Felemás sorsolás: La Rioja-Veszprém, Löwen-Szeged nyolcaddöntő

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.24. 12:20
null
Carlos Ortega honfitársai ellen készítheti fel Momir Ilicséket (Fotó: Szabó Miklós – archív)
Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) bécsi központjában elkészítették a férfi Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének párosítását: az MKB-MVM Veszprém a spanyol Naturhouse La Riojával, míg a Mol-Pick Szeged a Rhein-Neckar Löwennel találkozik a legjobb tizenhat között. Már a nyolcaddöntőben megismétlődik a tavalyi finálé!

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, SORSOLÁS
La Rioja (spanyol)–MKB-MVM VESZPRÉM

Montpellier (francia)–Kielce (lengyel)
Aalborg (dán)–Barcelona (spanyol)
Flensburg (német)–THW Kiel (német)
Dunkerque (francia)–PSG (francia)
Wisla Plock (lengyel)–Vardar Szkopje (macedóniai)
Rhein-Neckar Löwen (német)–MOL-PICK SZEGED
PPD Zagreb (horvát)–Kolding-Köbenhavn (dán)

A párharcok az elöl álló csapatok otthonában kezdődnek. A mérkőzések időpontjai: március 11–15., ill. március 18–22.

Az MKB-MVM Veszprémet rögtön az első párban kihúzták, a magyar bajnok ellenfele lehetett volna a Flensburg és az Aalborg is, de a sors a spanyol Naturhouse La Rioját rendelte mellé, ami nyugodtan nevezhető jó sorsolásnak. A Mol-Pick Szeged az utolsó előtti párba került, és a lehető legnehezebb ellenfelet kapta, a német bajnokság 2. helyezettje, a Rhein-Neckar Löwen lesz az ellenfele (a másik két opció a horvát PPD Zagreb és a lengyel Wisla Plock volt). A párharcokat Logronóban, illetve Mannheimben kezdik.

Már a legjobb 16 között megismétlődik a tavalyi német házi döntő a Flensburg és a Kiel között, amit meglepetésre előbbi nyert meg 30–28-ra Kölnben a Bundesliga-bajnok ellen. Két francia csapat is szembe néz egymással: Nagy Kornél együttese, a bajnok Dunkerque (jelenleg 5. a bajnokságban) a PSG-vel (2.) méri össze erejét. A francia listavezető Montpellier a BL egyetlen százszázalékos csapata, a Kielce ellen folytatja.

A negyeddöntő (április 8. és 19. között) március 24-i sorsolásakor kiemeltek lesznek az 1–4. párharcok továbbjutói, vagyis a 2–3. továbbjutóját kaphatják. A K. O.-szakaszban tehát a várhatóan továbbjutó csoportelsők (Kiel, Barcelona, Veszprém, Kielce) csak a négyes döntőben (május 30–31.) találkozhatnak Kölnben. Az elődöntő párosítását április 21-én sorsolják.

REAKCIÓK

„Annak egyáltalán nem örültünk volna, ha a Barcelonát kapjuk, mert Spanyolországban rövid idő alatt már ötször is meg kellett mérkőznünk – nyilatkozta Jaime Luis González Gutiérrez, a Naturhouse La Rioja ügyvezetője a Telekom Sporthír Szolgálatnak. – Az viszont kifejezetten jó hír a számunkra, hogy a magyar bajnokcsapat látogat el hozzánk, aminek a szurkolóink és a támogatóink is örülni fognak. Nem kétséges, hogy a Veszprém jelenleg Európa, egyben az egész világ egyik legjobb klubcsapata, amely idén is eljuthat Kölnbe, a final fourra.”

„Nem feltett kézzel állunk majd ki ellenük, noha tudjuk, hogy a továbbjutás kérdése már a bécsi sorsoláson eldőlt. Számunkra már az is dicsőséget jelent, hogy a csoportunkból negyedik helyezettként tovább tudtunk jutni. Kis csapat vagyunk, rövid történettel, és azt is ki kell mondanom, hogy az erőviszonyok alapján a tizenhat között mi állunk a sor végén. Nincs nagy súly a vállunkon, ezért felszabadultan és nagyon lelkesen fogunk hazai pályán és idegenben is játszani.”

„A Bajnokok Ligája ezen szakaszában már nincs könnyű ellenfél, ugyanakkor örülök, hogy a La Rioja lett az ellenfelünk, hiszen szívesen utazom majd Spanyolországba mérkőzést játszani – mondta Carlos Ortega, Veszprém spanyol vezetőedzője a klubhonlapnak. – Jelenleg két fontos játékosa is sérült, ezért nem tudja a legjobb formájukat hozni, kérdéses, hogy a nyolcaddöntőig felépülnek-e. Nem szabad átnézni felettük, maximális összpontosításra lesz szükség, hiszen biztosan felpörögnek a nyolcaddöntőre. Elnézve a többi párosítást, elmondható, hogy a Kiel és a Flensburg összecsapása kiemelkedik, rendkívül szoros lesz, a többi párharc többé-kevésbé hasonló egymással.”

„Véleményem szerint a lehető legjobban alakult a sorsolás számunkra – reagált a sorsolásra Chema Rodríguez az mkb-mvmveszprem.hu-nak. – Bár a La Rioja jó csapat, amely nagyon intelligens kézilabdát játszik, mégis úgy érzem, a lehetséges ellenfelek közül közül a legkevésbé erős, ráadásul az elmúlt időszakban nem is tudta a legjobb formáját hozni.”

„Itt már nincs olyan, hogy könnyű ellenfél. A La Rioja jó csapat, amelyet bizonyított például a PSG ellen is. Otthon kimondottan jó játékra képesek, és bárkire nézve veszélyesek. A legjobb teljesítményünkre lesz szükség ellenük, és akkor meg lesz a továbbjutás” – mondta az ellenfélről Carlos Ruesga.

„Örülök, hogy Spanyolországban fogunk játszani, hiszen így a családom és a barátaim is ott lehetnek a mérkőzésen, és élőben láthatnak – magyarázta Cristian Ugalde. – Az egyenes kieséses szakaszban már mindig nagyon nehéz, a La Rioja ellen sem lesz másként, de bízom benne, hogy nem lesz problémánk a továbbjutással. Több nehéz párosítást is hozott a sorsolás, én a Szeged–Löwen és a Kiel–Flensburg nyolcaddöntőt emelném ki.”

Egyöntetű a vélemény a Szegednél, hogy a Löwen révén a lehető legnehezebb ellenfél jutott a Tisza-parti csapatnak. A németek úgy vélik, kellemetlen ellenfél jutott nekik.

„Ez van, ezt kell elfogadnunk, hogy a lehető legerősebb ellenfelet kaptuk meg a legjobb 16 között. A két meccsre fontos lesz jól felkészülnünk, hiszen a Bundesligában a második helyen álló együttes ellen csatázunk. Fontos lesz az idegenbeli találkozó, mert a Löwen otthon igazán veszélyes. Ha jó játékkal sikerül előrukkolnunk, akkor a szegedi visszavágón a fantasztikus hangulatot teremtő szegedi szurkolókkal kiharcolhatjuk a továbbjutást" – mondta Juan Carlos Pastor, a Szeged vezetőedzője a pickhandball.hu-nak.

„Találkozik a bika és az oroszlán. Nem könnyű a helyzetünk, de a célunk a Löwen ellen is kiharcolni a továbbjutást. Egyelőre a magyar bajnoki meccsekre készülünk, szeretnénk újból jó formába lendülni, önbizalmat szerezni, mert a Löwen ellen ez nagyon fontos lesz. Láttuk, hogy otthonukban megverték a Veszprémet, láttuk, hogy a Vardar viszont legyőzte őket. Ez is mutatja, hogy két arcuk van nekik is. Komoly kihívás lesz, de állunk elébe, a célunk, a tervünk nem változott, szeretnénk a nyolc közé jutni" – kommentált Vadkerti Attila, a Szeged csapatkapitánya.

„A Szeged kellemetlen ellenfél, amely a nagyon kiegyenlített D-csoportban a Kielce mögött simán megszerezte a második helyet. Nagyon figyelnünk kell" – figyelmeztetett a Löwent irányító Nikolaj Jacobsen.

ELLENFÉLNÉZŐ

SZAVAZÁS

Ön szerint továbbjut a Veszprém a La Rioja ellen a BL-nyolcaddöntőből?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

LA RIOJA – A Veszprém ellenfele, a Baszkföldtől délre fekvő tartomány nevét viselő logronói csapat az elmúlt évekhez képest meggyengült spanyol bajnokság egyik legerősebbje, jelenleg két veresége következtében a hibátlan Barcelonától négy ponttal lemaradva a második helyen áll a bajnokságban. A katalán szupercsapattól hazai pályán elszenvedett vereség mellett Granollersben kapott még ki az élvonalba 2006-ban feljutott együttes, amely újoncként rögvest továbbjutott a csoportkörből a BL-ben. A Kiel, PSG, PPD Zagreb trió mögött végezve negyedik lett az A-csoportban, a Meskov Bresztet és a Metalurg Szkopjét előzte meg. Hazai pályán csak a Kieltől szenvedett vereséget (30–34), idegenben viszont csak egy pont jutott neki Bresztben (33–33). A csapat támadó felfogását jól jellemzi, hogy több gólt szerzett a csoportkörben, mint a Veszprém (305, ill. 300).

A La Rioja főleg spanyol másodvonalbeli játékosokra épít. Kapusa, Gurutz Aguinagalde a Kielcében játszó világbajnok Julen testvére. A legnagyobb név a keretében a két vajkezű, egyaránt korábbi barcelonai szélső, a 32 éves Albert Rocas és a 37 éves Juanín García, de a beálló Rubén Garabaya is olimpiai bronzérmes volt a válogatottal. A keretében három légiós van, az átlövő dán Patrick Lykke Eilert, a brazil Thiagus Goncalves Dos Santos és a svéd Philip Stenmalm, melléjük a klub hétfőn bejelentette még Acse Jonovszki szerződtetését, de a macedón játékos a Metalurggal szerepelt már a BL-ben az idényben, így rá a Veszprém ellen nem számíthat Javier „Jota” González vezetőedző.



Broadcast live streaming video on Ustream

SZAVAZÁS

Ön szerint továbbjut a Szeged a Löwen ellen a BL-nyolcaddöntőből?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

RHEIN-NECKAR LÖWEN – Egyértelműen a Szegedre vár nehezebb feladat, a lehetséges ellenfelek közül a legkeményebb jutott a Tisza-parti együttesnek. A Bundesligában jelenleg második helyen álló Löwen vegyes BL-csoportkört tudhat a háta mögött. Egyedüliként tudta legyőzni a Veszprémet, ráadásul hét góllal (32–25), de idegenben több kellemetlen vereséget is elszenvedett, például a Csehovszkije otthonában is alulmaradt.

A német csapat hatodik BL-szezonjában vesz részt, 2009-ben és 2011-ben az elődöntőig jutott. Nikolaj Jacobsen együttese egyértelműen akkor a legveszélyesebb, ha a Niklas Landin irányította védekezésére építve gyors lerohanásokat tud vezetni. A házi góllövőlistát is a balszélső Uwe Gensheimer vezeti 45 találattal.

A Vardar elleni meccsen kidőlt egy fontos láncszem, Gedeon Guardiola, akire hat hét kihagyás is várhat. A térdproblémákkal küzdő Bjarte Myrhol a Szkopje ellen már együtt melegített a társakkal, de a meccsbe még nem szállt be, azonban hamarosan visszatérhet.

A CSOPORTOK VÉGEREDMÉNYÉT ÉS ADATBANKUNKAT ITT TEKINTHETI MEG!

Kék jelöléssel a még versenyben lévő csapatok, pirossal a selejtezőben, zölddel a csoportkörben elvérzők (Forrás: EHF)
Kék jelöléssel a még versenyben lévő csapatok, pirossal a selejtezőben, zölddel a csoportkörben elvérzők (Forrás: EHF)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik