Férfi kézi Eb: Nem voltunk elég türelmesek – Vranjes

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.13. 22:26
null
Ljubomir Vranjes a szombati mérkőzés közben (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Nem volt hétgólnyi különbség a csapatok között – többek között ezt mondta az olimpiai bajnok Dánia elleni szombat esti, 32–25-re elveszített Eb-nyitómérkőzés utáni gyorsértékelésében Ljubomir Vranjes, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A magyar játékosok egyetértettek abban, hogy hasonlóan erős csapatokat csak úgy győzhetünk le, ha hatvan percen keresztül magas színvonalon játszunk.

 

„A harmincnyolc-harminckilencedik percig sikerült megvalósítanunk, amit elterveztünk, amit látni akartam – értékelt Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány az M4 Sportnak. – Utána aztán elfáradtunk, nem bírtuk a ránk nehezedő nagy nyomást, egyszerű hibákat követtünk el. A dánok nagyon jók, minden egyes hibánkért megbüntettek minket. Ezzel együtt nem volt hétgólnyi különbség a csapatok között. Több kockázatot kellett volna vállalnunk. A záró húsz percben gödörbe kerültünk, de az utolsó pillanatig küzdöttünk, és így teszünk a spanyolok ellen is. És egy kicsivel megint előrébb lépünk. Addig pedig igyekszünk kipihenni magunkat, és megpróbáljuk kideríteni, hogy a második félidőben miért nem voltunk elég türelmesek ahhoz, hogy folytassuk a korábbi játékunkat. Egy ilyen tornán kulcsfontosságú a türelem, a megfontoltság. A közönség fantasztikus volt, köszönjük a szurkolást!”

Vranjes a sajtótájékoztatón még hozzátette, hogy tudunk ennél jobban játszani, és fogunk is, de közben megmutattuk, hogy jó úton járunk.

„A második félidőben érthetetlen hibákat vétettünk, különösen én, nem is tudom, mi történt – mondta önkritikusan Lékai Máté, a magyar válogatott irányítója. – Ezután visszaesett a védekezésünk, sorra kaptuk a gólokat, míg mi nem tudtunk betalálni. Nagyon sajnálom az utolsó húsz percet, nem eshetünk így szét csapatként. Nyilván a dánok voltak a favoritok, de szorosabb mérkőzés lehetett volna az első harminc perc alapján. Pedig a szurkolókon semmi sem múlt, ők voltak a nyolcadik játékosunk a pályán, remélem, a folytatásban is mellettünk lesznek.”

„Nem játszottunk tökéletesen, de negyven-negyvenöt percig pariban voltunk a világ egyik legjobb együttesével – mondta a két gólig jutó Császár Gábor. – A dánok nagyjából ebben a felállásban lettek másfél évvel ezelőtt olimpiai bajnokok. Mi teljesen új edzővel, új szisztémával érkeztünk, ezt tudja mindenki. Lehetett volna nagyobb is és kisebb is a különbség, de az út elején járunk. Nem volt annyira rossz a kép, csak kár az utolsó tíz-tizenöt percért. Nem tudom, mi történt. Valami megszakadt, könnyedén szórták a gólokat. Sajnálom. Ezek a meccsek jók, mert sokat lehet belőlük tanulni. Az új magyar válogatottnak ez volt az első komoly tétmeccse. Folytatnunk kell, egyre jobban és jobban játszani.”

Mikler Roland is azt emelte ki, hogy nem elég csak a meccs egy szakaszában magas színvonalon játszani: „Sajnálom, hogy nem tudtuk kitolni hatvan percig azt a jónak mondható játékunkat, amivel előtte felvettük a dánokkal a versenyt. Egy ilyen erős csapat ellen erre lett volna szükség. Ők végig bírták, mi viszont megtorpantunk. Nagyon jól kell együttműködni védekezésben, hogy ilyen lövőerővel rendelkező válogatottat meg tudjunk állítani. Magamról sem venném le a felelősséget, tőlem is több kell. Nincs időnk nagyon elemzésre, de biztosan át fogjuk beszélni a hibákat.”

„Fantasztikus volt a hangulat, büszkék lehetünk arra, hogy sok dán szurkoló is eljött minket támogatni. Magas színvonalú csata volt, mindkét csapat jól kezdett támadásban, a kapusok csak ritkán találkoztak a labdával. A védekezéssel csak a játékrész utolsó tíz percével voltam elégedett. A második félidőben koncentráltak maradtunk, kihasználtuk a magyar válogatott hibáit, hat az öt ellen is betaláltunk, és így kialakítottunk egy olyan különbséget, amellyel kontrollálni tudtuk a találkozót” – mondta Nikolaj Jacobsen, akinek szövetségi kapitányként Vranjeshez hasonlóan szintén ez volt nagy tornán a bemutatkozó mérkőzése.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
D-CSOPORT (VARASD)

DÁNIA–MAGYARORSZÁG 32–25 (14–12)
Varasd, 5200 néző. Vezette: Gubica, Milosevic (horvátok)
DÁNIA: N. Landin – Lindberg 2 (2), Olsen 2, LAUGE SCHMIDT 7, R. Toft Hansen, M. HANSEN 6 (2), Mortensen 3. Csere: GREEN (kapus), Möllgaard, H. Toft Hansen 2, Mensah Larsen 1, DAMGAARD 5, Svan 1, M. Landin 2. Szövetségi kapitány: Nikolaj Jacobsen
MAGYARORSZÁG: Mikler – LÉKAI 5 (1), Ancsin G. 2, Bánhidi, SCHUCH 3, Bodó 3, Juhász Á. Csere: Borbély (kapus), Balogh Zs. 3, Ligetvári 1, Császár 2, Dzsamali 2, Szöllősi Sz., Bartók D. 4, Hornyák, Vilovszki. Szövetségi kapitány: Ljubomir Vranjes
Az eredmény alakulása. 5. p.: 2–3. 10. p.: 7–5. 17. p.: 8–9. 21. p.: 11–9. 23. p.: 11–11. 29. p.: 14–11. 34. p.: 16–16. 39. p.: 19–16. 45. p.: 22–17. 51. p.: 26–20. 58. p.: 32–22.
Kiállítások: 10, ill. 10 perc
Hétméteresek: 4/4, ill. 2/1

KORÁBBAN
Spanyolország–Csehország 32–15 (16–9)

AZ ÁLLÁS
1. Spanyolország 1 1 32–15 +17 2
2. Dánia 1 1 32–25 +7 2
3. MAGYARORSZÁG 1 1 25–32 –7 0
4. Csehország 1 1 15–32 –17 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik