Férfi kézi Eb: Nincs miért izgulniuk a srácoknak – Nagy László

Vágólapra másolva!
2020.01.12. 18:52
null
Nagy László szerint nincs miért izgulniuk a válogatott játékosainak a Dánia elleni meccs előtt (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Nagy László csapatmenedzser szerint fontos két pontot szereztünk az oroszok ellen, de a dánok egészen más kávéház.

 

Történelmi sikerrel kezdte Európa-bajnoki szereplését a magyar férfi kézilabda-válogatott Malmőben, miután története során először győzte le az orosz (egyben elődje, a szovjet) nemzeti együttest. A 26–25-ös siker kulcsa az volt, hogy a fiatal magyar csapat hatvan percig fegyelmezetten, higgadtan és olyan éretten kézilabdázott, mintha a játékosok évek óta együtt játszanának.

„Az eredménytől függetlenül azt kaptuk vissza a fiúktól, amit kértünk. A csapatnak végig volt tartása, fegyelmezetten játszottak, márpedig akkor lehet igazán jó a játék elöl és hátul is, ha ezek a tényezők megvannak – mondta lapunknak Nagy László, a Magyar Kézilabda-szövetség alelnöke, egyben a válogatott csapatmenedzsere. – Mikor hátul egy az egyben követtük őket és összezártunk, akkor máris kevésbé volt hatékony az orosz támadás, de ha ez az egység megbomlott, akkor két védő között be-be tudtak törni, erre főleg az első félidőben volt többször példa.”

ELLENFÉLNÉZŐ: DÁNIA

A magyar válogatott az elmúlt tizenkét egymás elleni meccséből csak kettőt tudott megnyerni a dánok ellen és 2017-ben játszott egy 25–25-re végződött Eb-selejtezőt. Ráadásul Nikolaj Jacobsen együttese a regnáló olimpiai- és világbajnok, jelenleg a világ talán legjobb férfi kézilabdacsapata. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a gárda 31–30-as vereséget szenvedett Izlandtól az első csoportmeccsen, bátran kijelenthetjük, hogy fokozottan nehéz dolga lesz Gulyás István csapatának. A gárda olyan világsztárokkal van tele, mint a kapus Niklas Landin (klubja: THW Kiel), az irányító Rasmus Lauge (Telekom Veszprém), a beálló René Toft Hansen (Benfica) és a világ jelenlegi legjobb játékosa, a balátlövő Mikkel Hansen (PSG). De ez csak a kirakat, valójában a dán csapatnak nem nagyon van gyenge pontja, pláne egy váratlan zakó miatt feltüzelt dán csapatnak. Azért ők sem verhetetlenek.

A MÉRLEGÜNK ELLENE: 21 győzelem, 3 döntetlen, 18 vereség

A LEGUTÓBBI MÉRKŐZÉS (2019. január 19., Herning, Vb-középdöntő): Dánia–Magyarország 25–22 (15–10). A magyar gólszerzők: Szita 5, Juhász Á. 4, Bóka, Hornyák P. 3–3, Ligetvári, Máthé, Nagy L. 2–2, Bánhidi 1

Az egykori világklasszis szerint az első játékrészben még érezhető volt némi kapkodás, amiből kaptunk is néhány gólt, de az akaraterő végig megvolt, mindenki tudatosan játszott és tisztában volt a lehetőséggel, az osztrákok és a csehek elleni felkészülési meccsekhez hasonlóan. A siker másik oka az volt, hogy az oroszok sem erőltették a gyors játékot, ami pedig az egyik fő fegyverük.

„Ez azért lehetett így, mert kevés eladott labdánk és technikai hibánk volt, így nem tudtak direkt kontrákat indítani – fogalmazott Nagy. – Erre nagyon figyeltünk, mert tudtuk, ha ezeket meg tudjuk akadályozni, akkor nemcsak pariban tudunk lenni velük, hanem akár nyerhetünk is. Ezért például csak logikus helyzetekben kell keresni Bánhidi Bencét a támadásoknál, hiába a világ egyik legjobb beállója, hiszen egy elrontott bejátszásból gyorsabban tudnak kontrázni, mint egy kipattanó labdából. A lehető legkevesebb esélyt szabad csak adni nekik.”

Nagy tavaly kezdte el az edzőképzést Spanyolországban, amit idén nyáron be is szeretne fejezni. Bár szívesen segít tudásával és tapasztalataival a védekezésben akár meccs közben is, jelenleg nincsenek edzői ambíciói. Egyrészt mert szerinte nagyon jól működik a Gulyás Istvánból, Chema Rodríguezből és belőle álló szakmai stáb a válogatottnál, másrészt jól érzi magát új szerepköreiben a szövetségnél és klubjánál, a Telekom Veszprémnél is, amelyek sportigazgatója. Az persze nekik is óriási öröm, hogy történelmi győzelemmel mutatkoztak be első világversenyükön, de mindent elkövetnek, hogy ezt a játékosok is a helyén kezeljék.

„Nem volt ünneplés a győzelem után, egyrészt mert idő sincs rá, másrészt nincs itt az ideje. Nem az Eb közben kell ünnepelni, mert a dánok ellen ugyanúgy kell készülnünk, mint az oroszok ellen – tette hozzá Nagy László, aki szerint ez a siker a célokat sem változtatta meg. – Evés közben jön meg az étvágy, és fontos két pontot szeretünk az első meccsen, de tudjuk, hogy a dánok más kávéház, mint az oroszok. Ettől függetlenül ugyanazt kell nyújtania mindenkinek, mint a felkészülési meccseken vagy az oroszok ellen.”

CHEMA RODRÍGUEZ, A VÁLOGATOTT MÁSODEDZŐJE
„Jól felkészültünk az oroszok ellen, és tettük, amit kellett. A játékosoknak most már nagyobb önbizalmuk lehet, mert látták, hogy kemény munkával mit lehet elérni. Számítottunk rá, ha az ellenfél labdát szerez, egyből rohanni fog, de erre figyeltünk, kevés labdát adtunk el, ezért nem tudtak szétfutni minket. A legtöbbször be tudtuk fejezni a támadásainkat és figyeltünk a gyors visszarendeződésre, de a kulcs az volt, hogy a csapat hiába fiatal és tapasztalatlan még, a srácok hittek magukban. Dánia ellen egy tejesen más meccs vár ránk, amelynek szinte mindegyik mezőnyjátékosa gyors és jó lövő. Erős a védelmük, jók a lerohanásaik és a beállójátékuk, fantasztikus a kapusuk, nincs is gyenge pontjuk. Viszont ezért is kell nekünk csak magunkkal foglalkoznunk és minél kevesebb labdát eladnunk.”

Szerinte abból is lehet meríteni, hogy tavaly januárban egy felkészülési meccsen 28–25-re megvertük a dánokat Odensében, vagy abból, hogy Izland 31–30-ra legyőzte őket az első csoportmeccsen, ami egyébként kicsit átírta az általuk elképzelt forgatókönyvet. Nagy szerinte a kapuban biztosan feljavulnak ellenünk, és Koppenhága közelsége miatt a Malmö Aréna a dánoknak szinte hazai pálya. Az Izland elleni zakó miatt a Magyarország elleni csoportmeccs a dánoknak is kiemelten fontos lesz, hiszen ha veszítenek, nagy valószínűséggel búcsúznak az Eb-től.

„Benne van a pakliban, hogy kikapunk a dánoktól, de nincs miért izgulniuk a srácoknak. Ha magukhoz mérten jól kézilabdáznak hétfőn a dánok ellen, akkor szerintem megtettek, amit lehet. A korábbi világversenyeken sokszor hullámzóan játszottunk, volt közepes, nagyon jó és borzasztó meccsünk is egy tornán belül, de most kiegyensúlyozottnak érzem a gárdát” – mondta Nagy, aki szerint a legfontosabb az lesz, hogy ne legyenek eladott labdáink, mert a dánok nagyon gyorsan feljönnek, és nemcsak a szélsőik gyorsak, hanem középen is nagy iramot diktálnak.

Nagy László szerint ugyan világklasszis csapatról beszélünk, azért felállt fal ellen a dánoknak is sokkal nehezebb a dolguk, ezért ha a magyar csapat gyorsan vissza tudnak zárni, akkor a skandinávok is megfoghatók, ami jól látszott az Izland elleni meccsükön is. A Magyarország–Dánia csoportmérkőzés hétfőn 20.30-kor kezdődik.

BÁNHIDI BENCE, A VÁLOGATOTT BEÁLLÓJA

– Keveset pihent az oroszok ellen. Mennyit vett ki önből a meccs?
– Kicsit tényleg túlhúztam, amit meg is éreztem, de az első meccs volt a legfontosabb az Európa-bajnokságon, ezért úgy voltam vele, hogy kiadok magamból mindent. Az utolsó tíz percben éreztem is, hogy nehezek a lábaim, szinte már csak a szívem visz előre. A meccs után görcsölt minden izmom, szóval voltam már jobban is, de este kialudtam magam, úgyhogy már minden rendben van.

– Kulcsszerepet játszik elöl és hátul. Érzi a nyomást?
– A helyzet hasonló, minta klubomban, úgyhogy tudom milyen, ha nagy teher van rajtam. Szegeden is sokszor rám épül a játék, és úgy érzem, a válogatottban is egyre többször jön ki rám a figura. Persze sokat kell még gyakorolnunk, hogy összecsiszolódjunk, és én is igyekszem segíteni a fiataloknak, de úgy érzem, egész jó úton haladunk.

– Mit jelentett a csapatnak, hogy győzelemmel kezdte az Eb-t?
– Főleg a fiataloknak lehet különleges, és úgy érzem, kicsit mintha meg is nyugodott volna mindenki. Innentől kezdve még inkább nyomás nélkül játszhatunk, hétfőn pedig megpróbáljuk a lehetetlent. Én félre is raktam magamban az oroszok ellen meccset, már csak a dánok járnak a fejemben.

– Mire számít tőlük?
– Nekünk fognak ugrani. Biztos vagyok benne, hogy nagyon meg akarnak verni minket, de állunk elébe. A védekezésünkre kell fókuszálnunk, és ha legalább úgy meg tudjuk oldani, mint az oroszok ellen, az már jó alap lesz. A bal oldalukra kicsit szerintem jobban kell figyelni Mikkel Hansen és Rasmus Lauge miatt, támadásban pedig kicsit okosabban kell játszanunk.

 

FÉRFI KÉZILABDA EB (január 9–26., Ausztria, Norvégia, Svédország)
A CSOPORTBEOSZTÁS

A-CSOPORT (Graz): Horvátország, Fehéroroszország, Montenegró, Szerbia
B-CSOPORT (Bécs): Csehország, Észak-Macedónia, Ausztria, Ukrajna
C-CSOPORT (Trondheim): Spanyolország, Németország, Lettország, Hollandia
D-CSOPORT (Trondheim): Franciaország, Norvégia, Portugália, Bosznia-Hercegovina
E-CSOPORT (Malmö): Dánia, MAGYARORSZÁG, Izland, Oroszország
F-CSOPORT (Göteborg): Svédország, Szlovénia, Svájc, Lengyelország
A csoportok első két helyezettje jut a középdöntőbe.

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
Január 11. (szombat):
MAGYARORSZÁG–Oroszország 26–25
Január 13. (hétfő), 20.30: Dánia–MAGYARORSZÁG (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)
Január 15. (szerda), 18.15: Izland–MAGYARORSZÁG (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Izland 1 1 31–30 +1 2
2. MAGYARORSZÁG 1 1 26–25 +1 2
3. Dánia 1 1 30–31 –1 0
4. Oroszország 1 1 25–26 –1 0

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK:
Mikler Roland (Mol-Pick Szeged), Székely Márton (Telekom Veszprém)
JOBBSZÉLSŐK: Hornyák Péter (Tatabánya), Tóth Ádám (Budakalász)
JOBBÁTLÖVŐK:Balogh Zsolt (Tatabánya), Bartók Donát (klub nélkül), Máthé Dominik (Balatonfüred)
IRÁNYÍTÓK:Győri Mátyás (Tatabánya), Ubornyák Dávid (Gyöngyös)
BEÁLLÓK:Bánhidi Bence (Mol-Pick Szeged), Rosta Miklós (Mol-Pick Szeged), Sipos Adrián (Tatabánya)
BALÁTLÖVŐK:Ligetvári Patrik (La Rioja – Spanyolország), Nagy Bence (Ferencváros), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
BALSZÉLSŐ:Bóka Bendegúz (Balatonfüred)

TARTALÉKOK:Andó Arián (Balatonfüred), Fekete Bálint (Cuenca – Spanyolország)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik