Férfi kézi Eb: a fehéroroszok megnyert meccset buktak el

Vágólapra másolva!
2014.01.19. 17:26
null
A végén a lengyel szurkolók örülhettek (Fotó: Reuters, archív)
A lengyel férfi kézilabda-válogatott egy góllal nyert Fehéroroszország ellen a Dániában zajló Európa-bajnokságon a középdöntő 1. fordulójában, a győztes négy, a vesztes pont nélkül áll a II. csoportban. A lengyelek óriásit hajráztak, az utolsó öt és fél percet 6–1-re hozták, így négygólos hátrányból nyertek. A svédek hétgólos előnyt adtak le a második félidőben az oroszok ellen, de végül győzni tudtak. A nap rangadóján a franciák 27–25-re megverték a horvátokat.

 

LENGYELORSZÁG–FEHÉROROSZORSZÁG

A fordulatos első félidőben felváltva vezettek a felek: hol az egyik, hol a másik csapat tudott gólerősebb etapokat produkálni. Viszont a hullámvölgyben lévő mindig belátható távolságon belül maradt, és amikor fordult a kocka, kihasználta a lehetőséget. A szünetben a lengyeleknél volt egygólos előny (14–13). Siarhei Rutenka a fehéroroszok húzóemberének bizonyult – neki aztán illik is a hátára venni övéit –, nyolc lövésből öt gólt szerzett, és honfitársa, Vitalij Csarapenka kapus hét védéssel szintén érdemit tett hozzá a szoros álláshoz.

A játék képe a szünet után sem változott: hol az egyik, hol a másik csapatnál volt az előny, így abszolút nyílt maradt a mérkőzés. Az utolsó tíz percre érve a fehéroroszok kétgólos előnyhöz jutottak, Dzianis Rutenka is gólokkal tette meg a magáét. A kemény lengyel védekezésbe szabálytalanságok is becsúsztak, az így emberelőnyhöz jutó fehéroroszok élni tudtak a lehetőséggel. Előnyük nem nőtt túlságosan, de peregtek a percek, és nekik ez volt a legfontosabb.

A záró öt perc előtt még négy góllal vezettek (29–25), és nem úgy nézett ki, hogy bármi bajuk történhet. A feszült hajrában aztán a lengyelek hősiesen küzdöttek, a támadásokat gyorsan gólig vitték, védekezésben pedig állták az erejüket veszítő fehérorosz rohamokat. Bő két perc alatt nem kaptak gólt, viszont lőttek négyet, és 59:58-nál slusszpoénként Mariusz Jurkiewicz gólja már egy helyett két pontot ért a lengyeleknek (31–30).

A lengyelek a svédekkel, a fehéroroszok a franciákkal játszanak a következő fordulóban.

OROSZORSZÁG–SVÉDORSZÁG

Az első negyedóra a jobbátlövők remekléséről szólt, az egyik oldalon Konsztantyin Igropulo, a másikon Johan Jakobsson dobta egymás után a gólokat. A svédek 8–8 után egy 5–0-s rohammal megléptek ellenfelüktől, előnyüket pedig a szünetig hétgólosra hizlalták (13–20)

Igropulo a második félidőt is ellenállhatatlanul kezdte (kilenc perc alatt ötször köszönt be), az oroszok pedig rendbe szedték a védekezésüket – plusz Igor Levsin a kapuban elkapta a fonalat –, így a 45. percben már csak három góllal voltak lemaradva (22–25), Staffan Olsson időt is kért.

Ez sem használt a skandinávoknak, nyolc perccel a vége előtt Pavel Atman egy hatalmas lövéssel kiegyenlített, majd Dmitrij Zsitnyikov találatával már az oroszok vezettek (26–25).

A mérkőzés azonban még tartogatott egy fordulatot: a svédek hétméteresből megtörték 13 perces gólcsendjüket, majd jó hajrával 29–27-re végül megnyerték az összecsapást.

FRANCIAORSZÁG–HORVÁTORSZÁG

Az első félidőben szinte végig a horvátok vezettek – volt, hogy három góllal is –, szélsőik (Cupic és Strlek) több könnyű találatot szereztek indításból, de legjobbjuk a 30 perc alatt hétszer eredményes Kopljar volt. A franciák azonban nem hagyták lerázni magukat, olyannyira nem, hogy Guigou időn túli hetesének köszönhetően ők zárták minimális előnnyel a játékrészt (18–17). A hivatalos statisztika szerint Alilovic 4, a francia kapusok (Omeyer és Dumoulin) pedig 1-1 védést mutattak csak be.

Most ti voltatok a jobbak, mutatja Igor Vori Nikola Karabaticnak (Fotó: Reuters, archív)
Most ti voltatok a jobbak, mutatja Igor Vori Nikola Karabaticnak (Fotó: Reuters, archív)

Omeyer a fordulás után aztán lehúzta a rolót, így a franciák annak ellenére meg tudtak lépni, hogy támadásban ellenfelükhöz hasonlóan visszaesett a teljesítményük. A horvátok az utolsó percben egy gólra felzárkóztak, de Nikola Karabatic hetedik találata mindent eldöntött. A franciák tehát visszavágtak régi riválisuknak a tavalyi vb negyeddöntőjében elszenvedett 30–23-as vereségért, de könnyen lehet, hogy a két válogatott az éremcsaták során találkozik még a dániai Eb-n.

FÉRFI KÉZILABDA EB, DÁNIA

KÖZÉPDÖNTŐ, II. CSOPORT, 1. FORDULÓ
Lengyelország–Fehéroroszország 31–30
(14–13)
Ld: Jurkiewicz 8, Kuchczynski 6, Lijewski 5, B. Jurecki 5, ill. S. Rutenka 9, D. Rutenka 4, Nikulenkau 4, Silovics 4

Oroszország–Svédország 27–29 (13–20)
Ld: Igropulo 11, Zsitnyikov 5, Gorbok 4, ill. Jakobsson 7, Petersen, Ekdahl Du Rietz 4-4

Franciaország–Horvátország 27–25 (18–17)
Ld: N. Karabatic, Guiguo 7-7, Sorhaindo 5, ill. Kopljar 7, Strlek 5

 

KÖZÉPDÖNTŐ, A II. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország 3 3 90–80 +10 6
2. Horvátország 3 2 1 83–73 +10 4
3. Svédország 3 2 1 83–74 +9 4
4. Lengyelország 3 2 1 82–80 +2 4
5. Oroszország 3 3 77–88 –11 0
6. Fehéroroszország 3 3 74–94 –20 0

Az első két helyezett jut az elődöntőbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik