NAGY PÉTER 2020.08.14 11:31 Frissítve: 2020.08.14 11:32

Férfi kézi: Maqueda alig várja, hogy a Veszprém-szurkolók előtt játszhasson

A Telekom Veszprém spanyol jobbátlövője, Jorge Maqueda a kemény játék híve, a 32 éves világbajnok és Eb-győztes klasszis nehezen emészti meg, ha kikap a csapata, és már alig várja, hogy hazai pályán, telt ház előtt bemutatkozhasson.

A veszprémiek új igazolása, Jorge Maqueda a kemény játékban hisz (Fotó: Szabó Miklós)

 

Jorge Maqueda feldühödött bikaként rontott a szabálytalanságot elkövető Debreczeni Dávidra, a Telekom Veszprém spanyol jobbátlövőjét pedig csapattársának, Petar Nenadicsnak kellett visszafognia. Persze a szituáció egyáltalán nem volt ennyire drámai, főleg azért, mert mind a sértett, mind a tatabányai beálló folyamatosan mosolygott a bajusza alatt, ám az amúgy tét nélküli felkészülési mérkőzésen lezajlott mozdulatsorban mégis volt valami tipikus „maquédás”: kizökkenteni az ellenfelet a ritmusból. A Mol-Pick Szeged együttesét a nyáron két idény után elhagyó világbajnok, Eb- és Bajnokok Ligája-győztes kézilabdázóval kapcsolatban abban mindenki egyetért, roppant kellemetlen ellenfél. Ha kell, hergel, vitatkozik, mutogat, vagy a játékvezetővel pöröl, miközben zseniális megoldásokkal szórakoztatja a nézőket.

„Én már csak ilyen vagyok, mindig mindent beleadok – emlékezett vissza az első veszprémi fellépésén (33–31 a Tatabányának) történtekre Jorge Maqueda. – Szeretem a kemény játékot, és ez egy ütközet volt a sok közül, szerintem nincs ebben semmi különös. Az sokkal jobban bosszant, hogy vereséggel kezdtük a felkészülést, főleg hazai pályán, ezt nem engedhetjük meg magunknak. Sokat kell még edzenünk, dolgoznunk a hosszú kihagyást követően.”

NÉZZE MEG AZ NSO TV INTERJÚJÁT!

David Davis vezetőedző honfitársát igazi harcosként jellemezte, aki rengeteg plusz­energiát hozhat a klasszisoktól hemzsegő bakonyi gárdába, habár legnagyobb erényének mégis azt tartja, hogy ösztönösen, pillanatok alatt képes támadóból védőbe átmenni. A balkáni sajtóban először a tavalyi év végén lehetett olvasni a Telekom Veszprém érdeklődéséről, miután Maquedának a nyáron lejárt a szerződése a Tisza-partiaknál. Az egygólos bakonyi sikerrel végződő decemberi rangadón már szinte kész tényként kezelték a veszprémi szurkolók a spanyol átlövő érkezését, noha a hivatalos bejelentésre a januári Európa-bajnokság végéig kellett várni. A koronavírus-járvány miatt félbeszakadó idény azt jelentette, a csongrádiakkal Magyar Kupát nyerő 195 centis, 102 kilós játékos nem tudott elköszönni a szegedi drukkerektől.

 A GULYÁS LESZ AZ ELSŐ

Jorge Maqueda   olyan szenvedéllyel veti bele magát a főzésbe, amilyen elánnal a játékba. A közösségi médiában nemcsak a főztjeit, de a receptjeit is megosztja a követőivel. A Telekom Veszprém kézilabdázója egyszer szívesen nyitna éttermet, habár a mi ételeinkről még kell egy s mást tanulnia.

„Még nem ismerem túl jól a magyar konyhát, de nagyon szeretem. Egyszer szívesen elkészíteném a kedvenc gulyáslevesemet” – mondta Maqueda, aki a karantén alatt leginkább feleségével, az egykori győri és siófoki irányító Macarena Aguilarral végezte az erőnléti edzéseket.

„Köszönettel tartozom a Szegednek, ám a szerződésem lejártával már csak a Veszprémre összpontosítok. Jól érzem magam, boldog vagyok az új klubomban, ahol mindenki nagyon segítőkész, már alig várom, hogy elkezdődjön a bajnokság. Egyelőre egyedül élek itt, a feleségem még szabadságon van, csak az alapozást követően csatlakozik hozzám, de ezt most annyira nem is bánom, mert a napjaim nagy részét az Arénában töltöm” – folytatta a 46 magyarországi találkozóján 212 gólt szerző 32 éves kézilabdázó.

Jorge Maqueda helyzeti előnyből indul, miután az elmúlt öt esztendőben Raúl Gonzálezzel és Juan Carlos Pastorral, azaz csak spanyol edzővel dolgozott, ezért Davis játékrendszere sem ismeretlen neki, ám a pároskapcsolatok és az összeszokottság hiánya egyelőre az ő játékán is meglátszik. Javításra azonban bőven lesz lehetősége, hiszen a vörösök ebben a hónapban többek között két Bajnokok Ligája-nyertes alakulattal, a lengyel Kielcével és a német Kiellel is megmérkőznek, majd szeptember 4-én a SEHA-liga áprilisról elhalasztott zadari négyes döntőjében lépnek pályára a járványhelyzettől függően. A Kiel elleni találkozón búcsúznak a klub legendái: a tavaly visszavonuló Nagy László és Momir Ilics mellett a kézilabdával az idén felhagyó Sterbik Árpád és Fazekas Nándor is újra szerelést húz.

„Hogy milyen lenne a Veszprém Arénában nézők előtt játszani? El sem tudom képzelni – árulta el Maqueda.  – Eddig csak ellenfélként jártam itt, akkor mindig tömve voltak a lelátók, nagyon jó volt a hangulat, éppen ezért már alig várom, hogy immár hazai játékosként átélhessem ezt.”

2020.09.24 17:48:12

Kézilabda VINCZE SZABOLCS (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)

David Davis csapata 37–25-re nyert • Ez volt a bakonyiak 200. BL-sikere.

2020.09.23 18:07:22

Kézilabda NAGY PÉTER (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Megtépázta a koronavírus a magyar csapat keretét, csak három góllal kapott ki a Szeged a bombaerős lengyel csapattól.

2020.09.23 16:08:14

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A Siófok hazai pályán győzelemre számított, de a tízgólos különbséget is alig kerülte el.

2020.09.19 13:48:29

Kézilabda H. D.

A Danyi-csapat a szünetben még csak egy góllal vezetett, végül 15-tel verte meg a Podravkát.

2020.09.18 09:29:57

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Az elmúlt hetek győzelmeit látva egyre bizonyosabb, hogy a Veszprém megtalálta a hiányzó láncszemet, akit Rodrigo Corralesnek hívnak.