Férfi kézi Eb: spanyol siker, orosz búcsú, középdöntősök vagyunk

Vágólapra másolva!
2012.01.20. 19:52
Címkék
Függetlenül a Franciaország elleni esti mérkőzés eredményétől már középdöntős a magyar férfi kézilabda-válogatott a Szerbiában zajló Európa-bajnokságon, miután a csoportkör harmadik fordulójában Spanyolország három góllal nyert Oroszország ellen. A tetemes előnyét leadó, az 50. perc tájékára gödörbe kerülő spanyoloknak a magyar tábor adott lendületet a hajrára. A spanyolok öt – ebből hármat vihetnek tovább a folytatásra –, az oroszok egy ponttal végeztek a csoportkörben.

540
540
Szergej Selmenko (balra) és Alberto Entrerríos csatája (Fotó: Action Images)
540
540

 

AZ A SZÉP, AZ A SZÉP…
A mérkőzés bemelegítésénél a szervezők tízpercenként keverték bele a modern muzsikák közé az „Az a szép, az a szép” kezdetű magyar nóta egyik régebbi feldolgozását, ezzel osztatlan lelkesedést váltottak ki a lelátón. Ötszáz magyar énekelt már akkor a csarnokban, a kezdés előtt majd’ egy órával. Az újvidéki időjárás, a szakadó eső nem kedvezett a városi körsétának, illetve a szabadidő kulturált eltöltésének – úgy mint kocsmalátogatás –, a magas nézőszámot ennek tudhattuk be. A spanyolokért szorító magyarok szokás szerint hatalmas ovációval ünnepelték a 22. perc tájékán a lelátóra kimerészkedő néhány magyar játékost, zúgott a „Ria, ria, Hungária!” és a „Szervusztok, szervusztok!”. A hajrában aztán, amikor elfogyott a korábbi, tetemes spanyol előny „Espana, Espana!” buzdítással vétette észre magát a csarnok, a spanyolok sikere a magyar tábor által nyújtott lelki támasznak volt köszönhető. Mi meg nekik köszönhetjük a „nyugalmas” esténket, az 54. percben 27–23-as spanyol vezetésnél felcsengett a „Ruszkik haza, ruszkik haza!” rigmus is…

Első félidő

Bő félház azért csak összejött a kezdésre, a maroknyi orosz és spanyol drukker mellett a magyar szurkolók voltak túlsúlyban, akik Spanyolország győzelméért szorítottak. A negyedik perc végén Raúl Entrerríos szerezte meg a mérkőzés első találatát, de a spanyolok csak a 9. percig tartották kezükben az irányítást, akkor ugyanis a támadásban sokat mozgó oroszok 3–0-s etappal megléptek. A 15. perc tájékán egy emberelőny és José Hombrados bravúrjai rántották ki a spanyolokat a gödörből. Oleg Grams védéseivel egy ideig látótávolságon belül tudta tartani az oroszokat, aztán később ő is fejet hajtott. A spanyolok támadásban kevesebbet hibáztak, majd 7–0-s részeredménnyel sokkolták az ellenfelet, akiken az időkérés sem segített. Klasszisuk, Konsztantyin Igropulo a kispadon mérgében tiszta erővel csapkodta a székét, Vlagyimir Makszimov szövetségi kapitány azt sem tudta, melyik játékosára szórja éppen az áldását. A támadásban eladott labdával a spanyolokat gólhoz segítő Pavel Atmant le is kapta, és már vissza sem küldte a szünetig. A félidőre eldőlni látszott a mérkőzés, és továbbjutási szempontból nekünk nyugalmas esténk ígérkezett (17–11).

Második félidő

Hétgólos hátrányba kerülve (19–12) valami halvány remény felcsillant ugyan a 3–0-t produkáló oroszoknak, de a tetemes előnyükbe picit belealvó spanyolok időben ébredtek. Utána felválta potyogtak a gólok, kisebb megingásoktól eltekintve a spanyolok kézben tartották a mérkőzést. Egészen a 42. percig. Az oroszok könnyű gólokkal – másfél perc alatt 4–0-t hoztak össze – fel tudtak zárkózni 21–19-re, Valero Rivera szövetségi kapitány ki is kérte az idejét, mielőtt a baj nagyobb lett volna. Olyan messzire aztán nem ment vele, de kollégája, Makszimov sem volt sokkal nyugodtabb: a 48. percben az orosz szakember kétperces „one man show″-ját sárga lappal díjazták, már annak a felénél. Az oroszok az egyenlítésért támadhattak volna, de megint két gól lett a hátrányuk. Fizikailag és pszichésen is elfáradt a spanyol együttes a hajrára, egyikük szemében sem égett a mindenáron való küzdés tüze. Az 50. percben időt kértek az oroszok is, izgalmas hajrának néztünk elébe. Nem lett az. A spanyolokat felrázta a magyar tábor szurkolása, védekezésben és támadásban is mozgósították erőtartalékaikat, és megnyerték a találkozót (30–27).

KRASZ EMIL (Újvidék)

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZERBIA
C-CSOPORT, 3. FORDULÓ
Spanyolország–Oroszország 30–27 (17–11)
KÉSŐBB
Magyarország–Franciaország 20.15 (Tv: m1)
A franciák elleni találkozót a Nemzeti Sport Online hagyományos online tudósításban, valamint folyamatosan frissülő, élőképes cikkben is közvetíti.

 

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország32183–77+65
2. Franciaország21154–53+12
3. MAGYARORSZÁG2255–55 02
4. Oroszország31282–89–71

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik