Fazekas Nándor befejezte szereplését a válogatottban

Vágólapra másolva!
2012.10.29. 11:34
null
Fazekas Nándor nem tervez még egy olimpiai ciklusra (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Címkék
A magyar férfi kézilabda-válogatott mai sajtótájékoztatóján bejelentették, a válogatottságot lemondó Laluska Balázs és Iváncsik Tamás után Fazekas Nándor sem szerepel a jövőben a nemzeti csapatban. A 36 éves kapus visszavonul a nemzeti együttestől.
NÉVJEGY: FAZEKAS NÁNDOR
Született: 1976. október 16., Kecskemét
Válogatottbeli szerepléseinek száma: 219
Eredményei a válogatottal:
Olimpia: 4. (2004), 4. (2012)
Világbajnokság: 11. (1999), 6. (2003), 9. (2007), 6. (2009), 7. (2011)
Európa-bajnokság: 9. (2004), 13. (2006), 8. (2008), 14. (2010), 8. (2012)

Fazekas Nándor 1998-ban mutatkozott be a magyar válogatottban, és 1999-től kezdve számos világversenyen szerepelt a nemzeti csapattal. Összesen két olimpián, öt világbajnokságon és öt Európa-bajnokságon erősítette az együttest. Fazekas az elmúlt évtizedben kirobbanthatatlan volt a válogatottból, összesen 219-szer szerepelt a nemzeti csapatban, most azonban úgy döntött, hogy a jövőben már csak klubjára szeretne koncentrálni.

„Nincs különleges szakmai oka a döntésemnek. A családommal, a három fiammal szeretnék több időt tölteni, és mivel én már Rióig nem tervezek, ezért átadom a helyemet a fiataloknak, hogy a következő olimpiáig összecsiszolódhasson egy új kapuspáros” – nyilatkozta a szövetség mai sajtótájékoztatóján Fazekas.

Utódja a válogatottnál a szegedi Tatai Péter lehet, aki korábban azért mondta le a szereplést, mert a nagy tornák előtt Fazekassal és Mikler Rolanddal szemben sosem tudta beverekedni magát a szűk keretbe. A jövőben azonban ő lehet a második számú kapus.

A magyar nemzeti csapat a lettek elleni szerdai és a szlovákok elleni vasárnapi Eb-selejtezőre készül, a 17 tagú keret ma este találkozik a gyöngyösi edzőtáborban. Mint ismert, eredetileg 18 játékos lett volna tagja a csapatnak, de Iváncsik Tamás pénteken ideiglenesen lemondta a válogatottságot, míg veszprémi csapattársa, Laluska Balázs már korábban, még október elején tette ugyanezt.

A keretben ismét helyet kapott Krivokapics Milorad, aki júniusban megkezdte az olimpiai felkészülést a válogatottal, ám tüdőembóliája miatt hónapokat kényszerült kihagyni.

„Minden mérkőzés egy újabb kihívás, a csapat életében az olimpiával lezárult egy ciklus, azonban most kezdődik egy új, amely során elsőként a 2014-es dániai Európa-bajnokság selejtezőin lépünk pályára” – mondta el Mocsai Lajos szövetségi kapitány.

„Bízom benne, hogy a válogatottban való részvétel a továbbiakban is úgy alakul, ahogyan eddig, és a játékosok számára cél lesz a nemzeti csapatban szerepelni. A válogatott igazi értékközösség. Szeretnénk mielőbb elérni azt a szintet, ahogyan az olimpián játszottunk. Fontos, hogy a nemzeti válogatottban ki tudjanak teljesedni azok a játékosok, akik a klubjukban esetleg kevesebbet játszanak, gondolok például Iváncsik Gergőre, Császár Gáborra, Putics Barnára vagy éppen Mocsai Tamásra. Természetesen minden ellenfelünket maximálisan tiszteljük, ebben a szellemben készülünk Lettország és Szlovákia ellen is. Északi szomszédunk keretében számos rutinos és jó képességű kézilabdázó található, közülük többen a magyar bajnokságban edződnek. Korábbi szövetségi kapitányuk, Heister Zoltán az év elején távozott posztjáról, az új kapitány pedig tétmérkőzésen ellenünk mutatkozik be hazai pályán a szurkolóknak, így biztos vagyok benne, hogy motivált csapattal találjuk magunkat szembe Eperjesen.”

A Magyar Kézilabda-szövetség több szponzori megállapodást is bejelentett. Ennek értelmében a férfiválogatott januári Európa-bajnoki támogatását követően a Mol a decemberi szerbiai kontinensviadalon a magyar női válogatott Európa-bajnoki főtámogatója, míg a J. Philipp a magyar férfiválogatott hivatalos öltöztetője.

A Lettország elleni szerdai mérkőzésre korlátozott számban még kaphatóak a jegyek Gyöngyösön, a Magyar Kézilabda-szövetségben pedig mind a gyöngyösi, mind a november 4-én Eperjesen rendezendő Szlovákia elleni idegenbeli mérkőzésre megvásárolhatóak a belépők.

NAGYON FÁJ A SZÍVEM, DE ÁTADOM A HELYEM – FAZEKAS

A VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Mikler Roland, Tatai Péter (mindkettő: Pick-Szeged)
Jobbszélső: Harsányi Gergely (Grundfos Tatabánya)
Jobbátlövő: Ancsin Gábor (Pick-Szeged), Krivokapics Milorad (Cimos Koper), Mocsai Tamás (TSV Hannover), Nagy László (MKB Veszprém)
Irányító: Császár Gábor (MKB Veszprém), Lékai Máté (Celje), Nagy Kornél (Dunkerque)
Beálló: Schuch Timuzsin (MKB Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgói KK), Zubai Szabolcs (Pick-Szeged)
Balátlövő: Ilyés Ferenc (Wisla Plock), Putics Barna (Gummersbach)
Balszélső: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Vadkerti Attila (Pick-Szeged)
A MAGYAR VÁLOGATOTT EB-SELEJTEZŐS PROGRAMJA
2012. október 31. 18:45, Gyöngyös: Magyarország–Lettország (tv: Sport Klub)
2012. november 4. 17:00, Eperjes: Szlovákia–Magyarország (tv: Sport1)
2013. április 3. vagy 4.: Magyarország–Horvátország
2013. április 6. vagy 7.: Horvátország–Magyarország
2013. június 12. vagy 13.: Lettország–Magyarország
2013. június 15. vagy 16.: Magyarország–Szlovákia
A csoport első két helyezettje biztos résztvevője a 2014-es dániai Európa-bajnokságnak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik