nemzetisport.hu 2018.02.16 10:34 Frissítve: 2018.02.16 11:02

Férfi kézi-vb: döntött az EHF, Svájc játszhat Norvégiával

Az Európai Kézilabda-szövetség bírósága elfogadta a svájciak óvását, így a bosnyákok helyett az alpesi ország férfiválogatottja játszhat Norvégiával a júniusi vb-selejtezőkön.

 

A világbajnoki selejtezők 6. csoportjának utolsó fordulójában Bosznia-Hercegovina 21–15-re nyert hazai pályán Svájc ellen, így hat ponttal megnyerte a háromcsapatos csoportot, Svájc négy ponttal második lett. A svájciak azonban megóvták a mérkőzést, mivel szerintük az egyik bosnyák játékos jogosulatlanul szerepelt a találkozón.

Az EHF illetékesei helyt adtak az óvásnak, és a szóban forgó mérkőzést 10–0-s gólkülönbséggel a svájciaknak ítélték, ezzel ők végeztek a csoport élén, és ők játszhatnak oda-visszavágós párharcot a norvégokkal. Hacsak nem fellebbeznek sikerrel a bosnyákok is. A fellebbezésre február 21., 11 óráig van lehetőségük.

A jövő évi vb-nek dán részről Koppenhága és Herning, német oldalról Berlin, Hamburg, München és Köln ad otthont. A tornára kijutott már Európán kívül Angola, Egyiptom, Tunézia, Bahrein, Katar, Szaúd-Arábia és Dél-Korea. A következő világbajnokság már a tokiói olimpia szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír, nagyrészt itt lehet kiharcolni a selejtezőn való részvételt. A vb-ről az aranyérmes egyenesen kvalifikál az olimpiára, míg a 2–7. helyezett jogot szerez a szereplésre az olimpiai selejtezőtornán. Ezen 12 csapat küzd három csoportban, mindegyik csoportból egyaránt két együttes jut ki Tokióba.

Amelyik válogatott nem jut ki a jövő évi vb-re, annak Európában a 2020-as Eb-n kell kiemelkedően szerepelnie. Az Eb-ről az aranyérmes mehet Tokióba (ha ez a gárda azonos a világbajnokkal, akkor az ezüstérmes), s egy csapat még bekerülhet az olimpiai selejtezőn szereplők közé. Ugyanis a vb-n legeredményesebb földrész (várhatóan Európa) az IHF-től kap egy plusz helyet.

FÉRFI KÉZILABDA
A 2019-ES VB EURÓPAI SELEJTEZŐJÉNEK PÁROSÍTÁSA

Szlovénia–MAGYARORSZÁG
Szerbia–Portugália
Litvánia–Izland
Csehország–Oroszország
Fehéroroszország–Ausztria
Macedónia–Románia
Hollandia–Svédország
Norvégia–Svájc
Horvátország–Montenegró

2019.12.13 19:12:09

Kézilabda BÁLINT MÁTYÁS

ALAPVONAL. Ám most már elkerülhetetlenül szükség lesz arra is, hogy a magyar női kézilabda-válogatott torkán a késsel, kétségbeesetten küzdve is képes legyen bravúrgyőzelmeket aratni – ugyanis most ez az állomás következik.

2019.12.12 15:31:52

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (Kumamoto, összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)

A svédek kiütötték a németeket, a magyar női kéziválogatott utazhat a kvalifikációs tornára.

2019.12.11 04:14:17

Kézilabda PAPP BÁLINT

A szövetségi kapitánynak is van miből okulnia; csak szélről nem lehet meccseket nyerni.

2019.12.11 06:56:18

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (Kumamoto), HATÁR DÁVID (Budapest), RUSZNÁK GYÖRGY (Budapest)

Norvég–spanyol és orosz–holland elődöntőt rendeznek a női kézilabda-világbajnokságon.

2019.12.10 23:13:21

Kézilabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Ami azonban nincs, vagy legalábbis a hatékony verzióját még nem vettük észre: a számonkérés. Számonkérés az egyesületi munkáról, a tehetséggondozásról, a befektetett tőke és munka megtérüléséről.