Férfi kézi: ide utaznának Miklerék, a hipermodern katari vb-helyszínek! - fotók

Vágólapra másolva!
2014.06.09. 23:00
A magyar férfi kézilabda-válogatott 25–22-re győzött Szlovénia ellen a világbajnoki selejtező hazai mérkőzésén. A vasárnapi visszavágó előtt utánanéztünk, hova is utazhatnak a mieink, ha sikerrel veszik a vasárnapi, velenjei visszavágót.

A 24. férfi kézi-vb 2015. január 15-én kezdődik és február 1-jén ér véget Katarban, miután a közel-keleti ország pályázata – Norvégiáét, Lengyelországét és Franciaországét megelőzve – 2011-ben a legjobbnak bizonyult a nemzetközi szövetség elnöksége előtt. A vb-t két város négy helyszínén rendezik meg: Dohában a katari szövetség komplexuma, az al-Szadd csarnoka, továbbá az Aspire Dome ad otthont az eseményeknek, amelynek csúcspontja ugyanakkor a Luszailban épülő vadonatúj sportarénában lesz. Katari forrásunk szerint a vb-hangulat ugyan még nem különösképp érződik az arab országban, ugyanakkor a vb előkészítésének háttérmunkálatai gőzerővel folynak.

Az Aspire Dome már több rangos sporteseménynek házigazdája volt (Fotók: qatarhandball2015.com)
Az Aspire Dome már több rangos sporteseménynek házigazdája volt (Fotók: qatarhandball2015.com)

A helyszínek közül jelenleg még csak egy van kész, az Aspire Dome egy 15 500 férőhelyes multifunkciós komplexum, amit 2005-ben adtak át, 2006-ban az Ázsiai Játékok egyik fő helyszíne, 2010-ben pedig a fedett pályás atlétikai vb otthona volt, a következő év elején azonban csak a kézilabda-vb-t fogja szolgálni.

Az al-Szadd csarnoka – amit szükség esetén akár 48 óra alatt hokicsarnokká tudnak varázsolni – a felépülés után 7700 kézilabda-rajongót tud majd befogadni, és a főpálya mellett lesz benne két bemelegítőcsarnok is. Ugyan jelenleg még csak az épület váza áll, egészen pontosan 97 nap múlva már végleges állapotában áll a kézilabdázók rendelkezésére, és a katariak szinte biztosan tartani is fogják az ütemtervet.

Jelenleg így nézi ki az al-Szadd csarnoka... (Fotó: Baki Balázs)
Jelenleg így nézi ki az al-Szadd csarnoka... (Fotó: Baki Balázs)
...s a tervek szerint szeptemberre ilyen lesz
...s a tervek szerint szeptemberre ilyen lesz

A katari szövetség új, minden igényt kielégítő edzőközpontját, a dohai körzet északi részén lévő duhaili QHAC-t – többek között bemelegítőtermekkel, úszómedencével, hatvan fős szállodával, illetve média- és orvosi központtal – tavaly nyáron kezdték el építeni, és augusztusra készül el. 5500-an láthatják majd itt a meccseket. A beszámolók szerint az IHF vezetői különösen e helyszín bejárásakor estek egyik ámulatból a másikba, s voltak képtelenek leplezni elégedettségüket.

A katari kéziközpont nemcsak hasznos, látványos is lesz
A katari kéziközpont nemcsak hasznos, látványos is lesz

„Nagyon elégedettek vagyunk az erőfeszítésekkel és a szervezőbizottsággal való együttműködéssel. Különösen a QHAC épületeinek fejlődése nyűgözött le. Ugyan mind a szervezőbizottság, mind az IHF tudja, hogy még sok munka vár ránk, ám biztos vagyok benne, hogy végül egy tökéletes világbajnokságot láthatunk majd” – nyilatkozta az IHF szervezési és versenybizottságának szlovén elnöke, Leon Kalin.

A pályázat ékköve ugyanakkor nem a fenti csarnok, hanem a semmiből felhúzott új, 200 ezer fős városban, Luszailban épülő, 15 300 férőhelyes befogadóképességűre tervezett új multifunkciós aréna. A Dohától 35 kilométerre épülő Luszail előreláthatóan 150-200 ezer embernek lesz majd lakóhelye öt-hat év múlva, és várhatóan itt épül fel majd a 2022-es labdarúgó-világbajnokság fő stadionja is, amely 86 250 nézőt lesz képes befogadni.

A lusaili csarnokban lesz a döntő
A lusaili csarnokban lesz a döntő

A novemberre elkészülő kézicsarnok, a jellegzetes diagrid üvegből készülő építészeti csoda Katar szimbólumait, a homokot, a gyöngyöt és a tengervizet jeleníti meg. Az arénát 350 ezer négyzetméteres területen egy „zöld oázis” veszi majd körül fákkal, futó- és biciklipályákkal, sportudvarral és játszóterekkel.


Luszail városát a semmiből húzzák fel, és kézicsarnok már biztos lesz benne
Luszail városát a semmiből húzzák fel, és kézicsarnok már biztos lesz benne

ŐK MÁR BIZTOSAN UTAZNAK
A házigazda Katar mellett Európából a címvédő Spanyolország, az Európa-bajnok Franciaország, az Eb-döntős Dánia és az év eleji kontinensviadal negyedik helyezettje, Horvátország kvalifikálta magát a vb-re. A seregszemlén már biztosan ott lesz az Afrika-kupa három dobogósa, Algéria, Tunézia és Egyiptom, az Ázsia-bajnokság Katar melletti másik három elődöntőse, Bahrein, Irán és az Egyesült Arab Emírségek, illetve Ausztrália. Európából a selejtezőkön keresztül további kilenc, a június végi Pánamerikai Játékokról pedig három válogatott váltja meg a repülőjegyét Dohába. A vb csoportjainak sorsolását július 20-án tartják a katari fővárosban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik