Férfi kézi Eb: vért izzadtak a lengyelek Szerbia ellen

Vágólapra másolva!
2016.01.15. 22:27
null
Michal Daszek három góllal segítette a lengyel csapatot (Fotó: Lengyel Kézilabda-szövetség)
A házigazda Lengyelország 29–28-as győzelemmel kezdte meg a 2016-os férfi kézilabda Európa-bajnokságot Szerbia ellen. Az első napon a favoritok igencsak küszködtek, igaz, végül a lengyelek mellett a franciák és a horvátok, valamint a norvégokkal nagyot csatázó izlandiak is diadalmaskodtak.

A-CSOPORT

Ha a lengyelek sima győzelemre számítottak Szerbia ellen, hát csalatkozniuk kellett, a délszlávokat ugyanis viszonylag kevéssé hozta zavarba, hogy a házigazda volt végig előnyben az első tíz percben. Három szerb góllal jött a fordítás, a lengyelek pedig kapaszkodhattak – szünetben egy gól (14–15) volt a hátrányuk.

A fordulat 16–18 után jött, a szerbek ugyanis elveszítették a fonalat, a lengyelek pedig egy 5–0-s rohammal használták ezt ki. Egy 4–1-es szerb sorozat semmissé tette aztán a hazai előnyt, a hajrába 27–27-tel érkeztek a csapatok. A következő hét percben csupán három gól – két lengyel és egy szerb esett –, 29–28-re vezettek a hazaiak. A szerbek óriási lehetőséget kaptak egy hétméteressel, ám Ivan Nikcsevics büntetőjét Slawomir Szmal védte! Ezzel el is dőlt, Lengyelország vért izzadt, de csak megszerezte a győzelmet. A lengyel házi góllövőlistát Michal Jurecki (7 gól), a szerbet Petar Nenadics és Ivan Nikcsevics (7–7) vezette.

Franciaország magabiztosnak tűnő, 30–23-as győzelemmel kezdte meg a tornát. Az eredmény kicsit csalóka, ugyanis a macedónok sokáig fogcsikorgató küzdelemre kényszerítették ellenfelüket. Az első félidő után még 12–12-re álltak a csapatok, és a macedónok a második félidőben sem akartak leszakadni, végig a franciák nyakába lihegtek. Filip Mirkulovszki gólja után, 50:45-nél még mindig 22–22 volt, ám a meglepetést szimatolóknak csalódniuk kellett. A hajrát a macedón csapat egyáltalán nem bírta, és már csak egy gólt szerzett a hátralevő időben, a franciák pedig megroppantották ellenfelük ellenállását, egy 4–0-s rohammal elhúztak, és végül héttel nyertek. Nem így nézett ki tíz perccel a vége előtt...

A mérkőzés legjobbja a macedónok kapusa, Borko Risztovszki lett, a találkozó legeredményesebbje a szintén macedón Kirill Lazarov, aki 9/17-tel tüzelt. A franciák legjobb dobója Cédric Sorhaindo volt hat góllal.

Lazarov volt a főszereplő a kettős kínai gólban

B-CSOPORT

Horvátország 27–21-es győzelmet aratott Fehéroroszország felett a lengyelországi férfi kézilabda Európa-bajnokság első mérkőzésén – nem volt könnyű dolga az esélyesebb válogatottnak. A horvátokat az első félidőben kellemetlen meglepetés érte, Vjacseszlav Szaldacenka ugyanis remekelt a fehérorosz kapuban, Sziarhej Rutenka pedig rettenetesen megszórta az ellenfelet, így aztán a zöld mezesek vezettek sokáig. Horvátország a félidőre azért eljutott 15–15-ig – a második félidő egyik kulcskérdésévé pedig az vált, miként állítják meg a délszlávok az első játékrészben hét gólig eljutó Rutenkát.

A horvátok jól kapták el a fonalat a folytatásban, és megléptek 20–17-re – más kérdés, hogy Marko Mamic piros lapot kapott, a fehéroroszok pedig szívósan tapadtak, bár rendre két-három gólos távolságból követték az ellenfelet. A meccs akkor dőlt el, amikor Horvátország 26–21-re elhúzott – sem idő, sem erő nem volt már elegendő, a fehéroroszoknak be kellett azzal érniük, hogy alaposan megnehezítették az ellenfél dolgát. A mérkőzés legeredményesebbje a horvát Manuel Strlek lett kilenc góllal, a fehéroroszoktól Rutenka nyolc találatig jutott.

Izland 26–25-re legyőzte Norvégiát egy igen kiélezett mérkőzésen – a döntő gól 11 másodperccel a vége előtt született. Az első félidőben a norvégok kezében volt az irányítás, Izland csak egyszer, 7–6-ra vezetett, akkor sem sokáig – a szigetországiak örültek, hogy mínusz eggyel (10–11) zárták a játékrészt. A két csapat végsőkig kiélezett csatába keveredett, Izland fordított, vezetett hárommal is (18–15), de hiába, az utolsó percet már csak 25–24-es fórral kezdte.

Harald Reinkind ekkor egyenlített, ám Izlandé volt az utolsó szó, a remekül játszó, 6/6-tal lövő Gudjón Valur Sigurdsson 59:49-nél eldöntötte a mérkőzést, a végső norvég akció pedig már nem hozott gólt. A találkozó legeredményesebb játékosa izlandi részről Aron Pálmarsson (8 gól), norvégról pedig Kristian Björnsen (7) volt.

FÉRFI KÉZILABDA EB
A-CSOPORT (Krakkó)

Franciaország–Macedónia 30–23 (12–12)
Lengyelország–Szerbia 29–28 (14–15)
B-CSOPORT (Katowice)
Izland–Norvégia 26–25 (10–11)
Horvátország–Fehéroroszország 27–21 (15–15)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik