nemzetisport.hu 2018.02.16 10:34 Frissítve: 2018.02.16 11:02

Férfi kézi-vb: döntött az EHF, Svájc játszhat Norvégiával

Az Európai Kézilabda-szövetség bírósága elfogadta a svájciak óvását, így a bosnyákok helyett az alpesi ország férfiválogatottja játszhat Norvégiával a júniusi vb-selejtezőkön.

 

A világbajnoki selejtezők 6. csoportjának utolsó fordulójában Bosznia-Hercegovina 21–15-re nyert hazai pályán Svájc ellen, így hat ponttal megnyerte a háromcsapatos csoportot, Svájc négy ponttal második lett. A svájciak azonban megóvták a mérkőzést, mivel szerintük az egyik bosnyák játékos jogosulatlanul szerepelt a találkozón.

Az EHF illetékesei helyt adtak az óvásnak, és a szóban forgó mérkőzést 10–0-s gólkülönbséggel a svájciaknak ítélték, ezzel ők végeztek a csoport élén, és ők játszhatnak oda-visszavágós párharcot a norvégokkal. Hacsak nem fellebbeznek sikerrel a bosnyákok is. A fellebbezésre február 21., 11 óráig van lehetőségük.

A jövő évi vb-nek dán részről Koppenhága és Herning, német oldalról Berlin, Hamburg, München és Köln ad otthont. A tornára kijutott már Európán kívül Angola, Egyiptom, Tunézia, Bahrein, Katar, Szaúd-Arábia és Dél-Korea. A következő világbajnokság már a tokiói olimpia szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír, nagyrészt itt lehet kiharcolni a selejtezőn való részvételt. A vb-ről az aranyérmes egyenesen kvalifikál az olimpiára, míg a 2–7. helyezett jogot szerez a szereplésre az olimpiai selejtezőtornán. Ezen 12 csapat küzd három csoportban, mindegyik csoportból egyaránt két együttes jut ki Tokióba.

Amelyik válogatott nem jut ki a jövő évi vb-re, annak Európában a 2020-as Eb-n kell kiemelkedően szerepelnie. Az Eb-ről az aranyérmes mehet Tokióba (ha ez a gárda azonos a világbajnokkal, akkor az ezüstérmes), s egy csapat még bekerülhet az olimpiai selejtezőn szereplők közé. Ugyanis a vb-n legeredményesebb földrész (várhatóan Európa) az IHF-től kap egy plusz helyet.

FÉRFI KÉZILABDA
A 2019-ES VB EURÓPAI SELEJTEZŐJÉNEK PÁROSÍTÁSA

Szlovénia–MAGYARORSZÁG
Szerbia–Portugália
Litvánia–Izland
Csehország–Oroszország
Fehéroroszország–Ausztria
Macedónia–Románia
Hollandia–Svédország
Norvégia–Svájc
Horvátország–Montenegró

2019.04.14 21:27:38

Kézilabda MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Veszprémben egyből három üzenetet is megfogalmaznak, a #WeAreVeszprem, a #HandballCity és az #AllReds is egyértelmű, de a Szeged esetében sem kell túl sokat gondolkodni azon, hogy mit takar a #kékek vagy a #csakelőre.

2019.04.14 15:19:04

Kézilabda nemzetisport.hu

A mieink ötgólos hátrányban voltak az 50. percben • Lékai Máté keze nem remegett meg.

2019.04.13 16:55:47

Kézilabda nemzetisport.hu

A címvédő győri csapat hazai pályán tizenkét góllal győzte le a dán Odensét.

2019.04.13 14:34:35

Kézilabda nemzetisport.hu

Az Ambros Martín által irányított Rosztov-Don összesítésben 14 góllal volt jobb a negyeddöntőben.