Férfi kézi Eb: Talant Dujsebajev nyolc döntőt játszana

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.01.12. 11:43
null
Dujsebajev minden meccset meg akar nyerni az Eb-n (Fotó: Földi D. Attila)
A Magyar Kézilabda-szövetség sajtótájékoztatót tartott a pénteken kezdődő lengyelországi férfi Európa-bajnokság előtt, amelyen elhangzott, hogy a magyar válogatott számára a hivatalos célkitűzés a közvetlen olimpiai kvalifikáció kivívása vagy az olimpiai kvalifikációs tornán való szereplés elérése.

A magyar válogatott 17 fős kerettel utazik ki az Eb-re, a kapus Székely Márton marad itthon. Az első mérkőzésen pályára lépő legfeljebb 16 játékost a január 15-i technikai értekezletig kell megnevezni.

MÉG NINCS NŐI KAPITÁNY
Kocsis Máté kérdésre válaszolva elmondta, a hétfői elnökségi ülésen egy órán át egyeztettek a női kapitány személyéről, de még nem született döntés. A hónap végére várható fejlemény a kérdésben.

„A szövetségi kapitány valamennyi kérését teljesítettük, így tizenhét játékos utazik ki Lengyelországba, hogy lehetőség legyen a későbbiekben cserére. December tizenharmadikán indult a felkészülés, és a kapitány beszámolója alapján jól sikerült a közös munka” – mondta bevezetőjében Kocsis Máté, az MKSZ elnöke, hozzátéve, reméli, sikerül megjavítani az eddigi legjobb helyezésünket, ami egy hatodik hely volt 1998-ban.

„Elnézést a késésért – kezdte Talant Dujsebajev, a válogatott szövetségi kapitánya. – Ahogy elhangzott, elégedett vagyok a felkészüléssel, és szeretnék köszönetet mondani a szövetségnek és a kluboknak a segítségért. Az elkövetkező napokban még elvégezzük az utolsó simításokat, aztán szombaton megkezdjük a tornát. Remélem, nyolc döntő vár ránk az Európa-bajnokságon, a célkitűzés mindig a következő meccs megnyerése.”

A kapitány szerint fájdalmas döntést hozott, amikor arról határozott, hogy Székely marad itthon. Tizenöt hónappal ezelőtt ugyanitt volt a bemutatása, a véleménye azóta sem változott, a magyar csapatban minden szükséges összetevő megvan a sikerhez.

„Tudom, hogy soha nem játszottunk érmes helyekért az Eb-n, így magasra tettük a lécet, de szeretem a kihívásokat” – zárta Dujsebajev.

Nagy László: Dujsebajev nekem is óriási lökést adhat

„Elnézést a vehemens viselkedésemért a hétvégi meccsen, nem az volt a célom, hogy bárkit is megbántsak, hanem hogy előre haladjunk – mondta Nagy László csapatkapitány. – Az utóbbi évek egyik leghosszabb felkészülésén vagyunk túl, a szerbek elleni találkozókon még nem látszódott ennek az eredménye.”

„Nem foglalkoztam vele korábban, hogy én vagyok a legidősebb a keretben, mert fejben nem érzem magam ennyinek, mégis extra motivációt nyújt a számomra. Vannak fiatalok, akik még nem szerepeltek nagy tornán, a tapasztaltabbak rengeteget beszéltek velük, hogy ne izgulják túl az elejét. Összetartó, sikeréhes a csapat, tudjuk, hogy nehéz dolgunk lesz. Az a fontos, hogy ha csúnya játékkal is, de nyerjünk.”

Sótonyi László annyit tett hozzá, a fiataloknak el kell hinniük, hogy ez jó csapat és bárkit meg tud verni: „Át kell lépniük az itthoni szintjüket, és akkor messze juthatunk. Alkalmas a csapat a nagy eredményekre.”

Novák András főtitkár a prémiumokkal kapcsolatban elmondta, a közvetlen kijutás 80 millió forintot ér, míg a kvalifikációs tornán való szereplés 30 milliót. Az Eb-aranyérem további 20 millió, az ezüst 10 millió, a bronz 5 millió bónusszal járna. A torna megnyerése tehát összesen 100 milliót hozna a csapatnak a konyhára.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a szövetség szerződést kötött a Szerencsejáték Zrt.-vel az új támogatási rendszerről. A vállalat 3.259 milliárdot ad erre a szezonra, a klubok már meg is kapták az első részletet. A huszonhat NB I-es klub esetében egyelőre az elmúlt idény eredményei alapján sávosan állapították meg az összegeket, de dolgoznak egy aprólékosabb elosztási rendszeren.

„Az elmúlt hónapokban abban gondolkodtunk, összetesszük a klubok szabad reklám- és marketingjogait, és a mi jogainkat, mindezt egyben értékesítjük. A Szerencsejáték Zrt. személyében találtunk kiváló partnert, amely szintén úgy látta, ebben komoly lehetőség van” – kommentálta az MKSZ elnöke a megállapodást. A Veszprém például több mint 600 milliót kap ezen csatornán keresztül, és az nem fordulhat elő, hogy egy klub rosszabbul járna, mint az eddigi felállásban.

Kocsis szerint egyebek mellett azt várják el, hogy a kluboknak ne legyen adósságuk, foglalkozzanak kiemelten az utánpótlással, szükség esetén pedig fejlesszék az infrastruktúrát, ne fizetésemelésre költsék a pénzt.

A magyar válogatott a D-csoportban szombaton Montenegróval, jövő hétfőn Oroszországgal, 20-án, szerdán pedig Dániával találkozik Gdanskban, és a kvartettből a legjobb három jut a wroclawi középdöntős csoportba.

>> FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, ADATBANK

>> A VÁLOGATOTT JÁTÉKOSAINAK NÉVJEGYEIT ITT TEKINTHETI MEG!

A MAGYAR VÁLOGATOTT UTAZÓ KERETE
Kapusok:
MIKLER Roland (MVM Veszprém), BARTUCZ László (Csurgói KK)
Jobbszélsők: PÁSZTOR Ákos (Grundfos Tatabánya), HORNYÁK Péter (Csurgói KK)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (MOL-Pick Szeged), NAGY László (MVM Veszprém)
Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen – Svájc), FALUVÉGI Rudolf (Csurgói KK), NAGY Kornél (Dunkerque HBGL – Franciaország)
Beállók: BÁNHIDI Bence (Balatonfüred), SCHUCH Timuzsin (MVM Veszprém), ZUBAI Szabolcs (MOL-Pick Szeged)
Balátlövők: BODÓ Richárd (Grundfos Tatabánya), BORSOS Tamás (Ceglédi KKSE), DZSAMALI Iman (IFK Kristianstad – Svédország)
Balszélsők: GAZDAG Tibor (Csurgói KK), IVÁNCSIK Gergő (MVM Veszprém)

Szövetségi kapitány: Talant DUJSEBAJEV
Edző: SÓTONYI László
Csapat-koordinátor: BARTÓK Csaba

FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG (Lengyelország, 2016. január 15–31.)
CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Krakkó): Franciaország, Lengyelország, Macedónia, Szerbia
B-csoport (Katowice): Horvátország, Izland, Fehéroroszország, Norvégia
C-csoport (Wroclaw): Spanyolország, Svédország, Németország, Szlovénia
D-csoport (Gdansk): Dánia, Magyarország, Oroszország, Montenegró
A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe.

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
Január 16., 18:00: Magyarország–Montenegró (Tv: M4 Sport)
Január 18., 18:00: Oroszország–Magyarország (Tv: M4 Sport)
Január 20., 20:00: Dánia–Magyarország (Tv: M4 Sport)

A további mérkőzésnapok:
Középdöntő:
A-B-ág: január 21., 23., 25., 27.
C-D-ág: január 22., 24., 26., 27.
Elődöntők, helyosztók (az 5. és a 7. helyért): január 29.
Döntő, a 3. helyért: január 31.

Az Európa-bajnokság győztese (francia Eb-győzelem esetén az Eb-2.) kijut a riói olimpiára, a világbajnok franciákon kívül az olimpiai selejtezőn való részvételi jogot már megszerzett csapatokon (Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Németország, Szlovénia) túl az Eb-n a két legjobb helyen végző válogatott szintén szerepelhet az ötkarikás selejtezőkön.

Az Eb-n az olimpiai kvalifikációs tornán való két helyért versenybe szálló kilenc válogatott:
A-B-ág: Macedónia, Szerbia, Izland, Fehéroroszország, Norvégia
C-D-ág: Svédország, Magyarország, Oroszország, Montenegró

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik