Férfi kézi Eb: Cervar a pályára benyúlva akadályozta az ellenfelet – videó

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.19. 09:21
null
Lino Cervar is mindent megtett azért, hogy megnyerjék a mérkőzést
Mint tegnap beszámoltunk róla, a házigazda horvátok kiélezett végjátékban, 25–23-ra győzték le a fehéroroszokat a férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjében. Az utolsó fél percben azonban egészen rendhagyó jelenetet is megörökítettek a kamerák.

Huszonöt másodperc volt hátra, amikor 24–23-nál a fehéroroszok támadhattak az egyenlítésért. Ekkor Lino Cervar, a horvátok szövetségi kapitánya a pályára benyúlva próbálta akadályozni az ellenfél jobbátlövőjét, Artur Karvackit. Mindez a játékvezetőknek és a zsűriasztalnak sem tűnt fel, nem sokkal később belemenésért elvették a labdát a fehéroroszoktól, s a horvátok még lőttek egy gyors gólt.

Amikor Cervart a meccs után megkérdezték az esetről, értetlenkedve válaszolt Nem történt semmi különös. Az egész meccsen fel-alá szoktam járkálni az oldalvonal mellett.”

„Teljesen őrült. Ilyet nem tehet egy edző, nem ragadhatja meg az ellenfél játékosát. Ha mégis megteszi, piros lappal kell büntetni” – mondta a dán Tv2 szakértője, Peter Bruun Jörgensen.

Az EHF utóbb jelezte, fegyelmi eljárás indult Cervar ellen, amelynek végén háromezer eurós (930 ezer forintos) pénzbüntetést szabtak ki a szakemberre, amelyből ezer eurót a torna végéig felfüggesztettek.

A hasonló jelenet (szerencsére) nem túl gyakori a kézilabdában, de azt sem mondhatjuk, hogy példa nélküli lenne. A legemlékezetesebb minden bizonnyal Gunnar Prokophoz, az osztrák Hypo alapítójához és korábbi elnökéhez fűződik. Prokop a 2009. október 29-én, a Metz ellen lejátszott Bajnokok Ligája-mérkőzésen tíz másodperccel a vége előtt, döntetlen állásnál a pályára belépve akadályozta meg az ellenfél egyik játékosát a gyors támadásban. Az európai szövetség először 45 ezer euró megfizetésére kötelezte Prokopot, valamint három évre eltiltotta, ezt aztán 10 ezer euróra és egy évre enyhítette.

A 2012-es női Eb-n a házigazda szerbeket irányító Szasa Boskovics a norvégok elleni mérkőzésük alatt többször is megrántotta az oldalvonalhoz közel álló átlövőt, Linn Jörum Sullandot. A szerb szövetség elnézést kért, az EHF elfogadhatatlannak nevezte az edző cselekedetét, viszont mivel nem érkezett semmilyen hivatalos panasz, és a játékvezetői jelentésben sem esett szó az incidensről, a szakember megúszta büntetés nélkül.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik