Férfi kézi Eb: a németek másodszor vagy a spanyolok először?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.01.31. 12:25
null
Német vagy spanyol öröm a végére? Kora este kiderül (Fotó: EHF)
Utolsó napjához érkezett a lengyelországi férfi kézilabda Európa-bajnokság. A fél hatkor kezdődő döntőben eldől, sikerül-e arannyal megkoronáznia kiváló tornáját a német válogatottnak vagy az egyre jobban belelendülő spanyolok történetük során első Eb-címüket gyűjtik be.

Az már biztos, hogy mindkét csapat selejtező nélkül részt vehet a 2017-es franciaországi világbajnokságon, a győztes pedig automatikus kvótát szerez a nyári riói olimpiára.

„Számomra az aranynál is többet érne az olimpiai részvétel, egy álmom válna valóra. Ha összejönne, biztosan elsírnám magam” – mondta Carsten Lichtlein, a német válogatott 35 éves kapusa.

A németek 2004-ben már nyertek Eb-t, a spanyoloknak azonban ez lenne az első aranyérme kontinenstornán (a németek negyedik, a spanyolok harmadik Eb-döntőjükre készülnek).

„Ez történelmi nap lehet Spanyolországnak” – mondta a szegedi Antonio García Robledo, aki főszereplő volt a horvátok elleni elődöntős sikerben.

A csoportkörben is találkozott egymással a két csapat, akkor a spanyolok nyertek 32–29-re. Ezen kívül már a selejtezőben is összefutottak a felek, mindkét csapat behúzta a saját hazai meccsét.

A németek azonban egészen máshogyan álltak fel 2015 áprilisában, azóta többek között Uwe Gensheimer, Patrick Groetzki, Patrick Wiencek és itt az Eb-n Christian Dissinger, valamint Steffen Weinhold is kidőlt a sorból, de ez sem tudta megtörni a fiatal német együttes lendületét. A spanyoloktól csak Dani Sarmiento hiányzik az akkori csapatból.

Az összmérleg spanyol fölényt mutat: az egymás elleni meccseiken 32 spanyol győzelem született, 24 német győzelem és 5 döntetlen mellett.

Dagur Sigurdssont 2014 nyarán nevezték ki a német válogatott élére, és már az első kerethirdetésnél mindenkit meglepett, amikor több nagy nevet kihagyva, fiatal és sikerre éhes, az utánpótlás-korosztályokban már bizonyító játékosokat hívott be. Miután szabadkártyával indulhatott a német válogatott a katari vb-n, ott a hetedik hellyel kiharcolta az olimpiai selejtezőn való indulást.

„Most pedig az első döntőmre készülök szövetségi kapitányként, izgalmas, nem?” – idézi a nyugodtnak tűnő Sigurdssont az Eb hivatalos honlapja. Az izlandi szakember akkor sem esett kétségbe, amikor sorra estek ki a játékosai, mindig megtalálta a megfelelő taktikai választ.

A spanyol védekezés kulcsfigurájának számító Gedeon Guardiola az egyike azon három spanyol játékosnak, akik a Bundesligában játszanak:

„Nagyon sokat vártunk erre a lehetőségre, és most szeretnénk megnyerni a döntőt. Hatvanpercnyi kemény küzdelem elé nézünk, de utána újra barátok leszünk” – utalt arra Guardiola, hogy a másik oldalon szerepel löweni csapattársa, Hendrik Pekeler.

Mivel csak az első három válogatott jut ki egyenes ágon a 2017-es vb-re, a norvég–horvát mérkőzés a bronzérem mellett erről is dönteni fog.

FÉRFI KÉZILABDA EB, LENGYELORSZÁG
DÖNTŐ
17.30:
Németország–Spanyolország (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)
BRONZMÉRKŐZÉS
15.00: Norvégia–Horvátország (Tv: Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik