NEDELYKOV TAMÁS
NEDELYKOV TAMÁS
2019.03.22 16:52 Frissítve: 2019.03.22 20:45

Félelmetes harcosként pózolt a Szeged világbajnok átlövője

Aki csak a Mol-Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának mérkőzésein látja, teljesen más képet alakíthat ki magában Jorge Maquedáról. A világbajnok spanyol átlövő a pályán rendkívül agresszív, lendülete a társaira is átragad, a magánéletben azonban végtelenül nyugodt és közvetlen. Ráadásul felesége legnagyobb örömére a konyhában is feltalálja magát.

 

Félelmetes harcosként pózolt a Szeged világbajnoka – az NSO Tv werkfilmje

– A meccseken is hasonló szenvedéllyel és harci kedvvel játszik, mint amit a fotózáson mutatott. Ez belülről jön?
– A pályán valóban gyakran megesik velem, hogy a játék hevében „megőrülök”, de szükségem van erre a lelkiállapotra ahhoz, hogy igazán koncentrálni tudjak. Így tudok tényleg együtt élni a történésekkel.

Maqueda élethűen hozta a spártai harcos szerepét
(Fotó: Tumbász Hédi)

– Úgy tűnik, ez jó hatással van a szegedi csapattársaira is, őket szintén sikerül feltüzelnie.
– A nyáron velem együtt érkező Joan Canellasszal igyekszünk a lehető legtöbbet segíteni a többieknek, örülök, ha kívülről is úgy látszik, hogy az általunk képviselt mentalitás másokra is átragad. Nem szabad egy pillanatra sem leengednünk vagy csüggednünk, még ha éppen egy gyengébb periódusba is kerülünk, hanem ugyanolyan elánnal kell végig harcolnunk, mert ez hozza meg a sikert.

– A pályán kívül viszont egy teljesen más arcát láthatjuk.
– A magánéletben tényleg sokkal nyugodtabb vagyok, nem jellemző rám, hogy bármin mérgelődnék vagy stresszelném magam. Ilyen az alaptermészetem, azonban a csarnokba belépve megváltozom, és egy agresszívebb oldalamat mutatom.

– Megtalálta a számításait a magyar csapatban?
– Úgy érzem, jobban is megy a játék, mint a Vardarban, ahol legtöbbször csak a védekezésben volt szerepem, míg Szegeden támadásban is számítanak rám. Ettől még a védekező feladatomat tartom a legfontosabbnak, mert persze mint minden kézilabdázó, én is szeretek gólt lőni, de ahhoz, hogy valaki elismert játékos legyen, a saját kapuja előtt is kiemelkedőt kell nyújtania. Az edzőm és a társaim bíznak bennem, ez pedig nagy önbizalmat ad.

Maqueda a pályán kívül teljesen más arcát mutatja (Fotó: Tumbász Hédi)

– Ráadásul Szegeden is úgy rajonganak a kézilabdáért, mint előző állomáshelyén, Szkopjéban.
– Ezt az is jól mutatja, hogy a Bajnokok Ligájában az ellenféltől függetlenül rendszeresen telt ház előtt játszhatunk, ami megsokszorozza az erőnket. Ráadásul a szurkolóink külföldre is nagy számban tartanak velünk, emlékszem, mennyire meglepődtem, amikor az első meccsünk előtt a Zagreb ellen idegenben megláttam, hogy több százan kísértek el minket. Egyszerűen nem tehetjük meg velük, hogy ne adjunk bele mindent, mert így tudjuk meghálálni az erőfeszítéseiket.

A LEGNAGYOBB KRITIKUS


Maqueda nem egyedül, hanem a feleségével érkezett tavaly nyáron Szegedre. Macarena Aguilar a magyar kézilabda-szurkolóknak is ismerős lehet, ugyanis korábban megfordult a Győri ETO-ban és a Siófokban. Jelenleg nincs csapata a 34 éves irányítónak, ezért is élhetnek együtt, azonban hivatalosan még nem mondta ki a visszavonulását. Először a londoni olimpia előtti válogatott felkészülés során találkoztak, ugyanis együtt készült a két csapat, majd egyre többet beszélgettek, és onnantól fogva minden ment a maga útján. 2017 nyarán az életüket is összekötötték, de ettől még Aguilar számít a férje legnagyobb kritikusának:

„Számomra ő jelenti a mindent. Nagyon aranyos és kedves, teljes ellentéte annak, amit a pályán mutat. Ott megy előre olyan agresszíven, ahogy csak tud, de itthon teljesen más. Hihetetlenül figyel rám, minden szabadidejét velem tölti – mesélte Aguilar a Szeged klubmagazinjában. – Mindig az igazságot mondom neki, teljesen objektíven tudom nézni a mérkőzéseit, hiszen azért valamennyit én is értek hozzá. Teljesen mindegy, hogy a férjem, ha rosszul játszik, akkor rosszul játszik. Azért senki ne higgye, hogy egyfolytában egymás játékát elemezzük, de nem az a típus vagyok, aki csak babusgatja.”

– Már 2012-ben légiósnak állt. Mi volt a legnehezebb az azóta eltelt időszakban?
– A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy megértsem az embereket egy idegen országban, és megtanuljam a nyelvüket. Franciaországban volt a legkeményebb, ekkor éltem először távol az otthoniaktól. Bármire szükségem volt, nem tudtam megértetni magam a helyiekkel. Később hozzászoktam a helyzethez, így Macedóniában is könnyebb volt.

– Nem bántja, hogy a pénzügyi problémák miatt sok spanyol játékosnak kellett külföldre mennie?
– Imádom az országomat, ha több erős csapat lett volna otthon, talán soha nem igazolok külföldre. Azonban nem tehettem mást, el kellett fogadnom a helyzetet. Szeretném otthon befejezni a karrieremet, de jelen pillanatban ez nem tűnik reálisnak.

– Szegeden először élhetnek együtt a párjával. Már nagyon vártak rá?
– Valóban ezelőtt sokszor nem volt könnyű, mert különböző országokba szólított minket a kézilabda, most végre több időt tölthetünk együtt. Nagyon örülünk, hogy itt lehetünk, szép a város, mindent megtalálunk benne, amire szükségünk van. Budapest sincs messze, így ha időnk engedi, ott is megfordulunk. Mindkét helyen megvannak már a kedvenc éttermeink, amelyeket szívesen keresünk fel.

– De akkor sem esik kétségbe, ha saját magának kell kötényt és fakanalat ragadnia.
– Igazság szerint már kiskoromtól kezdve érdekelt a főzés. Karácsonykor általában a nagybátyám készítette a menüt az egész családnak, én pedig folyamatosan ott forgolódtam mellette, próbáltam segíteni neki és ellesni a mozdulatokat. Mivel viszonylag hamar, már tizenöt évesen elkerültem otthonról, egyébként is meg kellett tanulnom ellátni saját magamat, mert nem szerettem folyamatosan éttermekbe járni.

– Igaz, hogy újra beült az iskolapadba?
– Gondolnom kell a sport utáni életemre is, így turizmust és vendéglátást tanulok levelező szakon. A képzés kétéves, most végzem az első évfolyamot, egy vizsgaidőszakon már túl is vagyok. Szívesen jártam volna egy szakács tanfolyamra, de ahhoz otthon kellene lennem, ez pedig most nem megoldható.

Szeret otthon főzni, specialitása a paella

– Sokat gyakorol? Van specialitása?
– Szeretek magunknak főzni vagy éppen különböző ételekkel kísérletezni, de a napi két edzések mellett nem marad rá olyan sok időm. Azt hiszem, paellában elég jó vagyok, ez nemzeti ételnek számít nálunk Spanyolországban, és a serpenyőről kapta a nevét, amiben elkészítik. A családunk is nagyon szereti, így volt lehetőségem alaposan elsajátítani.

– A magyar konyhával hogy áll?
– Magyar étel elkészítésével még nem próbálkoztam, talán majd a későbbiekben. Viszont az egyik itteni kedvencem a gulyásleves, amely az ízvilága, a fűszerek miatt is közel áll a szívemhez.

– A felesége örülhet neki, hogy nem neki kell a konyhában tüsténkednie.
– Természetesen boldog, ha én főzök helyette, csak az bosszantja, hogy a sok mosatlan rámarad a konyhában...

– A kézilabda után is ezzel foglalkozna?
– Nem tudhatom, mit tartogat számomra az élet, ha egyszer befejezem a játékot, de az biztos, hogy szeretek főzni. Az álmom, hogy nyissak egy saját éttermet, de ezt nagyon nehéz lesz megvalósítani. Először talán szakácsként kellene munkába állnom, hogy tapasztalatot gyűjtsek. Ez azonban még a jövő zenéje, most az a legfontosabb, hogy a Szegeddel minél jobb eredményeket érjünk el a hazai és a nemzetközi fronton. A magyar bajnokságban nem lesz egyszerű újra megelőzni a Veszprémet, és megvédeni az elsőségünket, de mindent meg fogunk tenni érte. A Bajnokok Ligájában a négyes döntőbe jutással pedig a csapat egy nagy álma válna valóra.

FÉLELMETESEBB KINÉZET

„Akkor kezdtem el megnöveszteni a szakállamat, amikor a Nantes-ba igazoltam. Már nem is emlékszem pontosan az okára, szerintem csak azt éreztem, hogy különben nagyon fiatalnak nézek ki. Aztán rájöttem, szakállal sokkal félelmetesebbnek tűnhetek az ellenfelek szemében, nekem is kölcsönöz egyfajta magabiztosságot. Azonkívül praktikus is, mert nem kell mindennap foglalkoznom vele.”

 SZÓ-TÁR
NEW YORK. „Az amerikai utunk örök életre szóló élményt jelentett. Amikor New Yorkban jártunk, először nagyon meglepő volt számomra, hogy minden olyan nagy. NBA-mérkőzésre is eljutottunk, így élőben láthattam LeBron Jamest, aki a kedvenc játékosom. Ha fiatalon nem kézilabdázni kezdek, talán kosárlabdázó lett volna belőlem.”
BARÁTSÁG. „Sok baráti kapcsolatot köszönhetek a kézilabdának, közülük Alex Dujshebaev és Valero Rivera állnak hozzám a legközelebb. Alex és én azonos poszton játszunk, de ebből soha nem volt problémánk, inkább támogattuk egymást. Szkopjéban a pályán kívül is sok időt töltöttünk el együtt. Itt Szegeden Canellasszal és Pedróval is jól kijövök, de egyébként is jellemző rám, hogy mindenkivel igyekszem megtalálni a közös hangot.”
LABDARÚGÁS. „Spanyolként persze a focit is kipróbáltam, de jobb, ha nem is mondok róla többet. Nézni viszont imádom, és a Real Madridnak szurkolok, nagy csodálója voltam Raúl játékának. Canellas Barcelonából származik, így ő minden olyan csapatnak drukkol, amely a Real ellen lép pályára. Mindig ugratjuk egymást, különösen az el Clásicók alkalmával. Furcsa lehet, hogy fiatalon meg éppen a Barcában szerepeltem, de ez szerintem nincs összefüggésben azzal, hogy fociban ki a kedvencem.”
MISTER. „Az edzőnket, Juan Carlos Pastort hívjuk így. Nagyon tapasztalt és jó szakember, szeretek az általa megálmodott rendszerben játszani. Előtte nagyobb nyomás alatt kézilabdáztam, míg most élvezem, hogy több szabadságom van a pályán. Van, amikor fontos a taktika követése, de adódnak helyzetek, amelyeket viszont egyénileg kell megoldani.”
2020.08.06 09:33:11

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

„Kaptam egy-két ajánlatot, de nem akartam folytatni, ha nem játszhatok a legmagasabb szinten.”

2020.07.31 16:46:26

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT

INTERJÚ. Szélsőként mindig a biztosra ment • Nehezen dolgozta volna fel, hogy csak a padon ücsörög az ETO-ban.

2020.07.19 21:31:36

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Az utóbbi évtizedek profi hajszájában egyre jobban eluralkodott és nyomasztóvá vált az események sodra és az eredmények kényszere, most ezek híján kezdjük újra felfedezni az idő és figyelem hiányában már egészen háttérbe szoruló nőket és férfiakat.

2020.07.13 18:45:20

Kézilabda PAPP BÁLINT

A három érkező mozdulataiból sugárzik, megtiszteltetésnek veszi, hogy Győrben játszhat.