Férfi kézi: A szlovénoknak egy szavuk sem lehet a hazai pályára – Nagy László

Vágólapra másolva!
2018.06.09. 22:55
null
Nagy László hazai pályán is nyerni szeretne (Fotó: MTI/Ilyés Tibor)
Nagy győzelmet arattunk, de még semmi nincs lefutva – nagyjából így lehet összefoglalni Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány és a magyar játékosok véleményét a Szlovéniában 29–24-re megnyert férfi kézilabda-vb-selejtező után. A nemzeti csapatba erre a párharcra visszatérő, nem mellesleg a 200. válogatott meccsét teljesítő Nagy László szerint az ellenfélnek egy szava sem lehet a hazai pályára, míg Lékai Máté amondó, senki nem maradt adósa a másiknak, férfias küzdelem zajlott a pályán.

Nagyon nehéz mérkőzés volt, hiszen két beállónk is piros lapot kapott, és sokszor játszottunk emberhátrányban a kétperces kiállítások miatt – nyilatkozta a magyar válogatottat irányító Ljubomir Vranjes az M4 Sportnak. – Az így támadásban is jelentős szerepet kapó Schuch Timuzsin azonban nagyszerűen helytállt, ahogy a padról a kapuba beálló Székely Márton is. Remekül védekeztünk, és huszonkilenc gólt lőttünk Koperben a szlovén válogatottnak, ami nem kis teljesítmény. Ma még örülünk ennek a sikernek, holnaptól viszont már a visszavágóra készülünk, hiszen még csak a munka egyik felét végeztük el.”

UGYANÍGY KELL KÜZDENI

Marosi László, az MKSZ alelnöke: „A sok kiállítás és piros lap miatt beszűkültek a lehetőségeink a második félidőre, de talán ez még jobban összekovácsolta a csapatot. Remek volt a védekezés, amivel a végére felőröltük a szlovéneket, akik elbizonytalanodtak, így a hajrában már látványos gólokat is tudtunk lőni, és jobban is bírtuk az utolsó perceket. Veszprémben ugyanilyen jellegű meccsre, nagy csatára számítok, amelyen ugyanígy kell küzdenie a csapatnak, hogy sikerüljön a vb-kvalifikáció.”

Novák András, az MKSZ főtitkára: „Fantasztikusat nyújtott a csapat, hatalmas küzdelemben nyertünk csatát, de a háborúnak még nincs vége. Felemelő volt látni a magyar szurkolók összefogását itt Koperben, ők szintén csúcsformában voltak, egymásra talált a csapat és közönsége. A köszönet ezért szintén jár nekik, jó volt ma magyarnak lenni a csarnokban is! Ugyanerre a küzdeni tudásra, és a Veszprémben forró hangulatot teremtő drukkerekre is számítunk szerdán, hiszen még csak az első felvonáson vagyunk túl.”

A magyar játékosokat csak nehezen lehetett kiszedni a szurkolók ölelő karjaiból, azonban egytől egyig nem győzték hangsúlyozni, még csak a párharc felén vagyunk túl, és nagyon nehéz hatvan perc áll előttünk.

Egy biztos, az a játékidő, amire számítottam, hogy a pályán leszek, kicsit több lett, de abszolút nem bánom – mondta a válogatottba erre a két meccsre visszatérő Nagy László, aki fontos gólokat lőtt a második félidőben. – A csapat támadásban és védekezésben is nagyot játszott, Székely Marci a második félidőben eszméletlen volt a kapuban, az ő védéseire alapozva tudtunk indulni. Volt lendülete a csapatnak, a vezetésünk tudatában sem álltunk meg, mentünk tovább, így sokat érő győzelmet arattunk. De közel sem vagyunk kinn a vébén, lesz még egy visszavágó, amelyen a szlovénok biztosan mindent meg fognak tenni a fordításért. Mi azonban hazai pályán is nyerni szeretnénk!”

A veszprémi jobbátlövőnek felvetettük, valóban ilyen durva lett volna a meccs, mint amit a kiállítások elképesztően magas száma mutat? (Szlovén oldalon kilencnél, nálunk tizenháromnál állt meg a „számláló.”)

Nem szeretnék a játékvezetőkkel foglalkozni, de szívesen visszanézném a meccset. Azt azért elmondhatom, hogy a szlovénoknak egy szavuk sem lehet a hazai pályára, mi azonban végig fegyelmezetten és erőn felül játszottunk az emberhátrányos időszakokban. Így még nagyobb értéke van a sikernek.”

A végén aztán már szinte minden összejött a mieinknek, szebbnél szebb gólokat lőve értük el az ötgólos különbséget.

Volt egy-két szerencsés gólunk, de a végén a két kínai meg volt beszélve. Nem akartunk könnyelműsködni, hanem így láttuk a legjobb esélyt a gólszerzésre. Jó lenne, ha az elkövetkező tíz évben több ilyen győzelmünk lenne…”

Az ujjtörése után még egy kötéssel a kezén szereplő Lékai Máté remek játékkal tért vissza, Bodó Richárdhoz és Bóka Bendegúzhoz hasonlóan hat gólt szerzett a selejtező első meccsén.

Férfias mérkőzés volt, ők is ütöttek, mi is ütöttünk, szerintem senki nem maradt adósa a másiknak. A végén Marci védései plusz erőt adtak, de a többiek is fantasztikus munkát végeztek védekezésben. Huszonnégy gólt kapni ettől a rohanós, sokat egy-egyező szlovén csapattól szerintem fantasztikus eredmény. Támadásban jól és taktikusan játszottunk, a kezdő beállónk elvesztését is elviseltük.”

Nagyon bízom benne, hogy mindenki kijön a veszprémi visszavágóra, a csilláron is emberek fognak lógni, mert szerdán is nagy szükség lesz a szurkolóinkra. Semmi nincs lefutva, tudom ez a legnagyobb közhely, de Szlovénia nagyon erős csapat, azonban együtt kiharcolhatjuk a továbbjutást.”

Csak álmodni mertem arról, amit végül ma megvalósítottunk. Szinte hazai pályán játszottunk, le a kalappal minden szurkoló előtt, aki eljött Koperbe és támogatott minket, mert nagyon fontos volt a buzdításra – hangsúlyozta Székely Márton, a csapat klasszis teljesítményt nyújtó kapusa. – Annyit játszottunk emberhátrányban, hogy a drukkerekkel együtt heten voltunk a pályán és hitet adtak nekünk egészen a végéig, hogy összejöhet a győzelem. Amint beálltam, lestem minden egyes szavát Rolinak, hiszen kívülről teljesen mást lát az ember. Nagyon örülök az ötgólos előnynek, de otthon úgy kell hozzáállnunk, hogy nem plusz öt van, hanem legalább mínusz öt, hogy még jobb teljesítményt nyújtsunk. Volt egy törés a szlovénok játékában, nem tudom, hogy ez most a fáradtságnak köszönhető, de az a lényeg, hogy tudtunk élni vele. Nagyon szép volt az a szemfüles labdahalászat Bókától, ezek azok a plusz dolgok, amiket igenis hozzá kell adni egy ilyen mérkőzésen. Nem szabad azt hinnünk, hogy könnyű mérkőzés lesz a visszavágó, szeretném kérni, hogy telt ház legyen az arénában, szükségünk van minden egyes magyar szívre szerdán Veszprémben.”

Ilyés Ferenc, Bodó Richárd és Székely Márton az NSO Tv-nek

A visszavágót június 13-án, szerdán 19 órától rendezik Veszprémben. A párharc győztese vehet részt 2019 januárjában a dán–német közös rendezésű világbajnokságon, amelynek győztese kijut a tokiói olimpiára, míg a 2–7. helyezettek részt vehetnek annak a selejtezőjén.

Az olimpiai kvalifikáció következő versenye a 2020-as, immár 24 csapatos norvég–osztrák–svéd közös rendezésű Európa-bajnokság, amelynek győztese részt vehet az olimpián, míg a további két legjobb helyen végző együttes – amely korábban még nem szerzett részvételi jogot a kvalifikációs tornára – szintén ott lehet az ötkarikás selejtezőn 2020 tavaszán.

FÉRFI KÉZILABDA, VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
1. MÉRKŐZÉS
SZLOVÉNIA–MAGYARORSZÁG 24–29 (14–13)

Koper, Arena Bonifika, 3000 néző. Vezette: Gjeding, Hansen (dánok)
SZLOVÉNIA: Lesjak – Marguc, DOLENEC 2, Blagotinsek 2, MACKOVSEK 3, Gaber 1, ZARABEC 4. Csere: Kastelic (kapus), Cingesar 3, KAVTICNIK 7 (4), Bezjak, Medved, Suholeznik, Vlah, Janc 2, Mlakar. Szövetségi kapitány: Veszelin Vujovics
MAGYARORSZÁG: Mikler – Hornyák, NAGY L. 3, LÉKAI 6, Bánhidi 2, BODÓ 6, BÓKA 6. Csere: SZÉKELY (kapus), ILYÉS 1, Balogh Zs. 3 (1), Sipos 1, Ancsin, SCHUCH, Juhász Á, Ligetvári 1. Szövetségi kapitány: Ljubomir Vranjes
Az eredmény alakulása. 4. perc: 3–0. 11. p.: 6–3. 17. p.: 8–7. 21. p.: 11–8. 26. p.: 12–12. 38. p.: 17–17. 45. p.: 20–22. 48. p.: 23–23. 52. p.: 23–26. 59. p.: 23–29
Kiállítások: 18, ill. 26 perc
Hétméteresek: 5/4, ill. 3/1

További eredmények:
Hollandia–Svédország 25–24
(13–12)
Norvégia–Svájc 32–26 (19–11)
Horvátország–Montenegró 32–19 (17–10)

A vasárnapi program:
16.00: Fehéroroszország–Ausztria
18.00: Szerbia–Portugália
20.30: Macedónia–Románia

Pénteken játszották:
Litvánia–Izland 27–27 (10–13)
Csehország–Oroszország 27–26 (12–17)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik