Férfi kézi: Ismerem a bírókat, színt tévesztettek – Ilics

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.10.05. 14:14
null
Ilics nem érezte jogosnak a pirosat <br />(Fotó: Hegedüs Gábor, archív)
Momir Ilics már túltette magát profi pályafutása első piros lapos kiállításán – a Veszprém férfi kézilabdacsapatának átlövője szerint rossz lapot mutatott fel neki a dán játékvezető.

Momir Ilicset, az MVM Veszprém szerb játékosát – a BL kétszeres gólkirályát – szombat este Zágrábban először majdnem szétvetette a düh amiatt, hogy a Bajnokok Ligája-mérkőzésen piros lapot mutattak fel neki, és ezért véglegesen el kellett hagynia a játékteret. Ráadásul már a csoportrangadónak számító összecsapás 13., így számára kétségkívül balszerencsés percében. A decemberben 34. születésnapjához érkező játékos hétfőre túltette magát a kellemetlen eseményen, amelyre visszatérve a Telekom Sporthír Szolgálatnak adott nyilatkozatában arról is megemlékezett, hogy soha nem volt a szándékosan elkövetett szabálytalanságok embere.

„Egyszerre vagyok támadó és védő játékos, így jól tudom, hogy mire számíthatok, ha mi megyünk előre, de azt is, hogy hátul az ellenfelek megfékezése a feladat – mondta Momir Ilics. – Kemény és harcos, de sportszerű játékosnak tartanak, aki eddig sokkal, de sokkal többet kapott, mint amennyit adott. Nem a szándékos szabálytalanságaimról vagyok híres, soha nem volt az a célom, hogy valakinek sérülést okozzak. Ami a zágrábi közbeavatkozásomat illeti, szerintem nem volt többről szó, mint egy normál taktikai faultról.”

„Ha felmutatnak egy sárga lapot, kicsit csóválom a fejemet, de nem szólok semmit. A pirost, hivatásos pályafutásom első – előzmények nélküli – pirosát viszont nem érdemeltem meg. Hat szerb, illetve szlovén csapatban játszottam már, aztán hét évet a kemény német Bundesligában harcoltam végig, kettőezer-tizenhárom óta pedig a Veszprém sikeréért hajtok, de egyetlen szabálytalanságért végérvényesen még soha nem küldtek le a pályáról” – mondta Ilics, akinek a kiállítását természetesen hosszasan ünnepelte a zágrábi sportcsarnokot megtöltő horvát szurkolótábor.

Momir Ilics azzal folytatta, hogy a BL-mérkőzésen közműködő dán játékvezetőkkel eddig soha nem gyűlt meg a baja, mindkettőjüket régóta ismeri, és jó bíróknak is tartja őket.

„Ha nem is a barátom, de jó ismerősöm Gjeding és Hansen, akik most vélhetően színt tévesztettek. Többször is megnéztem a mérkőzés felvételét, és minden alkalommal arra jutottam, hogy nem piros lapot érdemeltem. Számomra eddig ismeretlen pofont kaptam, képletesen fogalmazva olyat, amit csak tűrni lehet, viszonozni aligha. De nem ez a lényeg! Sokkal fontosabb és emlékezetesebb az, hogy Nagy Laci nélkül kiállva, engem és a megsérült Zeitzot is elveszítve győzni tudtunk egy nagyon fontos mérkőzésen, ami ismét azt bizonyította, hogy nem csak fizikailag és taktikailag, hanem mentálisan is nagyon erős csapat vagyunk. A sport pontosan ilyen. Van úgy, hogy minden összejön, fut a szekér, de aztán hirtelen minden megváltozik, és egymást követik a bajok. Azok az igazán nagy csapatok és közösségek, amelyek a válságos helyzetekben is tartani tudják magukat, és nem veszítik el a fejüket.”

A Veszprémet dicséri, hogy a hétvégén 24 óra leforgása alatt így is két mérkőzést, egy-egy BL-, illetve SEHA-liga-összecsapást tudott megnyerni, így mindkét színtéren őrzi a veretlenségét. Momir Ilics meglátása szerint a jelenleg Xavier Sabaté által irányított együttes legfőbb erőssége továbbra is a csapatjáték és a csapategység, amelyet mérkőzésről mérkőzésre kiemelkedő egyéni teljesítmények egészítenek ki. A szerb kézilabdázó külön említést tett a sziporkázó szlovén Gasper Margucról, aki a Veszprém zágrábi 21 góljából egymaga nyolcat jegyzett.

„Remélem, hogy hamarosan kiegészül a csapatunk, de addig is úgy fogunk harcolni, mint ha senki sem hiányozna az edzéseken és a mérkőzéseken. Meggyőződésem, hogy jövőre is ott leszünk a Bajnokok Ligája négyes döntőjében, és harcban leszünk az első helyért” – hangsúlyozta a 114-szeres szerb válogatott sportoló, aki viszont még nem döntötte el, hogy a jövő januári Európa-bajnokságon részt kíván-e venni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik