Férfi kézi: csak magyar játékosokkal képzelik el a jövőt Dabason

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2020.05.25. 08:09
null
Megújult csapattal kell dolgoznia Tomori Győzőnek (Fotó: Negyelszki Erika/dabashandball.hu)
A következő idényre alaposan átalakul a dabasi férfi kézilabdaklub kerete, a jövőt csak magyar játékosokkal képzelik el.

 

Az elmúlt napokban a Dabas férfi kézilabdacsapata kétszer is bekerült a hírekbe: először azzal a szomorú hírrel, hogy 58 éves korában elhunyt Vincze Attila, a klub alapítója, egykori játékosa és emblematikus figurája, majd amiatt, hogy bejelentették 11 játékos távozását. Bár a koronavírus-járvány mindenhol alaposan átírta a terveket, a dabasi keret változásához valójában semmi köze, azt ugyanis koncepcióváltásnak köszönhetően már tavaly novemberben elhatározta a klubvezetőség.

„Három éve vagyunk az élvonalban, és mivel nagyon széles utánpótlásbázisunk van, úgy gondoltuk, ideje új útra lépnie a csapatnak – mondta Prohászka Csaba, a klub elnöke, egykori paralimpikon, a Pest Megyei Kézilabda-szövetség elnöke. Az előző évadban harmadikok lettünk az ifjúsági első osztály döntőjében a Veszprém és a NEKA mögött, erre lehet alapozni, mert sok tehetséges fiatal játszik abban az együttesben.”

A klub már korábban is úgy döntött, hogy a szélsőit mindenképpen saját maga neveli ki, most azonban szélesíti a kört, és a távozó 11 játékos helyére nyolc fiatalt hoz fel az utánpótlásból. Persze igazolni is szeretne melléjük néhány rutinos hazai játékost, de semmiképpen sem légiósokat, ugyanis a következő évadtól kizárólag magyar játékosokkal áll ki. Dabason ezt annyira komolyan gondolják, hogy nemrég felbontották egy szerb jobbátlövő előszerződését.

„Nagyon szomorú lennék, ha ilyen utánpótlásbázissal a légiósok hiányát nem tudnánk megoldani, de szerencsére ilyen gondjaink nincsenek. Ráadásul ez a döntés hosszú távon nemcsak a Dabasnak, hanem a magyar kézilabdázásnak is az érdeke. Több mint tíz olyan játékosunk lesz a keretben, aki valamilyen korosztályban tagja a magyar válogatottnak – fogalmazott Prohászka. Bár bejelentés még nem volt, a keretünk már megvan a következő idényre, még egy visszajelzést várunk. Szerintem ez a csapat teljesen alkalmas lesz rá, hogy megőrizze jelenlegi tizedik helyét a tabellán, de akkor sem történik tragédia, ha esetleg nem. Akkor megmaradunk utánpótlás-nevelő bázisnak.”

A klub nem is jelöl meg elérendő helyezést, a legfontosabb szempont az, hogy ezeknek a fiataloknak elég játékidőt biztosítson a magyar élvonalban. A héten hivatalosan is bejelentik azokat a játékosokat, akiket az utánpótlásból hoznak fel, két héten belül meg valamennyi érkezőt. Prohászka hozzátette, töretlen a bizalom Tomori Győző iránt, aki a klub edzőképzését járta végig, és Dabason nagy becsben tartják a saját nevelésű játékosokat és trénereket. A távozók közül egyébként már Lepsényi Sándor is ebben a rendszerben dolgozik, ő az U14-es és U15-os lánycsapatok edzője.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik