S. J. 2019.05.15 18:37 Frissítve: 2019.05.15 19:48

Férfi kézi: külföldi bírókra bízza a szövetség a Veszprém–Szeged döntőt

A Magyar Kézilabda-szövetség szerdán bejelentette, hogy a Veszprém–Szeged férfibajnoki finálé (május 23. és 26.) két mérkőzését külföldi bírók vezetik, akikről még egyeztetnek a vezetők az európai szövetséggel.

A bajnoki döntő két meccsét külföldi bírók vezetik majd (Fotó: Földi Imre)

 

 
Férfi kézi BL: macedón bírók fújják a Veszprém elődöntőjét

Évek óta terítéken volt a kérdés a szövetségben és a ligában, hogy a hazai férfikézilabda legfontosabb párharcát, a Veszprém és a Szeged életre-halálra menő, hagyományos bajnoki döntőjét külföldi bírópárosra, vagy -párosokra kellene bízni. A háttérbeszélgetéseken egy-egy szakajtónyi érvet hallottunk mellette és ellene, de eddig a magyar játékvezetőket pártolók, az ő szakmai tekintélyük mellett lándzsát törők soroltak hathatósabb érveket.

Mi változott az idén?

A nőknél volt már ilyen
A férfibajnokságban még nem, de a nőknél korábban egyszer, 2005-ben a rájátszásában előfordult, hogy külföldi bírók vezették az aranycsatát. A Dunaferr SE és a Győr párharcában az újvárosi találkozót (26–20) a szlovén Nenad Kristic, Peter Ljubic, a győrit (25–15) a szerb Rajko Imbronjev, Nebojsza Grkovics kettős vezette.

„Fontos kérdés a játékvezetők küldése – magyarázta Horváth Gabriella, az MKSZ főtitkára a szervezet közleményében. – Miután a veszprémi Nagy Lászlót az MKSZ küldöttgyűlése ellenszavazat nélkül megválasztotta a szövetség alelnökévé, a jelenlegi idényben azonban ő még aktív játékosként érintett a bajnoki döntőben, úgy véltük, a legjobb megoldás a Mol-Pick Szeged és a Telekom Veszprém, valamint a klubok, a magyar játékvezetők és valamennyi játékos védelmében, ha ezúttal külföldi kettősök működnek közre a bajnoki döntő két találkozóján. Ezt egyeztettük a két csapattal is, a párosok kapcsán pedig az Európai Kézilabda-szövetséggel állunk tárgyalásban. Hiszen kizárólag az európai kupákban, vagy éppen a világversenyeken közreműködő kettősök jöhetnek szóba. A kijelölésük az EHF javaslata alapján hamarosan véglegessé válik.”

Hogy a fináléban videóbírót is használnak majd a bírók, erről korábban már beszámoltunk.

K&H LIGA, FÉRFIAK, DÖNTŐ
1. mérkőzés (május 23., csütörtök):
Telekom Veszprém–Mol-Pick Szeged, 18.30 (Tv: M4 Sport)
Visszavágó (május 26., vasárnap): Szeged–Veszprém, 18.00 (Tv: M4 Sport)

2019.05.23 17:19:03

Kézilabda nemzetisport.hu

A szünetben még vezetett a címvédő, ám a fordulás után nem kegyelmezett David Davis csapata.

2019.05.16 09:25:48

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Az ETO dán légiósának nem csökken a motivációja, és tudja, hogy majd megint meg kell nyerniük mindent.

2019.05.14 21:35:40

Kézilabda BÁLINT MÁTYÁS

ALAPVONAL. Danyi Gábor úgy lett BL-győztes kézilabdaedző, hogy ő nem Danyi Gábor BL-győztes kézilabdaedző: ő egy telepi vagány, határozott világképpel, szilárd értékrenddel, rengeteg, az életét színező ecsetvonással.

2019.05.14 00:12:31

Kézilabda MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Ha egy sportklub, illetve az azt működtető gazdasági társaság célja az országhatárokon átívelő diadal, akkor muszáj annak a kávéháznak a szabályai szerint játszania. Ha úgy jobban tetszik, a mi autónkkal nem nyer senki Formula–1-es futamot a Mercedesekkel és Ferrarikkal érkezőkkel szemben.

2019.05.12 17:30:44

Kézilabda nemzetisport.hu

A második félidőben öt gól is volt az előny, de az utolsó másodpercben dőlt csak el a finálé.