Férfi kézi Eb: a dánok és az oroszok is a csoportunkban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.19. 15:46
null
Hosszú felvezetés után sorsolták ki az Eb-csoportokat (Fotó: EHF)
Krakkóban elkészítették a januári férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének sorsolását. A magyar válogatott a D-csoportba került Dánia, Oroszország és Montenegró mellé. A csoportmérkőzéseket Gdanskban rendezik, a középdöntőben a spanyol, svéd, német, szlovén négyesből kapunk meg három gárdát.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (Lengyelország, 2016. január 15–31.)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Krakkó): Franciaország, Lengyelország, Macedónia, Szerbia
B-csoport (Katowice):
Horvátország, Izland, Fehéroroszország, Norvégia
C-csoport (Wroclaw):
Spanyolország, Svédország, Németország, Szlovénia
D-csoport (Gdansk):
Dánia, MAGYARORSZÁG, Oroszország, Montenegró

MIKLER ROLAND VÁRAKOZÁSAI

Az már a sorsolás előtt biztos volt, hogy a házigazda Krakkóban, Horvátország Katowicében, Németország Wroclawban, míg Dánia Gdanskban játssza csoportmérkőzéseit, ezek a csapatok nem kerülhettek egy csoportba.

Minden kalapból egy-egy csapat került a kvartettekbe. A magyar válogatottat a második kalapból húzták ki, így nem kerülhetett egy csoportba a lengyelek mellett Izlanddal és Svédországgal.

Jean Brihault, az EHF elnöke kiemelte, több mint 175 országban közvetítik majd az eseményt, amely először tart 17 napig.

Slawomir Szmal egyből a magyar válogatottat tartalmazó golyót húzta ki, majd a D-csoportba kerültünk, ahol akkor már Dánia mellett selejtezős ellenfelünk, Oroszország is ott volt (idegenben 27–23-ra, hazai pályán 29–25-re nyertünk ellene). A négyes kalapból megkaptuk a legjobb harmadikként kijutó Montenegrót. A D-csoport meccseit a 11 ezres gdanski Ergo Arénában rendezik. Az águnkon a spanyol, svéd, német, szlovén négyes szerepel

„Mint minden Európa-bajnokság, ez is nagyon nehéz lesz, hiszen a világversenyek közül ez a legkeményebb, de minden pillanatban a legjobb eredmény eléréséért küzdünk majd. Minden ellenfelünket tiszteljük, de mi magyarok azzal a céllal megyünk Lengyelországba, hogy kivívjuk az olimpiai kvalifikáció lehetőségét" – mondta el Talant Dujsebajev, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

„A dánok a csoportunkból kiemelkednek, az utóbbi években mindig az élmezőnyben zárnak. Az oroszokat az Eb-selejtezőben oda-vissza sikerült legyőznünk, míg a montenegróiaknak kellemetlen, agresszív a védekezése. Jó esélyt látok, hogy vigyünk magunkkal pontokat a középdöntőbe” – nyilatkozta Nagy László.

„Elsőre jól hangzik, de minden ellenfelünk ellen komolyan fel kell készülnünk, mert nagyon szoros csaták várhatók a csoportunkban és a keresztágon még inkább. Nagyon örülnék, ha most már végre sikerülne legyőznünk a dánokat, akikkel a csoportelsőségért mérkőzhetünk" – tette hozzá Mikler Roland, a magyar válogatott játékosa.

A dánok a világ közvetlen élvonalához tartoznak, a londoni olimpián hatodikok, a két évvel ezelőtti Eb-n ezüstérmesek, a januári katari vb-n pedig ötödikek voltak. Az oroszok már nem olyan erősek, mint korábban, a legutóbbi vb-n csak a 19. helyen zártak, a 2014-es dániai Eb-n pedig éppen a magyarok mögött, a kilencedikek lettek. A montenegróiak a vb-ről és az olimpiáról is lemaradtak, míg a legutóbbi kontinensviadalon az utolsó, 16. helyen végeztek.

A csoportokból továbbjutó három-három együttes a középdöntőben két csoportban (Krakkó, Wroclaw) folytatja – az egymás elleni eredményeiket magukkal viszik. Az elődöntőnek és az éremcsatáknak Krakkó ad otthont.

A jegyárusítás június 22-én, hétfőn kezdődik.

Időpontok:
Csoportkör:

A- és B-csoport: 2016. január 15., 17., 19.
C- és D-csoport: 2016. január 16., 18., 20.

Középdöntő:
A-B-ág: 2016. január 21., 23., 25., 27.
C-D-ág: 2016. január 22., 24., 26., 27.

Elődöntők, az 5. helyért, a 7. helyért: 2016. január 29.
Döntő, a 3. helyért: 2016. január 31.

OLIMPIAI SZEMMEL

Az olimpiára az európai csapatok közül már kijutott: Franciaország (világbajnok). Olimpiai selejtezős hellyel rendelkezik: Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Németország. Az Európa-bajnokságról a győztes csapat kijut az olimpiára (ha az Eb-t is Franciaország nyeri meg, akkor az ezüstérmes), további két válogatott pedig olimpiai selejtezős helyet szerez.

Utóbbira már kijutott a vb-ről Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Horvátország és Németország. Az említett két olimpiai selejtezős helyért iszonyatos csata várható, és ebben – reméljük – főszereplők lesznek a mieink. Talant Dujsebajev szövetségi kapitány együttese akkor szerez helyet az olimpiai selejtezőre, ha az Eb-n Fehéroroszország, Izland, Macedónia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Szlovénia, Svédország és Montenegró közül legfeljebb egy gárda előzi meg.

Amennyiben Katar Ázsia legjobbjaként közvetlenül kijut az olimpiára – a selejtezőre novemberben kerül sor, éppen Katarban –, úgy biztos olimpiai selejtezős résztvevő a vb-8. Szlovénia is. Ha az Európa-bajnokságról olyan válogatott szerez közvetlen olimpiai részvételi jogot – Európa-bajnokként vagy Franciaország mögött Eb-másodikként –, amely jelenleg biztos olimpiai selejtezős résztvevő, akkor szerepelhet az olimpiai selejtezőn Szlovénia vagy Katar ázsiai olimpiai kvalifikációs tornagyőzelme esetén a vb-9. Macedónia is. Ez esetben a szlovénok és a macedónok nyugodtan megelőzhetik a magyar válogatottat, és csak a maradék csapatok számítanak.

A SORSOLÁS ELŐTTI KIEMELÉS
1. kalap:
Dánia, Franciaország, Horvátország, Spanyolország
2. kalap: Izland, Lengyelország, MAGYARORSZÁG, Svédország
3. kalap: Fehéroroszország, Macedónia, Németország, Oroszország
4. kalap: Montenegró, Norvégia, Szerbia, Szlovénia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik