MTI 2017.12.12 14:57 Frissítve: 2017.12.12 14:57

Férfi kézi: Bartók Donát a világ legjobb jobbátlövője lenne

Bartók Donát, a német TBV Lemgo kézilabdázója kijelentette, a világ legjobbja szeretne lenni a jobbátlövők között.

(Fotó: Tbv-lemgo.de)

 

A 21 éves játékos tavaly novemberben igazolt a Bundesligában szereplő klubhoz. Korábban a Tatabánya és a Vác csapatában játszott a felnőtt mezőnyben, és az MTI-nek adott interjúban elmondta, a Magyarországon megszerzett fizikumával eleinte megterhelő volt számára a német élvonal irama. Ráadásul a kezdeti időszakot nehezítette, hogy rögtön az első bajnoki mérkőzésén megsérült a keze.

„Két hónapig sérült voltam, alig volt szabad mozognom. Februártól felvettem a ritmust, de a következő sérülés után nagyjából ismét ott találtam magamat, ahol januárban voltam” – mesélte Bartók a lemgói sportcsarnokban, a Lipperlandhalléban.

Elárulta, kezdi visszanyerni korábbi erőállapotát, a hétfő délelőtti futóedzésen meglepődött a saját teljesítményén, ráadásul kevésbé fáradt el, mint fél vagy egy évvel ezelőtt.

A TBV Lemgónál korábban is szerepeltek magyar játékosok, ráadásul Marosi László bajnokságot, illetve Mocsai Lajos vezetőedző irányításával KEK-et és Német Kupát, később Ilyés Ferenc és Mocsai Tamás pedig EHF-kupát nyert a csapattal.

Bartók Donát kifejtette, nagyon büszke rá, hogy ilyen elődök nyomába léphetett. A rendkívül tudatosan élő és gondolkodó, fiatal kora ellenére már házasságban élő kézilabdázó hangsúlyozta, hogy édesapja, Bartók Csaba korábbi 75-szörös válogatott jobbátlövő a sportot és az életvitelt tekintve is nagyon fontos szerepet játszik a sikereiben.

„Tőle láttam, hogyan kell egy sportolónak viselkednie, milyen a példamutató magatartás, hiszen szerintem az a sport egyik célja és lényege, hogy a nézőknek, a sportot kedvelőknek utat mutasson” – fogalmazott. Elismerte, némileg más értékrendek alapján él, mint a kortársai többsége, ezért akár különcnek is tarthatják.

A magyar mellett spanyolul, angolul és németül is beszélő Bartók a jelenlegi helyzetéről elmondta, lassacskán teljes értékű Bundesliga-játékosnak mondhatja magát, már csak az apróbb nyelvi nehézségeket kell leküzdenie a pályán.

„Egy fiatal játékos számára a fejlődését és a jövőjét tekintve is fontos, hogy minél több időt töltsön a pályán. A hibákból tanul az ember, én pedig azt érzem magamon, hogy még sokat kell hibáznom ahhoz, hogy eljussak oda, ahova szeretnék” – vélekedett.

Megítélése szerint sebességben elképesztően sokat fejlődött, ezzel párhuzamosan támadásban és védekezésben is tudatosabbá vált a játéka.

„Tisztában vagyok vele, hogy nem vagyok kész játékos, és egyelőre nem állok készen arra, hogy a világ legjobb csapataiban játsszak, de remélem, a következő két évben ez megváltozik. Igyekszem minden nap tanulni egy kicsit” – magyarázta.

A közeljövőt a jelenlegi lemgói szerződése lejártáig, 2019-ig fogalmazza meg saját magának. Elérhető célnak tartja, hogy első számú játékos legyen a posztján, sőt a Bundesliga egyik meghatározó jobbátlövőjévé szeretne válni.

„Hosszú távú célom, hogy a világ egyik, ha nem a legjobb jobbátlövője szeretnék lenni. Szeretném megmutatni magamat a világnak, és bár ez álomszerű, mindent megteszek ennek érdekében” – szögezte le.

Hozzátette, tudatában van annak, hogy ezek nagy célok, de szereti mindig magasra helyezni a lécet, hogy önmagával is versenyeznie kelljen a céljai elérése érdekében.

Visszaemlékezése szerint mindig is szeretett volna külföldre kerülni, de nem azért, mert a magyar kézilabdás közeg nem jó, hanem a tapasztalatszerzés miatt.

„Szerencsére a családom támogatott, és úgy gondolom, nagyon jó döntést hoztam. Ha tanácsot adhatnék bárkinek, azt mondanám, ragadja meg a lehetőséget, és mutassa meg, mire is képes” – mondta.

A januári, horvátországi Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott bő keretébe a lemgói légiós is bekerült. A posztján Ancsin Gábor és Balogh Zsolt a riválisa.

„Nem túlzás azt mondani, hogy ezzel fekszem és ezzel kelek minden nap, és ez már a legutóbbi edzőtábor előtt is így volt. Talán most már realitás lehet a válogatottság, és ezt az álmomat is megvalósíthatom” – nyilatkozta Bartók. Mint kifejtette, nagyon szeretné megmutatni a magyar közegnek, hogy mire képes.

Az M4 Sport interjúja hétfőn, a Kézilabda Magazin című műsorban látható Bartók Donáttal.

 

2019.10.16 19:19:44

Kézilabda R. Gy.

Igyekezett az Érd, de ez is kevés volt a kiváló formában játszó hazaiak ellen.

2019.10.13 12:26:40

Kézilabda R. Gy.

46 gólt szerzett az ETO BL-csoportjának selejtezőből érkező ellenfele ellen.

2019.10.13 12:40:10

Kézilabda H. D.

Radivojevics 8, Bánhidi 11 góllal zárt • Carlos Pastor csapata 35–28-ra legyőzte az Aalborgot.

2019.10.13 13:02:56

Kézilabda T. D.

A Porto csak az elején vezetett – Petar Nenadics, Sterbik Árpád és Andreas Nilsson parádézott.

2019.10.13 12:26:40

Kézilabda B. Á.

Hiába vezetett már néggyel is a magyar csapat az első félidőben, nem volt reális esélye a győzelemre.