Férfi kézi: A vezérbikák maguktól is előjönnek – Gulyás István

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2019.10.02. 16:08
null
A nemrég még a klubcsapatában brillírozó Ancsin Gábor a válogatottban is nagy feladat elé állította a védőket <br />(Fotók: Dömötör Csaba)
Remek hangulatban zajlott a magyar férfi kézilabda-válogatott kétnapos összetartása, amelyen több fiatal is bizonyíthatott a Gulyás István vezette új szakmai stábnak.

Ahogy a női válogatott tagjai, a férfiak is a budaörsi sportcsarnokot választották edzőtáboruk helyszínéül, ahol a júliusban kinevezett főállású szövetségi kapitány, Gulyás István Nagy Lászlóval, a férfiszakágért felelős alelnökkel és Haris Porobic kapusedzővel vezényelt kiadós edzést a 19 tagú társaságnak kedden (a spanyol Chema Rodríguez másodedző nem főállású, így a még mindig aktív, a francia másodosztályban kézilabdázó 39 esztendős szakember nem is volt jelen a gyakorláson). A nem hivatalos összetartásra a magyar élvonalbeli klubok együttműködésével kerülhetett sor, a külföldön játszóknak ezúttal nem postázott meghívót a kapitány. Az „itthoniak” közül két kapus, a szegedi Mikler Roland és a veszprémi Székely Márton is pihenőt kapott, míg Lékai Máté vállsérülése továbbra sem jött rendbe.

A VEZÉRBIKÁK IDEJE

– Mi volt a célja a kétnapos összetartásnak?
– Elsődlegesen az, hogy megismerjük egymást – válaszolta Gulyás István szövetségi kapitány. – A négy edzés közül az egyik erőnléti volt, az utolsón pedig az emberhátrányos védekezés egyik válfaját gyakoroltuk. A hat az öt elleni játék során még nem volt akkora tempó, ami elvárható lett volna, de azt hiszem, az alapokat sikerült lefektetni.

– Kinek szán kulcsszerepet a formálódó válogatottban?
– A vezérbikák maguktól is előjönnek, nem kell segíteni nekik... Természetesen már látjuk, kinek jut majd nagyobb szerep, ki az, aki betöltheti a csapatkapitányi posztot.

– A fiatalok mit kaptak útravalóként?
– Annyit kértem tőlük még az edzések előtt, hogy adjanak ki magukból mindent, hitessék el velünk, hogy igenis itt a helyük. A korosztályos válogatottból már ismerjük a legtöbbjüket, bár az nem valószínű, hogy a közelgő Európa-bajnokságon nagy szerephez jutnak.

Rögtönzött bemutatkozással kezdődött a tréning, a szakmai stábban videoelemzőként helyet kapó Bent Dahl, a Siófok női együttesének másodedzője angolul köszöntötte az összegyűlteket, majd meglapogatta kicsit Nagy László vállát, jelezvén, az ő játékát bizony már néhányszor megpróbálta elemezni.

Nos, igen, a nyáron visszavonuló 38 éves klasszis nemcsak klub-, de válogatott szinten is hatalmas űrt hagyott maga után, a pótlása időbe telik. Idő viszont van, hiszen a mieink legközelebb a januári Európa-bajnokságon mérkőznek élesben, jelentős előrelépést viszont a 2022-es szlovák-magyar Eb-n várhatunk.

A könnyed bemelegítés során Bodó Richárd, a Szeged balátlövője láthatóan nem neheztelt a tatabányai Ancsin Gáborra, amiért utóbbi nem is olyan rég kilenc góllal terhelte meg a bajnoki ezüstérmes és Magyar Kupa-győztes hálóját, de félmosoly keretében azért talán emlékeztette a Bányász játékosát a múlt szerdai végeredményre…

„Gyertek, gyerekek, a bóják között álljatok fel ötösével!” – adta ki az ukázt az „apa”, azaz Gulyás István, aki azért nem röstellte megdorgálni fiait, amikor kellett: „Figyeljetek, állva, teli talpon nem jó!” – folytatta a kis területen való játékra utalva.

Nagy László magyaráz
Nagy László magyaráz

A rövid, de pörgős feladat után Haris Porobic kapusedző következett.

ELÁLLT A LÉLEGZETE

BALOGH Zsolt, a Grundfos Tatabánya jobbátlövője: „Jó kicsit kiszakadni a klubéletből, a válogatottban mindig más ingerek érnek, ezért bármikor szívesen jövök. Sokakkal most találkoztam először, a korábbi csapattársakat viszont jó volt újra látni. A mester azt kérte tőlünk, idősebb játékosoktól, hogy mutassunk példát a fiataloknak.”

SZŰCS Bence, Telekom Veszprém beállója: „Fél évet már dolgoztam együtt Gulyás Istvánnal, de azért meglepett, amikor megkaptam a meghívót. Nem tagadom, elállt a lélegzetem, amikor beléptem az öltözőbe, hiszen olyan játékosokkal, mint Bodó Richárd vagy Bánhidi Bence először találkozhattam. Türelmes vagyok, remélem, a kétezer-huszonkettes Európa-bajnokságon már számol velem a kapitány.”

„Lőj, lőj, megállsz, lőj!” – kiáltotta az egyszerűnek tűnő instrukciót a bosnyák, de magyarul kiválóan beszélő kapusedző, aki tanítványaira, a kapuban helyet foglaló Borbély Ádámra és Andó Ariánra pillantva azért hozzátette: „Hé, nincs gól!”

„Kettő befelé, kettő kifelé, a háromlépéses lehetőséget használjuk ki” – harsant fel Nagy László hangja az emberelőnyös és -hátrányos gyakorlatok során, a tatabányai jobbszélső, Hornyák Péter eközben bizonyította, hogy pályatörlőnek sem utolsó.

„Bence, még nem lőttél gólt!” – csattant fel Nagy Szűcs Bence helyzetkihasználására utalva, a nagydarab veszprémi beálló pedig szófogadó volt, és a következő ziccert már bevágta.

„Hamis forgás, kettes lép fel, értitek?” – jött az újabb instrukció a szövetségi kapitánytól, majd Máthé Dominik kapott rövid helyzetelemzést: „Kilencesen mozogsz végig, Domika!” Válaszul a védekező balatonfüredi tehetség úgy lekapta a labdát, mint a legyet. Bodó egyszer furcsán nézett klubtársára, Bánhidi Bencére, akinek nem sikerült feltartóztatni a harmadik szegedit, ifjabb Rosta Miklóst, de azért harag nem volt. „Egy nyolcvankilós leszerel?” – derült aztán mindenki, amikor Tóth Ádám lelopta a labdát.

A válogatott legközelebb október 21-én találkozik a légiósokkal, a – remélhetőleg – sérülésből visszatérőkkel és már Chema Rodríguezzel kiegészülve.

Remek hangulatban telt az összetartás
Remek hangulatban telt az összetartás

A MAGYAR FÉRFI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Andó Arián (Balatonfüredi KSE), Borbély Ádám (Grundfos Tatabánya)
Jobbszélsők: Hornyák Péter (Tatabánya), Tóth Ádám (Budakalász), Tóth Péter (NEKA)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor, Balogh Zsolt (mindkettő Tatabánya), Máthé Dominik (Balatonfüred)
Irányítók: Győri Mátyás (Tatabánya), Ubornyák Dávid (HE-DO B. Braun Gyöngyös)
Beállók: Bánhidi Bence, ifj. Rosta Miklós (mindkettő Mol-Pick Szeged), Sipos Adrián (Tatabánya), Szűcs Bence (Telekom Veszprém)
Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Gábor Marcell (Budakalász), Jerkovic Srecko (Sport36-Komló), Nagy Bence (FTC-HungaroControl)
Balszélső: Bóka Bendegúz (Balatonfüred)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik