Férfi kézi: Gulyás a Barcelona elleni csodát idézte fel

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.30. 10:21
null
Gulyás Péter korábbi bravúrokat idézett fel a Veszprém szombati visszavágója előtt (Fotó: NS-archív)
Gulyás Péter, a Telekom Veszprém 34 esztendős utánpótlás-igazgatója játékosként soha nem bonyolódott felelőtlen jóslatokba, és ehhez tavalyi visszavonulása után is tartja magát. Tekintettel arra, hogy Ljubomir Vranjes vezetőedző a dániai súlyos BL-kudarc, még inkább az azt követő kollektív büntetés után általános nyilatkozási tilalmat rendelt el, a kötelékhez tartozó Gulyás is csak egy másfél évtizeddel ezelőtti bravúr felidézésére vállalkozhatott. Csaknem 1000 bajnoki és kupamérkőzéssel a háta mögött úgy gondolja, hogy olykor a múltidézés is hajtóerő lehet egy nehéz helyzetbe sodródott csapat számára. Márpedig a Veszprém abban van.

 

Nagy és Ortega még ellenfél volt

„A feszült hangulatot szeretném valamelyest feloldani, és biztatásként felhasználni a 2003 decemberében lejátszott két Bajnokok Ligája mérkőzésünket. A csapatunkat akkor még Fotex KC Veszprémnek nevezték, én tizenkilenc évesen a legénység egyik tejfelesszájú újoncának számítottam. A legjobb tizenhat között sikerült kifognunk az FC Barcelonát, amelyben olyan kézilabdázók játszottak, mint David Barrufet, Iker Romero, a ma is elnyűhetetlen Víctor Tomás, Carlos Ortega, aki nem is olyan régen még az edzőnk volt Veszprémben, nem utolsó sorban pedig Nagy Laci. A papírforma a Barca mellett szólt, noha a mi összeállításunk sem volt akármilyen. Minket erősített a későbbi BL-győztes macedón Kiril Lazarov, a horvát Mirza Dzomba, kapusként Fazekas Nándor és a hamarosan „hazatérő” Sterbik Árpád, ahogy Pérez „Charlie”, a klubunk ikonja is. Az első meccset idegenben játszottuk, és 3329-re elbuktuk, négygólos hátrányba kerültünk a védekezésben is eminens spanyolokkal szemben” – nyilatkozta Gulyás Péter az SzPress Hírszolgálatnak.

Zdravko Zovko, a magyar bajnokcsapat akkori horvát mestere a visszavágóra új taktikát választott, de ami ennél is fontosabb: a tőle szokásos vehemenciával alaposan felpaprikázta a játékosait.

SZAVAZÁS

Mi lesz a Veszprém–Skjern BL-visszavágó eredménye?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Dzomba gólja döntött

„Kegyetlen mérkőzés volt a veszprémi, igazi kézilabdadráma, amely nemcsak az állóképességről és a taktikáról szólt, hanem a szívről és a lélekről is. No és a szuperklasszis szurkolótáborunkról. A Barcelona nehezen adta meg magát, de végül nemcsak ledolgozni tudtuk a hátrányunkat, hanem ötgólos különbséggel győzni is, méghozzá Dzomba kincset érő góljával. Így lett az összesítés 6059 a javunkra. Én úgy gondolom, hogy ennek a visszavágónak a története példaként lebeghet a mai együttesünk mindegyik tagja előtt. A hétgólos hátrány bizony bitang sok, abban viszont biztosak lehetünk, hogy a veszprémi gépezet zakatolni fog, az elsőtől az utolsó percig.”

Csapattársból kemény ellenfél

Gulyás Péter még egy 2006-os BL-negyeddöntőt is felidézett, amelyben az MKB Veszprém ellenfele az akkori francia éllovas Montpellier volt. Ezt a párharcot is sikerült vesztes állásból győztesre átfordítani. Ezek a mérkőzések utólag azért is számíthatnak különlegesnek, mert akkoriban éppen a Veszprémet erősítette az a dán Bjarte Myrhol, aki később a Rhein-Neckar Löwent szolgálta, most viszont veteránként a szombati ellenfél Skjern Handbold oszlopos tagja Ő az, aki egy héttel ezelőtt Skjernben öt góllal járult hozzá csapata majdnem kiütéses győzelméhez, és aki szombaton is a dán bajnok kulcsembere lehet.

EMLÉKEZTETŐÜL

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

SKJERN (dán)–TELEKOM VESZPRÉM 32–25 (17–13)
Skjern, 3200 néző. Vezette: Gusko, Repkin (fehéroroszok)
SKJERN:
NIELSSEN – R. RASMUSSEN 6, Söndergaard 2, MYRHOL 5, J. KONRADSSON 4, OLSSON 6, Christianssen 4. Csere: Ivanisevics (kapus), T. Konradsson, Eggert 4 (4), Mikkelsen 1, Steinbäcker, Aastrup, Tangen. Edző: Ole Nörgaard
VESZPRÉM:
Mikler – Lékai 2, Tönnesen 5, Blagotinsek, Ilics 2, Terzic, Manaszkov 3. Csere: Alilovics (kapus), Gajic 1, Nilsson 1, Ugalde, Marguc 6 (3), Ancsin 1, Sulic, Nenadics 4, Ligetvári. Edző: Ljubomir Vranjes
Az eredmény alakulása.
5. perc: 2–3. 11. p.: 8–4. 19. p.: 13–6. 35. p.: 18–16. 56. p.: 31–22
Kiállítások:
2, ill. 2 perc
Hétméteresek:
4/4, ill. 3/3
Ole Nörgaard: – Büszke vagyok rá, amit tettünk. Legyőztük Európa egyik legjobb csapatát. Nyilvánvaló, nem az volt a célunk, hogy hét góllal nyerjünk, csak az, hogy jó teljesítményt nyújtsunk. A visszavágón ezt megismételnénk, de tudom, másik Veszprém vár majd ránk.
Ljubomir Vranjes: – A Skjern nagyon jól játszott, megérdemelten nyert. Mi rosszak voltunk, néhány játékosunk nem érte el azt a szintet, amelyet megszoktunk tőle. Ez szomorú, mert ez nagyon fontos meccs volt. A nagy különbséget nehéz lesz ledolgozni. Tudtuk, hogy a Skjern jó csapat, sokan mégis alábecsülik, de mi nem. Kicsit szégyellem magam, és szeretnék egy másik Veszprémet látni szombaton.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik