Férfi kézilabda-vb: Lazarovék óriási hajrával fordítottak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.01.12. 19:20
null
Kiril Lazarovot (7) választották a legjobbnak a Macedónia–Tunézia mérkőzésen (Fotó: AFP)
Bár sokáig vesztésre állt Tunézia ellen, Macedónia 34–30-ra győzött a Franciaországban zajló férfi kézilabda-világbajnokság csütörtöki játéknapján. Oroszország tíz góllal lelépte Japánt (39–29), és győzelemmel kezdte szereplését a spanyol, a norvég és a szlovén válogatott is.

 

B-CSOPORT

MACEDÓNIA–TUNÉZIA 34–30

Az első félidőben fej fej mellett haladtak és felváltva vezettek a csapatok, aztán a fordulás után Amin Bannur két gólja után megléptek a tunéziaiak (16–20), majd Uszama Buganmi percei következtek (20–24).

Ezt követően gyors egymásutánban három kétperces kiállítást fújtak az afrikai csapatra, Sztojancse Sztoilov és Kiril Lazarov két-két góljára építve ki is egyenlítettek a macedónok (25–25).

Rövid időre újra magához ragadta a kezdeményezést a tunéziai csapat, az 51. percben még vezetett (28–29), de akkor öt macedón találat következett – ekkor lőtte egyetlen gólját az orosházi Nikola Markoszki –, és innen már nem volt visszaút.

A korábbi veszprémi, jelenleg a Barcelonában játszó Kiril Lazarov 12 góllal járult hozzá a macedónok győzelméhez (négyet hetesből szerzett).

SPANYOLORSZÁG–IZLAND 27–21

Az ihletett formában lévő Björgvin Páll Gústavsson kilenc védésére alapozva a veszprémi Aron Pálmarssont csípősérülés miatt nélkülözni kénytelen izlandiak remek első félidőt futottak, volt, hogy négy góllal vezettek (7–11), és még a szünetre is kétgólos előnnyel vonultak.

A második játékrész első tíz percében is jól tartotta magát az északi gárda, de 15–13-as vezetést követően játékosai mintegy kilenc percig képtelenek voltak gólt szerezni, pedig két percig emberelőnyben is voltak.

A spanyolok ellenben ötöt is vágtak ebben az időszakban – kettőt emberfórban –, és végül az első félidőben látottak fényében fölényes győzelmet arattak.

SZLOVÉNIA–ANGOLA 42–25

A játéknap legfölényesebb győzelmét a szlovén válogatott aratta: 17 góllal verte Angolát. A mezőny két legeredményesebb játékosa Borut Mackovsek és a veszprémi Gasper Marguc volt, mindketten kilenc lövésből nyolc gólt szereztek. Marguc klubtársa, Blaz Blagotinsek és a szegedi Matej Gaber egyszer-egyszer vette be az angolai kaput.

 

A-CSOPORT

LENGYELORSZÁG–NORVÉGIA 20–22

Kétgólosnál nagyobb különbség egyszer sem alakult ki a két válogatott között. A meccs első két gólját a lengyel Tomasz Gebala lőtte, a hetedik percre a norvégok fordítottak, de hamarosan ismét a lengyelek felé billent a mérleg nyelve.

A lengyel válogatott 8–7-nél vezetett utoljára, onnantól a norvégok voltak kezdeményezőbbek – csakhogy mindig jött a válasz. Az 50. percben például a lengyelek (és a mezőny) legeredményesebb játékosa, Michal Daszek egyenlített (20–20).

Ezt követően öt percig nem született gól – és aztán is csak kettő: Kristian Björnsen előbb akcióból, majd hetesből talált be, győzelemhez segítve Norvégiát.

OROSZORSZÁG–JAPÁN 39–29

Az oroszok az első négy percben négygólos előnyt szereztek, Pavel Atyman gyors indításból szerzett találata után hattal is vezettek (11–5), sőt még a második félidő elején is megnyugtató volt az előnyük (21–16).

Akkor azonban a Franciaországban légióskodó Doi Remi Anri vezérletével a japánok – akiknek szövetségi kapitánya a korábbi veszprémi tréner, Carlos Ortega – 6–2-es szériát futottak, feljöttek egy gólra (23–22). Néhány percig tartott a meglepő gólváltások időszaka, aztán az oroszok 25–24 után zsinórban ötöt lőttek, és végleg felőrölték fáradó ellenfelüket.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
1. FORDULÓ – csütörtöki mérkőzések

A-csoport (Nantes)
Lengyelország–Norvégia 20–22 (10–12)
Ld: Daszek 7, T. Gebala 6, ill. E. Hansen 6, Björnsen 5
Oroszország–Japán 39–29 (18–15)
Ld: Atyman, Dibirov, Siskarjov 6-6, Gorbok 5, ill. Sida 7, Doi 5, Tokuda 4

B-csoport (Metz)
Macedónia–Tunézia 34–30 (13–14)
Ld:
K. Lazarov 12, Manaszkov, Sztoilov 7-7, ill. Buganmi 9, Tezs 7, Bannur, Dzsalluz 5-5
Spanyolország–Izland 27–21 (10–12)
Ld: Balaguer, Canellas 4-4, Aguniagalde, Goni, Guardiola, Rivera, Sarmiento 3-3, ill. Sigurdsson 5, Arnarsson 4
Szlovénia–Angola 42–25 (22–13)
Ld:
Mackovsek, Marguc 8-8, Janc 6, ill. Lopes 7, Hebo 5, Teca 4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik