Férfi kézi BL: „A Montpellier ellen nem lehet nagy baj, ha...”

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2017.04.22. 10:21
null
Dragan Gajic lerohanásos góljai aranyat érhetnek volt csapata ellen (Fotó: Veres Viktor)
A Montpellier-vel szemben óriási feladat előtt áll a Telekom Veszprém, mégis elvárható a bajnoktól, hogy bejusson a férfi kézilabda Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjébe.

 

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK
17.30: Telekom Veszprém–Montpellier (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
17.30: Flensburg–Vardar Szkopje

IVÁNCSIK: NEM LEHET BAJ, HA…
„Ha kevés technikai hibát követünk el, nem lehet nagy baj, mert nem segítjük helyzetbe kerülni a nagyon gyors franciákat. Újra a védekezés lesz a játékunk alapja” – mondta a Veszprém balszélsője.

Ha abból indulunk ki, hogy az Európai Kézilabda-szövetség milyen erősorrendet állapított meg a férfi Bajnokok Ligájában a negyeddöntőre, akkor a két magyar együttes közül a Montpellier ellen szombaton pályára lépő Telekom Veszprémnek van kevesebb oka az aggodalomra a továbbjutást illetően. A vasárnap szintén hazai pályán kezdő Mol-Pick Szegedre sokkal nagyobb falat, a Paris SG Handball vár, és ezt tükrözi az előbb említett erősorrend is. Az EHF szerint a nyolc gárda közül a legerősebb a Barcelona, amely mögött a PSG, a Vardar Szkopje, a Veszprém, a Flensburg, a Szeged, a Montpellier és a végén a Kiel következik.

„Amikor a világ nyolc legerősebb csapata találkozik, akkor a párosítástól majdnem el lehet tekinteni – mondta a Nemzeti Sportnak a veszprémiek világklasszis jobbszélsője, a szlovén Dragan Gajic, aki tavaly nyáron éppen a Montpellier-ből igazolt a magyar bajnokhoz. – Az erőviszonyokat talán az mutatja a legjobban, hogy előző csapatom a nyolcaddöntőben kiverte a címvédő Kielcét, méghozzá nem is akárhogyan. Montpellier-ben öt, Kielcében két góllal nyert, és a kettős győzelem szerintem a BL idei küzdelmeinek legnagyobb meglepetése. Egyúttal pedig figyelmeztető nekünk, hogy csakis nagyon jó játékkal juthatunk a kölni négyes döntőbe.”

SABATÉ: A FINAL FOUR A CÉLUNK
„Öt francia világbajnok, Vincent Gerard, Valentin Porte, Michael Guigou, Ludovic Fabregas és Mathieu Grebille mellett a szlovén világbajnoki bronzérmes Jure Dolenec erősíti a csúcsformában játszó Montpellier-t, amelyet külön is tisztelni kell, mert a C-csoportból verekedte be magát a negyeddöntőig. A lerohanás az erőssége, hatvan percig azonos tempóban támad, nem cserél védekezés és támadás váltásakor, vagyis nem véletlen, hogy kétszer megverte a Kielcét. Nekünk a kölni négyes döntő a célunk.”

A BL alsóházából, a C-csoportból két további szűrőn (Zaporizzsja, Kielce) át érkező Montpellier-ben öt évet töltött Gajic, aki felhívta a figyelmet: régi együttesében csak kevés változás történt. Mellette Matej Gaber (Szeged), és Arnauf Siffert (Nantes) igazolt európai élcsapathoz, míg érkezett Valentin Porte és Miha Zvizej (mindkettő Toulouse), Nikola Portner (Schaffhausen), Jonas Truchanovicius (Leoben) és Theophile Causse (Dunkerque).

„Az állandóságot persze az edző-menedzser, a távolságtartó Patrice Canayer képviseli, aki talán világrekorder is, hiszen huszonhárom éve áll a csapat élén, ő a klub lelke és motorja – folytatta Gajic. – Csúcsra vezette a Montpellier-t a BL-ben tizennégy évvel ezelőtt, és az ő érdeme, hogy a csapat folyamatosan tagja az európai elitnek. Nekem is sokat segített, hogy sikeresen alakuljon a karrierem, ezért hálás vagyok neki. Nagy álmom, a BL-ben a négybe jutás azonban most mindennél fontosabb. Erős a csapatunk, két nagyon jó sorunk van, ezért szerintem képesek vagyunk kiverni az agresszív védekezésre és a kontrákra alapozó, sokat ütköző, gyors francia együttest.”

Saját csapatáról Gajic elmondta, szerencsére mindenki egészséges, a legutóbbi siker, a Magyar Kupa megnyerése pedig további jelentős lelki töltést adott az amúgy is nagyon motivált gárdának.

A francia bajnokságban a bronzéremért küzdő Montpellier-vel legutóbb a 2014–2015-ös BL-szezonban találkozott a Veszprém, és a csoportban kettős győzelmet aratott. Hazai pályán egy, a visszavágón hat góllal nyert. Ezt a forgatókönyvet az idén is elfogadnánk!

FÉRFI KÉZILABDA EHF-KUPA
NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
15.00: Grundfos Tatabánya–Füchse Berlin (Tv: Sport1)

Páholyból figyeli a Göppingen, a májusi négyes döntő házigazdája a negyeddöntő három párharcát, amelynek mindegyikében van és esélyesként lép pályára egy-egy német gárda. A tatabányaiak elnöke, Marosi László szerint az sem lenne túl nagy meglepetés, ha a négyes döntőbe csak német együttes kerülne, de hozzátette, magyar bajnoki és MK-bronzérmes csapata mindent megpróbál, hogy ez ne így történjék.

A Bányász edzője, Vladan Matics is arról beszélt, hogy csapata továbbjutása inkább álom, mint realitás, mégis bizakodva néz a jövőbe.

„Kifoghatunk kiváló napot, a németek meg egy rosszat, és akkor szoros csatát láthatnak a Győrbe látogató szurkolóink valamint a tévénézők – mondta Matics. – Nem ábrándozunk, de nem is adjuk fel a meccset. Megpróbáljuk szorosan tartani az állást, és akkor a hajrában talán nyerhetünk. Sérülés miatt csak Harsányi Gergely hiányzik a keretünkből.”

A berlini Rókák zaklatott hajrájú bajnokival hangolódtak a győri fellépésre. A szintén EHF-kupa-negyeddöntős Melsungen otthonában 28–28-ra végeztek, így egy ponttal lemaradtak a harmadik helyen álló Kieltől.

Érdekessége lesz a párharcnak, hogy a kilencvenes évek két lemgói játékosa – akkoriban Mocsai Lajos két tanítványa – újra találkozik, persze csak a pálya szélén. A két régi világklasszis, Marosi és Volker Zerbe, a Berlin koordinátora barátok maradtak, és már várják az új találkozást. A volt válogatott jobbátlövő Zerbe a Nemzeti Sportnak elmondta, csapata tiszteli a csoportjában kiemelkedően szereplő Tatabányát, amely a dán Kolding és a Magdeburg ellen is hírnevéhez méltóan, remekül játszott. Ezzel bizonyította, nem véletlenül szerepel az EHF-kupában a legjobbak között.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik