Férfi kézi: még nyitva áll a kapitánykérdés, akár Sabaté is maradhat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.29. 10:52
A Magyar Kézilabda-szövetség még keresi az ideális jelöltet a férfiválogatott szövetségi kapitányi posztjára. Megfelelő külföldön dolgozó szakembert nehéz hazánkba csábítani, egy mindenki által elfogadott magyar jelölt prioritást élvezne, és bár nem lenne könnyű, de érdemes volna elgondolkozni azon a megoldáson is, hogy Xavier Sabaté továbbra is irányíthassa nemzeti csapatunkat. Mindezekről Ballai Attila, a szövetség sajtófőnöke beszélt a Sport Tv Mai helyzet című műsorában.

Magyarország kvalifikálta magát a 2017-es franciaországi kézilabda-világbajnokságra. A szerbek elleni kettős győzelmet a Veszprémet irányító Xavier Sabaté vezényelte a kispadról. Az ő szerződése erre a két mérkőzésre szólt, az új kapitányt azonban egyelőre nem nevezték meg. Még képlékeny a helyzet. A szövetség vezérkara hozott több elvi állásfoglalást, részben a balul sikerült januári Eb kapcsán és miatt. Az egyik alaptézis úgy szól, hogy életvitelszerűen tartózkodjon és éljen itt a szövetségi kapitány, hogy ne kétszer három nap alatt szerezzen impulzusokat a magyar kézilabdáról. Ha ehhez tartjuk magunkat, akkor lényegesen szűkül azoknak a köre, akiket adott esetben külföldről ide lehet hozni. Hiszen ha valaki már szabad, az nyilván jelent valamit, ha pedig nem szabad, és erős klubnál dolgozik, akkor mindent feladva, egy erős Bundesliga-együttest otthagyva azért nagyon nagy vonzerőt kell kifejtenünk, anyagiakban és egyebekben is, és ezt nem biztos, hogy tudjuk" – mondta a Sport Tv Mai helyzet című műsorában Ballai Attila, a Magyar Kézilabda-szövetség sajtófőnöke.Még képlékeny a helyzet. A szövetség vezérkara hozott több elvi állásfoglalást, részben a balul sikerült januári Eb kapcsán és miatt. Az egyik alaptézis úgy szól, hogy életvitelszerűen tartózkodjon és éljen itt a szövetségi kapitány, hogy ne kétszer három nap alatt szerezzen impulzusokat a magyar kézilabdáról. Ha ehhez tartjuk magunkat, akkor lényegesen szűkül azoknak a köre, akiket adott esetben külföldről ide lehet hozni. Hiszen ha valaki már szabad, az nyilván jelent valamit, ha pedig nem szabad, és erős klubnál dolgozik, akkor mindent feladva, egy erős Bundesliga-együttest otthagyva azért nagyon nagy vonzerőt kell kifejtenünk, anyagiakban és egyebekben is, és ezt nem biztos, hogy tudjuk" – mondta a Sport Tv Mai helyzet című műsorában Ballai Attila, a Magyar Kézilabda-szövetség sajtófőnöke.

Mindig is szóba került, és mindig is prioritást élvezne, hogy ha adódna egy olyan magyar szövetségi kapitány, akit közfelkiáltással megválasztana a szakma, az lenne a legjobb. Nyilván az volna az ideális, és a magyar kézilabdának van akkora presztízse, hogy nekünk nem kellene külföldi kapitányt hozni, hanem mi tudnánk öt-hat kapitányt külföldre telepíteni. Ez a vonal soha nem halt el" – árulta el azzal kapcsolatban, hogy magyar szövetségi kapitánya is lehet-e a nemzeti csapatnak.

Az elvi lehetőségét nyilván nem lehet kizárni Sabaté maradásának. Egyrészt sikeresen szerepelt, a szerbeket nagy biztonsággal legyőzte együttesünk a létfontosságú vb-selejtezőn, a válogatott felét kis túlzással a Veszprém, másik felét kis túlzással a Szeged adja, és hallottam, hogy szegedi játékosok mondták, milyen jó edzéseket tart. Ebből a szempontból rendben lenne a dolog. A Veszprém azzal, hogy jövőre visszatér a magyar bajnoki alapszakaszba, de még játszik a SEHA-ligában is, nagyon komoly terheket visz. Hogy e mellé odaférne-e a válogatott akár Sabaténak, akár a veszprémi vezérkarnak, és mit szólna ehhez a magyar szövetség, ez már egy legalább háromismeretlenes egyenlet, de érdemes ennek is elgondolkozni a megfejtésén" – fogalmazott arról, van-e esély arra, hogy Sabaté a klubja mellett a válogatottnál is tovább dolgozzon.

A magyar válogatott tétmeccset legközelebb november elején vív Lettország és Hollandia ellen a 2018-as Eb selejtezősorozatában, míg a 2017-es januári világbajnokságon csapatunk Németország, Horvátország, Fehéroroszország, Szaúd-Arábia és Chile legjobbjaival találkozik a csoportkörben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik