Férfi kézi NB I: képes lesz-e visszakapaszkodni a Veszprém?

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2018.05.20. 10:59
null
Nagy Lászlóékra kemény feladat vár a bajnoki döntő visszavágóján (Fotó: Földi Imre)
A férfi kézilabda bajnoki finálé visszavágóján javíthat a Telekom Veszprém, de ezen a szinten már jelentősnek mondható a trónkövetelő, a sikerre tizenegy éve éhező Mol-Pick Szeged négygólos előnye. A 15 órakor kezdődő mérkőzésről élő tudósítást olvashatnak a Nemzeti Sport Online-on!

Csalódottak voltak egy hete a veszprémiek, mert 32–28-ra kikaptak Szegeden a férfidöntő első meccsén, de azt remélik, szomorúságuk örömre vált vasárnap a visszavágón. Pedig az aranyérem megszerzéséhez közelebb áll az „örökös" ezüstérmes, amely teljes csapattal érkezett meg szombaton Veszprémbe, miután a napi tréninget még Szegeden végezte.

VÉLEMÉNYEK
NAGY László, a Veszprém csapatkapitánya: „Nem voltam boldog a szegedi meccs lefújásakor, mert csapatomtól győzelmet, de legalábbis szorosabb eredményt reméltem. Vasárnap hatalmas feladat előtt állunk, amelyet akkor oldhatunk meg, ha kevesebbet rontunk, mint egy hete, amikor már az elején meccsre való hibát követtünk el. Ez intő jel. Jobb védekezésünkkel és hatékonyabb kapusjátékunkkal nyerhetünk.”
Stefan SIGURMANNSSON, a Szeged balszélsője: „Semmit nem jelent a visszavágó szempontjából, hogy az első meccsen én voltam a legeredményesebb. Új meccs és hatalmas kihívás vár rám is, mert bajnok szeretnék lenni. Tíz hónapja ezért dolgozik az egész csapat. Már többször megmutattuk, hogy megérdemelnénk az aranyat, és karnyújtásnyira állunk a sikertől. A négy gólnak elégnek kell lennie.”

Az aranycsatában, az idény legfontosabb meccsén hatalmas, vérre menő küzdelemre számíthatunk, de a mérkőzéshez kapcsolódik néhány megható pillanat is. Utoljára lép ugyanis pályára – ha edzője is úgy akarja – a veszprémiek között Mirko Alilovic, Schuch Timuzsin, Renato Sulic és Cristian Ugalde, a Szegedben pedig Fekete Bálint, Thiagus Goncalves, Szergej Gorbok, Hegedűs Márk, José Sierra, Ivan Srsen és Zubai Szabolcs. Nem túlzás, alakulhatna belőlük egy világválogatott. Igaz, a helyükre érkezőkből is.

„Azon leszünk, hogy aranyéremmel a nyakukban távozzanak Veszprémből a búcsúzók, akik rengeteget tettek a csapatért, a szurkolók szórakoztatásáért – mondta Ljubomir Vranjes, a bajnokcsapat trénere. – Négygólos hátrányban kezdünk, ez hatvan perc alatt behozható, nem feltétlenül az elején kell nagy előnyt szereznünk. Pontosan kidolgozott taktikával állunk fel, és csak saját magunkkal szabad foglalkoznunk. Ez Szegeden nem sikerült, mert engem is meglepett, milyen sokat hibáztunk. Itt a lehetőség a javításra, amely nem attól függ, hogy van-e vagy nincs sérültünk. Lékai Máté sérült keze még nem tökéletes, a mérkőzés előtt döntjük el, szerepelhet-e. A nyártól szegedi Mirko Alilovic hét éven át segítette a Veszprémet, az utolsó itteni mérkőzésén is egészséges, profi mentalitással fog védeni."

SZIKÁR SZÁMOK

Hihetetlen sorozat folytatódhat ha bajnok lesz a Veszprém, illetve szakadhat meg, ha letaszítja a címvédőt a trónról a Szeged. Erre legutóbb 2007-ben volt példa, amikor története második NB I-es aranyát nyerte a Pick. A veszprémiek az idén 26. alkalommal ünnepelhetnek, míg a Szeged a 18. ezüstjét veheti át. A szegediek 1996-ban Skaliczki László, 2007-ben Vladan Matics edző dirigálásával értek a csúcsra.

A Veszprém és a Szeged az egymás elleni 119. mérkőzésére készül.
Veszprémben: 59 Veszprém-győzelem, 3 Szeged-győzelem
Szegeden: 21 Veszprém-győzelem, 5 döntetlen, 30 Szeged-győzelem
Összesen: 80 Veszprém-győzelem, 5 döntetlen, 33 Szeged-győzelem

A szegediek találgathatnak, hogy Lékai játszik-e vagy sem, arra viszont számíthatnak, hogy ellenfelük továbbra sem küldi harcba a sérült William Accamray-t, Győri Mátyást, Andreas Nilssont, valamint Ancsin Gábor szereplése sem valószínű.

„Továbbra sem foglalkozom azzal, hogy ellenfelünknél ki egészséges, ki nem, inkább azzal törődöm, hogy a saját játékosaim miként állnak a sorsdöntő összecsapás előtt – mondta Carlos Pastor, a Szeged edzője. – Csak az egészséges meccsláz van bennünk, és nem nyugtat meg túlságosan a négygólos előnyünk. Ez lehetett volna több is, kevesebb is az első találkozón, ám a hajrában eladtuk a labdát, figyelmetlenek voltunk, ami persze kedvezett a Veszprémnek. Jól tudjuk, milyen hangulat vár ránk vasárnap, de ennek a kezelésében is van már gyakorlatunk. Márciusban nem véletlenül győztünk Veszprémben. Az idény legjobb játékával, kiemelkedő kapusteljesítménnyel és védekezéssel szerezhetjük meg az aranyat."

A bajnoki aranyhoz pünkösdvasárnap a Szegednek elég a döntetlen; vagy a négygólosnál kisebb különbségű vereség; vagy négygólos vereség, ha Veszprémben legalább 29 gólt lő. Ha 32–28-ra kap ki, mint ahogyan nyert egy hete, akkor büntetőkkel döntik el a végső sorrendet.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik