Ezután viszont belehúztak a fehér mezesek, kilenc perc alatt berámoltak nyolcat, Andreas Rojewski vezérletével meg is léptek 10–7-re, miután remekül kapcsolták ki Domagoj Duvnjakot. A horvátok viszont kiválóan használtak ki egy emberelőnyt, gyorsan egyenlítettek, a szünet előtti két perc azonban ismét Michael Biegler csapatáé volt, a lengyelek némi meglepetésre vezettek a szünetben 12–10-re.

A lengyelek nem vágták hanyatt magukat 
a horvátoktól – csak a meccs után
A lengyelek nem vágták hanyatt magukat a horvátoktól – csak a meccs után

A második játékrész elején ismét beragadtak a lengyelek, a horvátok egyenlítettek, a szünet előtt remekül hatástalanított Duvnjak pedig gyors egymásutánban szerzett négy gólt. Elléptek három góllal a „kockások”, de érkezett lengyel oldalon Piotr Chrapkowski, és tíz perccel a vége előtt ismét egyenlő volt az állás.

Slawomir Szmal fontos védéseket mutatott be, Lengyelország átvette a vezetést, két góllal is elhúzhatott volna, és ugyan elsőre nem sikerült kihasználni a lehetőséget, Mariusz Jurkiewicz az utolsó perc kezdete előtt sikerrel vitte végig a pályán a labdát. Szmal újabb ziccert védett, Lengyelország 24–22-re nyert, és elődöntős!

A lengyel válogatott azok után két évvel, hogy Magyarország a nyolc között búcsúztatta és az országban akkor több sajtóorgánum teljes fiatalítást követelt a nemzeti csapatban, története során ötödször jutott el a négy közé a vb-n.

KATAR–NÉMETORSZÁG

A párhuzamosan zajló mérkőzéssel ellentétben a luszaili csarnokban – telt ház előtt – az első félidőben a védekezések helyett a támadásokra helyeződött a hangsúly. Az első öt perc (1–1) után belelendültek a csapatok, különösen a hazaiak, Zsarko Markovics és Borja Vidal Fernández dobálta a legszorgalmasabban a gólokat, Katar pedig elhúzott 9–5-re, majd 13–7-re, a szünetben pedig 18–14-re vezetett.

A fordulás után összekapta védekezését a német válogatott, és szisztematikusan építkezve a 39. percre ledolgozta hátránya nagy részét, hiszen Patrick Groetzki találata után már csak egy góllal, 20–19-re vezettek a hazaiak. Valero Rivera időkérése után azonban Katar újra lendületbe került, és nem engedte egyenlíteni a németeket, amiben nagy szerepe volt Rafael Capote-nak, aki rendkívül hatékonyan játszott a meccs ezen részében.

Az utolsó négy percnek 26–24-ről vágtak neki a felek, Katar többször is támadhatott a győzelem bebiztosításáért, míg a németek ziccerben vezették kapura a labdát, ám Danijel Saric óriásit védett. A házigazda bejutott a legjobb négy közé, ázsiai válogatott először elődöntős a vb-k történetében!

Akit két Toft Hansen sem tudott megállítani: Joan Canellas extraklasszist nyújtott a negyeddöntőben
Akit két Toft Hansen sem tudott megállítani: Joan Canellas extraklasszist nyújtott a negyeddöntőben

DÁNIA–SPANYOLORSZÁG

Lasse Svan Hansen révén dán góllal kezdődött a mérkőzés, és a skandináv csapat hétszer szerezte meg a vezetést az összecsapás elején (egyszer vezetett két góllal), ám a spanyolok hétszer egyenlítettek, mígnem a 21. percben a kiválóan játszó Joan Canellas először a találkozón a spanyolokat juttatta előnyhöz (8–9).

Szünetben egál (11–11) volt az állás, a második félidőre pedig – Duvnjakhoz hasonlóan – „felébredt” Mikkel Hansen, sorra dobálta a gólokat, ráadásul társa is akadt Mads Mensah Larsen személyében. Szükség is volt a két jó egyéni teljesítményre, ugyanis a rendkívül erős keretű spanyol csapatból mindig volt valaki, aki megvillant.

Ezen a mérkőzésen sem hiányzott az izgalom, az utolsó hat percnek 22–22-es döntetlenről vágtak neki a felek. Két indításos góllal átvették a vezetést a dánok, ám az utolsó perc elején Valero Rivera révén ismét az ibériaiak kerültek lépéselőnybe. Mensah Larsen egyenlített, a címvédőnek cirka 20 másodperce maradt, és az utolsó pillanatokban Canellas lövése megtalálta az utat a kapus lába mellett. Spanyolország 25–24-re nyert, és a legutóbbi vb-döntőhöz hasonlóan ismét jobbnak bizonyult Dániánál!

Már-már félelmetes volt Nikola Karabaticék elszántsága
Már-már félelmetes volt Nikola Karabaticék elszántsága

SZLOVÉNIA–FRANCIAORSZÁG

Papíron ebben a párharcban voltak a legvilágosabbak az erőviszonyok, és a 13. percre kialakult 7–1-es francia vezetés csak erősítette a várakozást, miszerint Claude Onesta fiai aligha hibáznak ezen a mérkőzésen. Nos, a „kékek” nem is hagytak nyitott kérdéseket, a folytatásban is rendkívül fegyelmezetten játszottak, védekezésben feszesen, támadásban lendületesen. Nikola Karabatic húzta az övéit, de Valentin Porte, Daniel Narcisse és Guillaume Joli is gólerősen játszott.

A szünetbeli 18–10, majd az azt követő 21–10 után azt is megengedhette magának az olimpiai bajnok, hogy közelebb engedje Szlovéniát. Jure Dolenecék produkáltak egy 7–2-es szakaszt, az utolsó tíz percbe lépve (20–24) viszont a franciák dobtak sorozatban négy gólt, és ezzel pontot tettek a meccs végére. Az Onesta-csapat 32–23-ra győzött, és Spanyolországgal mérkőzik a folytatásban.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
NEGYEDDÖNTŐ
Horvátország–Lengyelország 22–24
(10–12)
Gólszerző: Duvnjak (5), Kopljar (5), Horvat (4/3), Cupic (2), Sliskovic (2), Gojun, I. Karacic, Bicanic, Z. Musa, ill. Jurkiewicz (6), Rojewski (4), Syprzak (3), Chrapkowski (3), Krajewski (2), M. Jurecki (2), B. Jurecki (2/1), Daszek, Bielecki

Katar–Németország 26–24
(18–14)
Gólszerző: Capote (8), Markovics (6/2), Vidal Fernández (4), Memisevic (3), Benali (3/1), Marbuk, Roiné, ill. Gensheimer (5/1), Groetzki (4), Wiencek (3), Weinhold (3), Strobel (3), Drux (3), Pekeler (2), Kraus

Dánia–Spanyolország 24–25
(11–11)
G: M. Hansen 6, Eggert 6/4, M. M. Larsen 4, Lindberg, Christiansen 2-2, R. L. Schmidt, Svan, R. Toft Hansen, H. Toft Hansen, ill. Rivera 10/5, Canellas 5, R. Entrerríos 4, Maqueda, A. García 2-2, G. Guardiola, Aguinagalde

Szlovénia–Franciaország 23–32
(10–18)
G: L. Zvizej 6, Cehte, Dolenec 4-4, Gajic 4/2, Kavticnik, Natek, Zorman, Bezjak, S. Skube, ill. Narcisse 6, N. Karabatic 5, Mahé 4, Joli 4/2, Barachet, L. Karabatic, Porte 3-3, Nyokas 2, Sorhaindo, Guigou

AZ ELŐDÖNTŐBEN (JANUÁR 30.)
Lengyelország–Katar 16.30 (tv: Sport1)
Spanyolország–Franciaország 19.00 (tv: Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik