Férfi kézi Eb: német–spanyol döntő lesz Krakkóban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.01.29. 20:27
null
A spanyolok ünneplése közben a lelátón egy magyar sál is előkerült (Fotó: Reuters)
A Lengyelországban zajló férfi kézilabda Európa-bajnokság elődöntőjében Németország hosszabbítás után 34–33-ra legyőzte Norvégiát, ezzel bejutott a vasárnapi fináléba. A másik elődöntőben a spanyolok 33–29-re legyőzték a horvátokat, és a negyedik Eb-döntőjükre készülhetnek.

 

A 2004-es Eb-győztes németek és az első Európa-bajnoki elődöntőjében érdekelt norvég csapat meccsén az első percekben fej fej mellett haladtak a csapatok, majd a németek a hatékony jobbszélső, Tobias Reichmann vezérletével 9–5-re elhúztak. Ekkor a norvégok időt kértek, aminek meglett az eredménye, hiszen megkezdték a felzárkózást. A felemelkedésben kulcsszerepet vállalt Ole Erevik kapus, aki több bravúrt is bemutatott, az első félidőben 46 százalékkal védett. A játékrész hajrájában a norvégok át is vették a vezetést (13–12), de az első harminc perc utolsó két gólját a németek dobták (13–14).

A második félidőt a norvégok kezdték jobban, bő nyolc perc alatt 6–3-as sorozatot futottak, ezzel a meccs során először játszottak kétgólos előnyben (19–17). Negyven perc telt a mérkőzésből, amikor a norvégok már öt kiállítást kaptak, míg a németek egyet sem, mégis Kristian Björnsenék vezettek. A következő percekben a németek fordítottak (20–19), ezek után azonban ismét fordult a kocka, és a norvégok a végjátékhoz közeledve többször is két góllal (24–22, 25–23, 26–24) mentek. A 27. norvég gól 55:05-nél esett, ezek után az utolsó percig érintetlenek maradtak a hálók, majd a németek az utolsó támadásukból 59:41-nél hosszabbításra mentették a meccset Rune Dahmke találatával.

A FRANCIÁK AZ 5.-EK, A HÁZIGAZDA LENGYELEK A 7.-EK

Az ötödik helyért vívott találkozón a franciák jól kezdtek, rögtön a meccs elején elhúztak négy góllal (4–0) a dánoktól, akiknek több mint harminc percükbe telt, mire sikerült egyenlíteniük (17–17). A második félidő első felében azonban összességében a címvédő teljesített jobban, ám a dánok felálltak, és az utolsó hét és fél percnek egyenlő állásról (26–26) futottak neki a felek. A végjátékot a franciák uralták, a dánok egy gólt sem dobtak, így Karabaticék végeztek az ötödik helyen. A galloknál Benoit Kounkoud nyolc, Cédric Sorhaindo hat gólt jegyzett, a skandináv csapatban Peter Balling Christensen hétszer talált be, de árnyalja a képet, hogy 14-szer lőtt kapura.

A hetedik helyért rendezett mérkőzésen a házigazda lengyelek 26–24-re legyőzték a magyar válogatott középdöntős csoportjában negyedik svédeket. Az utolsó percekig kiélezett meccsen a hazai csapatban Przemyslaw Krajewski és Bartosz Konitz is öt gólt dobott, míg a svédek legeredményesebb játékosának a szintén öt találatot jegyző Lukas Nilsson bizonyult. A vesztes együttesben az egész találkozón a második számú kapus, Mikael Appelgren védett.

A hosszabbítás első félidejét követően Kai Häfner újabb két góljának köszönhetően a németek vezettek (31–30), de a norvégoknak mindig volt válaszuk, és az utolsó fél percet 33–33-as állásról kezdték meg a csapatok. A végén azonban kihagyott a vikingek védelme, Häfner öt másodperccel a vége előtt tisztán lőhetett, Erevik nem tudott hárítani (34–33).

A meccs után a norvégok bejelentették, hogy megóvják a találkozót, mivel az utolsó másodpercekben a németektől túl sok ember tartózkodott a pályán.

Az előző Eb-ről lemaradó németek 2002 és 2004 után harmadszor játszhatnak Eb-döntőt. A meccs legjobbjának a tíz gólt szerző szélsőt, Tobias Reichmannt választották meg, aki minden lövéséből betalált. A norvégoknak nincs szégyenkeznivalójuk (sőt!), hiszen először jutottak be a négy közé Eb-n, ám a fináléról lemaradtak. És lehet, hogy ez a találkozó minden erejüket felemésztette, de ettől persze még korántsem lefutott a bronzmeccs.

Az előző két Európa-bajnokságon a spanyolok és a horvátok háromszor találkoztak egymással – kétszer a bronzmérkőzésen –, és két alkalommal Víctor Tomásék nyertek. Ezúttal a horvátok kezdtek jobban, akik négy és fél perc után 4–1-re vezettek. Marko Kopljarék a folytatásban megőrizték előnyüket, a 22. percben még három gól (13–10) volt az előnyük, ekkor azonban fordulópontjához érkezett a mérkőzés. A spanyolok 62 másodperc alatt három gólt szereztek, és a félidő végéig 8–1-es sorozatot futottak, ezzel 18–14-es előnyből várhatták a második játékrészt.

A szünet után a horvátok visszakapaszkodtak, az utolsó negyedórához érkezve már csak egy gól volt a hátrányuk (24–23). A játékrész közepén nem a sportág legszebb jeleneteiből láttunk bemutatót, ellenben nagy volt a küzdelem a pályán, ahol még hét perccel a vége előtt is nyitott volt minden kérdés, hiszen csak egy góllal (27–26) vezettek a spanyolok. A hajrá aztán izgalommentesen alakult, hiszen a spanyolok többször is lerohanták a horvátokat, és könnyű gólokat szereztek, így az utolsó négy perchez érkezve már néggyel (31–27) vezettek. A meccset Gonzalo Pérez de Vargas bravúrjai zárták le, a spanyolok megérdemelten győztek, és jutottak be a fináléba.

Spanyolország 1996, 1998 és 2006 után a negyedik Eb-döntőjére készülhet – az eddigi háromból egyet sem nyertek meg –, míg a horvátok sorozatban harmadszor játszhatnak bronzmeccset.

FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG, LENGYELORSZÁG
ELŐDÖNTŐ
Norvégia–Németország 33–34
(13–14, 14–13, 6–7) – hosszabbítás után
Spanyolország–Horvátország 33–29
(18–14)

AZ 5. helyért
Franciaország–Dánia 29–26
(15–13)

A 7. helyért
Lengyelország–Svédország 26–24
(12–12)

A VASÁRNAPI PROGRAM
A 3. helyért
15.00: Norvégia–Horvátország (Tv: Sport1)
Döntő
17.30: Németország–Spanyolország (Tv: Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik