A csehek elleni vereséggel indult az Eb-főpróba

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.03. 16:55
null
Putics Barna és fehér mezes magyar válogatott nehéz ellenfélre lelt a cseh válogatottban (Fotó: Török Attila)
Felkészülési tornán a dániai Európa-bajnokságra hangoló magyar férfi kézilabda-válogatott Gyöngyösön egy góllal kikapott Csehországtól, amely szintén tagja a kontinensbajnokság tizenhatos mezőnyének. Jó rajtot követően gyakorlatilag végig futottunk az eredmény és az ellenfél után – álltunk mínusz ötre is –, de a hajrá nyílt volt, amelyből végül a csehek jöttek ki jobban. Folytatás szombaton a fehéroroszok ellen.

Jól kezdett a magyar férfi kézilabda-válogatott a gyöngyösi Provident-kupa első meccsén, Ancsin Gábor és Iváncsik Gergő góljával 2–0-ra vezetett Csehország ellen. Ám a rivális sorozatban négy gólt szerezve fordított, és bár Nagy Kornél szépítése után Iváncsik Gergő még egyenlített, a csehek nagyobb fokozatba kapcsoltak, és a különbség a mérkőzés nagy részében kettő és öt gól között mozgott. Petr Stochl kapus közel ötven százalékos védési hatékonyságával megbabonázta a magyarokat.

A magyar csapat támadó játékában sok volt a pontatlanság, hátul pedig elsősorban a Füchse Berlin légiósával, Pavel Horákkal nem tudott mit kezdeni. A szünet előtt feljött a válogatott két gólra, majd a becserélt Tatai Péter bravúrjainak és a szintén a szünet után becserélt Császár Gábor góljainak köszönhetően 22-nél utolérte a cseh csapatot.

A vezetést azonban nem sikerült átvenni, és a hajrára visszaállt Filip Jicha és Horák, akik a szoros végjátékban végül a csehek javára döntöttek.

„Az első félidővel nem vagyok elégedett, a védőjátékunk nem működött megfelelően, kellően kollektívan. Támadásban sok ziccert kihagytunk, ráugrottunk a kapusra. Ebben a felállásban ez volt az első mérkőzésünk, szünet után felvettük a ritmust, de a végjátékban alulmaradtunk. A következő két mérkőzésnek és az Eb-ig hátralévő további edzéseknek is megvan a feladata, azért dolgozunk, hogy erőn felül teljesítve továbbjussunk a csoportból" – idézte Mocsai Lajost a válogatott Facebook-oldala.

„Elég sok hibával játszottunk. Sem a védekezésünk, sem a támadásunk nem működött jól. Sokkal kocentráltabban kell játszanunk, hogy bizonyítsuk, többre vagyunk képesek" – mondta a háromgólos Ancsin Gábor.

Szombaton 13 órától a torna nyitó mérkőzésén a lengyelek ellen 29–28-as győzelmet arató fehérorosz válogatottal játszik Mocsai Lajos csapata.

FÉRFI KÉZILABDA
PROVIDENT-KUPA, NEMZETKÖZI FELKÉSZÜLÉSI TORNA, GYÖNGYÖS

MAGYARORSZÁG–CSEHORSZÁG 28–29 (13–15)
Gyöngyös. V: Nikolov, Nacsevszki (macedónok).
MAGYARORSZÁG: Mikler, Tatai (kapusok), Ancsin 3, Császár 6, Gulyás, Harsányi 2 (1), Ilyés, Iváncsik G. 2, Lékai 3, Mocsai 3, Nagy K. 1, Schuch 1, Putics 3, Szalafai, Szöllősi 3, Vadkerti, Varsandán, Zubai 1. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.
CSEHORSZÁG: Mrkva, Stochl (kapusok), Babák, Becvár 3 (2), Horák 7, Hrstka 2, Jícha 5, Jurka 4, Kasal, Kubes, Mráz 3, Sindelár, Sklenák 2, Sobol 1, Stehlík 1, Vanco 1. Szövetségi kapitány: Vladimír Haber, Jaroslav Hudecek.
Kiállítások: 4, ill. 4 perc.
Hétméteresek: 1/1, ill. 3/2.

A MÉRKŐZÉS TUDÓSÍTÁSA

56–60. PERC

A hajrát Szöllősi gólja nyitotta meg, de Jicha ziccergólja folytatta. Császár szorosan tartotta a meccset, a csehek már próbálták elnyújtani a támadásokat. Ám a sok passz egyikére lecsapott Mocsai, kihasználta ziccerét, és 27–27 lett. Becvár hetest harcolt ki, értékesítette, továbbra is az eredmény után futott a magyar válogatott. Két és fél perc maradt. A meddő támadás közben a magyar szövetségi kapitány időt kért. A folytatásban balról vadkerti balról a kapufát találta el, jöhettek a csehek. Megszereztük a labdát, de a macedón bírók cseh szabaddobást ítéltek. Tomás Sklenák góljával megint kettő volt közte. Jicha labdaszerzés után csúnyán ellőtte a ziccerét, az ellentámadásból Császár betalált, de 28–29-nél a csehek jöttek, és öt másodperc maradt.

51–55. PERC

Emberhátrányban Pavel Horák betalált, Szöllősi ziccerből egyenlített. Schuch két percet kapott Jicha megrángatásáért, a hetest értékesítették a csehek, megint ott volt az előny gólokban és immár létszámban is.tatai hiába védett egy szélső betörés után, a labda oldalt ment ki, a csehek a Berlinben légióskodó Horák újabb góljával kettővel vezettek. Mocsai Tamás éles szögből szépített, letelt a kiállítás. Jicha góljával megint kettő volt közte. (24–26)

46–50. PERC

Mocsai törte meg a gólcsendet, majd cseh támadó szabálytalanság után megint az egygólos különbség volt a tét. A kapkodó jellegű akciókat felváltotta egy hosszabb támadás, de Putics a kapu fölé bombázott. A csehek továbbra is az akciók gyors lezárására törekedtek, de egyre többet hibáztak. Szöllősi a hatosról befordulva 21–22-re alakította az állást. Jó blokk után egyenlítési lehetőség adódott. Putics betört, lerántották, Daniel Kubest két percre kiküldték. Császár kihasználta a lehetőséget, és szép átlövéssel egyenlített. 4–4 óta először állt ikszre a meccs, a csehek időt kértek. (22–22)

41–45. PERC

Schuch kiállítása és cseh hetes következett, Tatai alatt a lécre pattant a labda, de mivel a kipattanóra beléptünk, a cseheknél maradt a labda. Ám akcióból sem jártak túl Tatai eszén – az ellentámadásból Mocsai középre tartó lövését kirúgta Stochl. A Tatairól kiapattanó labdára nem sikerült odaérni, a cseh szélsők kihasználták lehetőségeiket. 19–22 után ismét több, gól nélkül záruló támadást láthattunk. (19–22)

36–40. PERC

A 19. cseh gól után Mocsai Lajos ismét időt kért, Szöllősi Szabolcs érkezett a pályára. Putics vállalkozókedve nem lankadt, hiába védte első lövését Stochl, Mocsai labdaszerzése után betalált a kapuba. Egy passzív cseh támadás után Putics álompasszal találta meg a ziccerben álló Schuch Timuzsint, aki kihasználta ritka lehetőségét. Jó védekezés után az egygólos hátrányért támadtunk, de Mocsai mélyről eleresztett lövésével Stochlt találta telibe. Gyors cseh találat után Császárnak bement az alsó lövése. (18–20)

31–35. PERC

A csehek Ausztriával, a házigazda Dániával és Macedóniával lesznek egy csoportban az Eb-n.Ők kezdték a második félidőt. Pontatlanok voltak, de mi is az ellentámadásnál. A magyar kapuban immár Tatai Péter állt, az első cseh gólt Roman Becvár szerezte. Császár Gábor és Mocsai Tamás is szerepet kapott, Császár góljával 14–16-ra feljöttünk. Jicha továbbra is pontatlanul lőtt, de Mocsai labdája is felülről érintette a keresztlécet. Császár azonban jó passzban volt, újra betalált. Tomás Sklenák gólja után passzív magyar támadás következett, és Alois Mráz újra háromgólosra növelte a cseh előnyt. (15–18)

26–30. PERC

Ancsin góljával sikerült három gólra felzárkózni, de Horákkal szemben hátul nem volt ellenszer. Támadásban javultunk kicsit, de megint jött Horák lövése, Miklernek nem volt ellenszere. A következő támadásnál Jicha pontatlanul célzott, Lékai viszont betalált a gyorsan befejezett akció végén. Jicha a lécre lőtt, maradt fél perc, és Putics Barna gyorsan ellőtte a labdát – sikerrel. Feljöttünk két gólra, mire elérkezett a szünet. (13–15)

21–25. PERC

Az első kiállítást a csehek kapták, de a túl korán ellőtt Ancsin-bomba kipattant Stochlról. A védekezésben megszerzett labdát egy pontatlan passzal hamar eladtuk, újra lehetett gyakorolni a védekezést. Horák talpról lőtt átlövés gólt, Ancsin válaszolni tudott rá. Horák átlövésből ismét eredményes volt, a magyar válogatottnak a négygólos különbségért kellett kapaszkodnia, lejárt az emberelőny. Zubai hetest harcolt ki, Harsányi értékesítette. (9–13)

16–20. PERC

Mínusz ötnél kezdődött el a félidő második fele, a magyar támadójáték megbénulásának Lékai jobb oldali betörése vetett véget. A védekezés is a javulás jeleit mutatta, de Ilyés Ferenc átlövését hárította Stochl. Nagy Kornél szép labdaszerzése és pontos indítása után a meginduló Harsányi Gergely megszerezte a hetedik magyar gólt. Mikler újabb védése után Ilyés ziccerben fölé pattintotta a labdát, majd harsányi ziccerben kézen dobta Stochlt, aki ezzel már 50 százalékos hatékonysággal védett. Jött az újabb időkérés. A következő cseh támadást a jobbról betörő Jan Sobol góllal fejezte be. (7–11)

11–15. PERC

Miroslav Jurka a bal oldalról betörve növelte a cseh előnyt, a magyar csapat megint elkapkodta a támadásait, és utána jobbról büntettek a vendégek. Mocsai Lajos időkérése után Iváncsik Gergő bal oldali betörése után védett a cseh Petr Stochl kapus. Jicha harmadik gólja után már négy volt közte, majd miután elpasszoltuk a labdát, már öt. (5–10)

6–10. PERC

Nagy Kornél szépítése után Jicha lövését Mikler hárította, majd cseh kapufa után az ellentámadásból Iváncsik Gergő egyenlített. Az újabb cseh gól után Lékai csodás passza után Zubai is betalált, de a csehek lépéselőnyben maradtak. 5–6-nál mindkét oldalon hibáztak a csapatok támadásban, korai lövési kísérletek és lépéshibák miatt cserélt gazdát a labda. (5–6)

1–5. PERC

Lékai Máté kezdett irányítóként a hátát fájlaló Császár Gábor helyett. Ancsin Gábor-góllal és Mikler Roland-védéssel kezdődött a meccs, majd Iváncsik Gergő gyors indulásból megszerezte a második magyar találatot. Arra már jött válasz, s miután Zubai Szabolcs a kapu fölé lőtt, a csehek egy betörésből egyenlítettek. Pavel Horák góljával pedig már 3–2 volt oda. Újabb sikertelen magyar támadást követően Jicha kettőre növelte a cseh előnyt. (2–4)

KEZDÉS

Telt ház van Gyöngyösön, ahol a magyar válogatott játékosai közül a sérüléssel bajlódók is készen állnak a meccsre, a három kimaradó Bánhidi Bence, Zdolik Bence és Székely Márton, azaz a Balatonfüred három játékosa. A cseheknél a Kielben játszó Filip Jicha a legnagyobb név. A magyarok fehér, a csehek bordó felsőben játszanak.

ELŐZMÉNYEK

A bokáját az utóbbi napokban Veszprémben kezeltető Iváncsik Gergővel és a novemberben megműtött térdét pluszedzésekkel erősítő Mocsai Tamással együtt csütörtökön rendben megérkezett a magyar válogatott 21 fős kerete Gyöngyösre. Az egészségügyi stábnak azonban így is van dolga a több kisebb-nagyobb sérülés kezelésével, a párizsi Császár Gáborra például a héten még gerincvizsgálat vár, hogy tisztázzák, miért fáj hetek óta a dereka.

A szövetségi kapitány az Eb-résztvevő együtteseket felvonultató Provident-kupa befejeztével, vasárnap hirdeti ki utazó keretét, amelynek tagjai a jövő szerdán és csütörtökön Szigetszentmiklóson gyakorolnak, majd január 10-én, pénteken utaznak Aalborgba a kontinenstornára.

„A megérkezés után egy órával már edzettünk, mert rettentően szorít bennünket az idő – mondta Mocsai Lajos szövetségi kapitány. – Szinte semmire sem elég az Európa-bajnoki felkészülésre szánható két hét, mégis össze kell raknunk a sérült Nagy László, vagyis egyik kulcsjátékosunk nélküli védő- és támadójátékunkat. Elő kell vennünk a London előtti taktikai variációinkat, amelyeknek hatékonyaknak és eredményeseknek kell lenniük, különben kellemetlenségeink támadhatnak Dániában a torna legerősebb csoportjában Spanyolország, Izland és Norvégia ellen."

 

A MÁSIK PÉNTEKI MÉRKŐZÉSEN
Lengyelország–Fehéroroszország 28–29

A TORNA TOVÁBBI PROGRAMJA
SZOMBAT

13.00: Fehéroroszország–Magyarország (Tv: RTL Klub)
15.15: Csehország–Lengyelország
VASÁRNAP
10.45: Fehéroroszország–Csehország
13.00: Magyarország–Lengyelország (Tv: RTL Klub)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik