Férfi kézi Eb: Ez hihetetlen volt, nagyon ideges vagyok – Lékai

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2018.01.15. 20:59
null
Lékai Máté (középen) nehezen tért napirendre a hajrában történtek fölött (Fotó: AFP)
A spanyolok elleni ütközet legjobbjának megválasztott Lékai Máté nehezen vette tudomásul, ami a magyar férfi kézilabda-válogatottal a 27–25-re elveszített Európa-bajnoki csoportmeccs hajrájában történt. A veszprémi irányító nem értette, miért nem nézték vissza a játékvezetők a mieink által sérelmezett két kiállítást. Császár Gábor szerint a spanyolok mindent bevetettek a végén, hogy megnyerjék a meccset, míg Ljubomir Vranjesnek nagyon tetszett, hogy minden másodpercben harcoltunk. 

 

Már a lefújás után látszódott, amikor bemondták, Lékai Máté lett a meccs legjobbja, hogy a négy gólig jutó játékos nagyon ideges volt a hajrában történtek miatt, majd a vegyes zónában ezt ki is fejtette az újságíróknak.

„Nem tudom, biztos újra kellene nézni még egyszer a mérkőzést, de egyszerűen hihetetlen volt, hogy az utolsó öt percben két kétperces büntetést is kaptunk – kezdte Lékai. Miért nem nézték vissza ezeket a helyzeteket videón? Amikor Guardiola megsérült az első félidőben, hosszasan videóztak, a végén, a sorsdöntő pillanatokban pedig nem voltak hajlandóak megnézni ezeket a szituációkat. Ha rendelkezésre áll ez a technológia, miért nem használják? Ezért vezették be a videobírót, nem?”

„Lehet, hogy két percet értek az esetek, a meccs hevében nem tudtam jól megítélni, de legalább megnézték volna még egyszer, hogy megbizonyosodjanak róla. Azért meg tudnak büntetni ezer euróra, hogy rossz színű ruhát veszek fel, ezt meg nem nézik vissza. Nem tart sok ideig, ugyanakkor meccset eldöntő momentumról lehet szó. Tudjuk, hogy meg kell nyernünk a következő meccset ahhoz, hogy továbbjussunk a következő körbe, de most még nem tudok foglalkozni vele, mert nagyon ideges vagyok.”

Mint ismert, az utolsó öt percben előbb Lékait, majd Ligetvári Patrikot állította ki a román bírópáros, s a spanyolok már nem engedték ki a kezükből a meccset. Azt Lékai is elismerte, hogy ismét sokat hibáztunk, ezzel együtt a csapat teljesítette, amit megígért.

„Nagyon sok energiát kaptunk a szurkolóktól, amit fel is használtunk ahhoz, hogy az utolsó pillanatig küzdjünk. Folyamatosan ott voltunk a spanyolok nyomában vagy éppen feljöttünk rájuk, de iksznél állandóan becsúszott egy hiba vagy valami szerencsétlenség történt. Ezzel együtt amit megígértünk, hogy a végéig harcolni fogunk, azt megtettük. Reméljük, legközelebb ez győzelemmel párosul.”

Császár Gábor szerint a spanyolok mindent bevetettek a győzelem érdekében, mint az M4 Sportnak elmondta, amikor az utolsó percben Ligetvári Patrik eltalálta Alex Dujshebaevet, a spanyol átlövő úgy összerántotta magát, mint egy büdösbogár.

Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány annak örült, hogy ezúttal a végéig meccsben voltunk egy erős ellenféllel szemben:

„Jó munkát végeztünk, büszke vagyok a fiúkra – mondta Vranjes az M4 Sportnak. – Megmutattuk, hogy az első perctől az utolsóig küzdünk. Nem játszottunk tökéletesen, de harcoltunk minden másodpercben. A játékosok elnyerték a szívemet. Túl sok könnyű hibát követtünk el, mert nem szoktunk még össze teljesen. Nincs még mindenre megoldásunk, de a jövőben meglesz. Hatvan percen keresztül a terveknek megfelelően kézilabdáztunk támadásban és védekezésben is. Az első tíz percben nem voltunk elég jók, de utána visszajöttünk a meccsbe.”

„Annyira jól küzdött a csapat, mindent megtettünk – mondta már az öt találattal záró Balogh Zsolt.Abszolút nem volt jobb a spanyol válogatott. Nagyot harcoltunk, győzelmet érdemeltünk volna. Akadt néhány kétes ítélete a játékvezetőknek, de erre most forró fejjel nem mondanék semmit. Mindig bele kell kalkulálni, hogy a játékvezetők nem velünk vannak, hanem az esélyesebb csapatot támogatják. Ebből a teljesítményből kell építkeznünk a csehek elleni meccsre. Ezt a sikert megérdemelte volna az ország.”

Balogh hozzátette, miután az első meccsen negyven perc után elfogyott a szufla, ezúttal Vranjes azt kérte a játékosoktól, ne rohanják ki magukat az elején, hogy maradjon erő a végéig.

A meccs előtt még a vállát fájlaló Bánhidi Bence a mieink egyik legjobbja volt, hat gólt lőtt a spanyoloknak. „Sokat köszönhetek az orvosi stábnak és a fizioterapeutánknak, az adrenalin elnyomta a fájdalmat, nem foglalkoztam vele. Fejben úgy álltam hozzá, hogy nincs probléma a vállammal. Nagyot küzdöttünk, ha egy kicsit okosabbak és rutinosabbak vagyunk, ez a meccs meglehetett volna."

„Tudtuk, hogy nehéz feladatunk lesz, mert kemény ellenféllel találkozunk. Ráadásul még nehezebbé vált a helyzetünk, amikor elveszítettük Aguinagaldét és Guardiolát. Fontos volt, hogy nyugodtak tudtunk maradni védekezésben és támadásban is. Az öt-egyes formáció bejött hátul. A hajrában mindkét csapat nyerhetett volna, de Pérez de Vargas védéseinek is köszönhetően, megőriztük a vezetést, és két pontot már biztos viszünk tovább a középdöntőbe” – értékelt Jordi Ribera, a spanyolok szövetségi kapitánya.

Az esti meccsen a csehek meglepetésre 28–27-re legyőzték a dánokat. Ez azt jelenti, hogy a magyar válogatott csak akkor jut tovább biztosan a csoportból, ha legalább négy góllal legyőzi szerdán 18.15-től a cseheket. Ha kevesebb góllal nyerünk, akkor azért kell szurkolnunk, hogy a dánok ne kapjanak ki a spanyoloktól. Ha nem verjük meg a cseheket, biztos, hogy számunkra befejeződik az Eb.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, HORVÁTORSZÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
D-CSOPORT (VARASD)
MAGYARORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 25–27 (12–13)
Varasd, 3400
néző. Vezette: Din, Dinu (románok)
MAGYARORSZÁG: MIKLER – LÉKAI 4 (3), Ancsin G., Ligetvári, Schuch, Dzsamali 2, Juhász Á. 1. Csere: BALOGH ZS. 5, Bodó 2, Vilovszki 1, Császár 1 (1), BÁNHIDI 6, Bartók D. 2, Szöllősi Sz. 1. Szövetségi kapitány: Ljubomir Vranjes
SPANYOLORSZÁG:
Corrales – Balaguer 2, Gurbindo 3, R. Entrerríos, J. Aguinagalde, Canellas, Rivera 4 (2). Csere: PÉREZ DE VARGAS 1 (kapus), Guardiola, FIGUERAS 4, Morros, A. DUJSHEBAEV 4, D. Dujshebaev, Sarmiento 3, Sole 2, ARINO 4. Szövetségi kapitány: Jordi Ribera
Az eredmény alakulása. 6. perc: 2–1. 11. p.: 4–4. 19. p.: 7–7. 23. p.: 7–10. 28. p.: 11–11. 35. p.: 13–15. 40. p.: 17–17. 44. p.: 19–19. 48. p.: 21–23. 57. p.: 24–25. 59. p.: 25–26
Kiállítások: 10, ill. 4 perc
Hétméteresek: 4/4, ill. 3/2

A MÁSIK MÉRKŐZÉSEN
Csehország–Dánia 28–27 (15–16)

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 2 2 59–40 +19 4
2. Dánia 2 1 1 59–53 +6 2
3. Csehország 2 1 1 43–59 –16 2
4. MAGYARORSZÁG 2 2 50–59 –9 0

A SZERDAI PROGRAM
18.15: Csehország–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
20.30: Spanyolország–Dánia (Tv: Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik