Ennyit számítana a hazai pálya? Nálunk Dánia nyert

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.04. 19:31
null
A tavalyi Eb-n a dánok meglepték a mieinket – vajon a vb-n is kitalálnak valami forradalmit? (Fotó: Mirkó István)
A szombaton kezdődő női kézilabda-világbajnokság előtt szerkesztőségünk belső szavazással rangsorolta a 16 legjobbnak vélt válogatottat. Nálunk holtversenyben Dánia és Norvégia lett a befutó, de a magyar válogatottat is a legjobb ötbe várjuk. Íme, az NS és az NSO erősorrendje.

 

16. ANGOLA
Ha csak a számokról szólna a vb… Akkor elég jó helyzetben lenne az angolai válogatott, lévén szövetségi kapitányának, Joao Florenciónak közgazdasági diplomája is van mesteredzői papírja mellett. A portugál szakember szerint Angolának megvan a lehetősége arra, hogy a világ egyik legjobb válogatottja legyen. A brazilok vb-címe után már legfeljebb mosolyogni merünk az ilyen kijelentéseken, nevetni nem, de jelen pillanatban az angolaiakat – akik közül mindenki hazája bajnokságában játszik – még nem nagyon tudjuk elképzelni a vb-dobogón. Az afrikai olimpiai selejtezőtornát megnyerték, tavaly viszont az Afrika-bajnokságon csak a 3. helyen végeztek. A 16. pozícióba azért odafértek nálunk.

15. SZERBIA
A szerbek jóval előrébb is odaférnének, elég csak a 2012-es Eb-4. helyükre és a 2013-as vb-ezüstjükre gondolni. Azóta azonban történt egy s más. Egyrészt már nem Szerbiában rendezik az aktuális világeseményeket, másrészt déli szomszédunknál kisebb (vagy inkább nagyobb) palotaforradalom tört ki. Andrea Lekics, Szanja Damnjanovics, Katarina Tomasevics és Dragana Cvijics nem hajlandó Szasa Boskovics szövetségi kapitány regnálása alatt a címeres mezt magára húzni, márpedig személyükben a legjobbjait vesztette el a szerb válogatott – amely velük együtt is csak a 15. lett a tavalyi Eb-n. Távollétükben az érdi Katarina Krpezs-Slezák és a volt ferencvárosi Jelena Zsivkovics lehet húzóember a tornán szabadkártyával induló együttesben.

14. DÉL-KOREA
A dél-koreaiak általában „sötét lóként” kezdik a világbajnokságokat, talán mi is kicsit alábecsültük őket. Olimpiacentrikus országról van szó, amely kevesebb mint egy évvel a játékok kezdete előtt már elég jó, összeszokott társaságot szokott felvonultatni. A riói kvótájuk már megvan a dél-koreaiaknak, emiatt nem kell aggódniuk, céljuk azonban így is akad, nem is akármilyen. Lim Jung Csul szövetségi kapitány – aki már az athéni olimpiai ezüst és a pekingi bronz idején is a fedélzeten volt – nem kertelt, kijelentette, hogy az aranyéremért utaznak Dániába. A siker ízét már sokszor megtapasztalhatták, hiszen Ázsiában egyeduralkodók, ami viszont az igazi figyelmeztető jel lehet, hogy a 2014-es junior vb-t is a dél-koreaiak nyerték meg, a döntőben 34–27-re legyőzve az oroszokat.

13. LENGYELORSZÁG
A lengyelek a legutóbbi vb-n negyedikek lettek, a tavalyi Eb-n tizenegyedikek, ettől tehát nem lettünk okosabbak. Hogy idén melyik arcukat mutatják, az nagyban függ Kinga Byzdra (férjezett nevén Kinga Achruk) egészségi állapotától. A Podgorica irányítója egy évvel ezelőtt kihagyta az Eb csoportkörét a térde miatt, amely most sincs százszázalékos állapotban. Kim Rasmussen szövetségi kapitány a Larvikban légióskodó Alina Wojtasra sérülés miatt biztos nem számíthat, a lengyel válogatott gólrekordere, Karolina Kudlacz (HC Leipzig) viszont tovább gyarapíthatja góljai számát.

12. NÉMETORSZÁG
Szintén dán kapitány irányítja a német nemzeti csapatot, amely az oroszok elleni selejtező elbukása után szabadkártyával vesz részt az Eb-n. A 40 éves Jakob Vestergaard nem titkoltan már a 2017-es németországi vb-re készül, és drasztikus fiatalításba fogott. Kerstin Wohlbold, Nadja Nadgornaja, Angie Geschke, Nina Wörz, Isabell Klein és Anja Althaus nevét már hiába keressük, van viszont egy sor sikerre éhes fiatal, a 18 fős keret tagjainak fele még nincs 25 éves. A kapus Clara Woltering ellenben régi „jó” ismerősként kergetheti őrületben az ellenfeleket, míg a mezőnyben Anna Loerper és Susann Müller képviseli a rutint. Az mondjuk nem a legjobb előjel, hogy Müller és a keret többi tagja állítólag nem puszipajtások.

11. HOLLANDIA
A németalföldiek nyolcgólos különbséggel nyerték meg a csehek elleni selejtezős párharcukat. Folyamatosan fejlődő csapatuk a 2014-es Eb-n hetedikként végzett. Nycke Groot a többi győri klasszis között egyelőre elmarad korábbi önmagától, a válogatottban azonban továbbra is elsősorban tőle várják a gólokat, ami jó hatással lehet rá. A többi holland kulcsjátékos is külföldön keresi a kenyérre valót: Yvette Broch ugyancsak Győrben, Laura van der Heijden, Estavana Polman és Debbie Bont Dániában, Lois Abbingh Nagybányán, de vannak norvégiai, franciaországi és németországi légiósok is. A csoportból elvileg tovább kellene jutniuk, az olimpiai selejtezőtornára viszont korántsem biztos, hogy helyet szereznek.

Nycke Grootra vezérszerep vár a holland válogatottban (Fotó: AFP)
Nycke Grootra vezérszerep vár a holland válogatottban (Fotó: AFP)

 

10. ROMÁNIA
A románokat sosem szabad leírni, most is ütőképes válogatottal érkeznek. Kulcskérdés, hogy szupersztárjukhoz, Cristina Neaguhoz hányan tudnak felnőni. Tapasztalatban nincs hiány, Aurelia Bradeanu, Oana Manea, Valentina Ardean-Elisei, Adriana Nechita és az immár román színeket képviselő Szűcs Gabriella számos nagy csatát megélt már, ahogy Paula Ungureanu is, aki bármikor képes lehúzni a rolót. A svéd szövetségi kapitány, Tomas Ryde szerint azonban nem lehet csak az „öregekben” bízni, itt az ideje, hogy a fiatalok is vezérré lépjenek elő. Erre leginkább a nagybányai Gabriela Perianu, illetve a Thüringer HC-ben edződő Eliza Buceschi lehet képes.

9. OROSZORSZÁG
Hol vannak már az orosz (szovjet) női kézilabda aranynapjai… Messze. A legutóbbi vb-re ki sem jutott a korábbi egyeduralkodó, míg a tavalyi Európa-bajnokságon 14. lett. Jevgenyij Trefilov lányaival ezzel együtt nem árt vigyázni, hiszen két kivételtől eltekintve orosz klubokban játszanak, így a szigorú mester több hosszabb edzőtáborban gyúrhatta össze csapatát. Az összeszokottsággal tehát elvileg nem lehet gond, már csak néhány kiugró egyéni teljesítményre lenne szükség. Az mindenesetre nem rossz előjel, hogy az oroszok néhány napja megnyerték a Möbelringen-kupát Norvégia, Svédország és Hollandia előtt.

8. FRANCIAORSZÁG
A franciák a 2013-as vb-n hatodikak, a 2014-es Eb-n ötödikek lettek. Ezek után nem meglepő, hogy Alain Portes legalább az elődöntőbe várja csapatát. Amelyben hat olyan játékos vár bevetésre, aki már túl van a 150. válogatott mérkőzésén. Siraba Dembélé a bal szélen, Camille Ayglon és Alexandra Lacrabere jobbátlövőként, Allison Pineau irányítóként, Nina Kamto Njitam beállóként szórhatja a gólokat, míg Dembélé szkopjei klubtársa, Amandine Leynaud a védéseivel tehet sokat a francia éremálmok megvalósulásáért. És akkor a fiatalabb generációról még nem is beszéltünk.

7. SVÉDORSZÁG
A tavalyi Eb-bronz igazán bizakodóvá teheti a svédeket, akiknél azonban történt egy változás az edzői stábban, ugyanis Thomas Sivertsson segítője, a dán Helle Thomsen júniusban távozott, helyére Tomas Westerlund, a korábbi videoelemző lépett. A pályán Linnea Torstenson továbbra is vezéregyéniség a skandináv csapatban, amelynek azonban legnagyobb sztárja immár Isabelle Gulldén. A két kulcsember összesen csaknem 300 válogatott mérkőzést játszott, ezeken több mint 1100 gólt lőtt, ráadásul mindketten a CSM Bucuresti-et erősítik, az összhang így kiváló köztük. A jövő évi Eb rendezőjeként a svédeknek nem kell selejtezőt játszaniuk, ehelyett októberben a világbajnok brazilokkal edzőtáboroztak egy spanyol szigeten.

6. BRAZÍLIA
Brazília címvédőként érkezik Dániába, ám szerbiai sikerének megismétlésére nem fogadnánk nagy pénzben. Maga Morten Soubak, a dél-amerikaiak dán szövetségi kapitánya mondta, hogy bár fejlődtek, még mindig jócskán le vannak maradva az európai csapatoktól. Persze lehet, hogy ezzel csak az ellenfeleket akarja altatni, a sajátjai válláról pedig levenni a terhet. A keret a vb-győztesekre épül, és bár sérülés miatt lesz néhány hiányzójuk, a kulcsemberek többségére számíthat Soubak.

Két éve a brazilok vihették haza a vb-trófeát (Fotó: AFP)
Két éve a brazilok vihették haza a vb-trófeát (Fotó: AFP)

 

5. MAGYARORSZÁG
Sok új arcot a mieinknél sem találunk, az egy évvel ezelőtti Eb-résztvevők nagy része továbbra is élvezi Németh András bizalmát. A változást jelentők sem ismeretlenként csatlakoztak a többiekhez, Zácsik Szandrának és Szekeres Klárának is már a harmadik vb-je lesz a mostani, Görbicz Anita pedig a nemzetközi mezőnyt tekintve is az egyik legtöbbet megélt játékosnak számít. Lányaink a legjobb négybe vágynak, és remélhetőleg bizonyítják, hogy kicsit pesszimisták voltunk velük kapcsolatban.

4. SPANYOLORSZÁG
A tavalyi Eb ezüstérmese utazik az egyik legtapasztaltabb kerettel a vb-re, a százszoros válogatottságot nyolcan is elérték, Marta Mangué és Macarena Aguilar a kétszázon is túl van már. A szövetségi kapitány sem nyeretlen kétéves, Jorge Duenas 2007 óta irányítja a spanyol válogatottat, amely az utóbbi években olimpián, világbajnokságon és Európa-bajnokságon is szerzett érme(ke)t, ezekből azonban egy sem volt arany. Kis szerencsével most pótolhatja ezt a hiányt.

3. MONTENEGRÓ
A délszláv válogatott már állt a dobogó tetején (a 2012-es Eb-n), azóta viszont csak egy vb-11. és egy Eb-4. helyre volt jó. A motivációval tehát nem lesz gond, Dragan Adzsics csapatai meg amúgy sem szokták kímélni ellenfeleiket… A húzóemberek (Katarina Bulatovics, Milena Knezsevics, Jovanka Radicsevics, Szonja Barjaktarovics, Szuzana Lazovics, Majda Mehmedovics) harcra készen állnak (szó szerint), nem lesz könnyű megállítani a BL-győztes Podgoricára épülő Montenegrót.

2. NORVÉGIA
Ha van csapat, amely felveszi a versenyt a montenegróiakkal, az a norvég. Az északi válogatottból különböző okokból hiányzik néhány nagy név (Karoline Dyhre Breivang visszavonult a nemzeti csapattól, Linn-Kristin Riegelhuth Koren gyermeket vár, Anja Edin sérüléssel bajlódik, Katrine Lundét pedig egyszerűen szakmai okokból nem hívta meg Thorir Hergeirsson), ám így is az egyik favoritnak számít. Ha sikerülne megnyerniük a tornát, akkor a norvégok 2011 után ismét egyszerre lennének olimpiai, világbajnoki és Eb-címvédők.

1. DÁNIA
Nálunk a dánok lettek a nyerők, de annyit elárulhatunk, hogy ugyanannyi ponttal végeztek, mint a norvégok, csak éppen többen tettük őket az első helyre. A legutóbbi három vb-n sorrendben az 5., a 4., illetve a 3. helyen végeztek, ha csak ezt nézzük, a fejlődésük megkérdőjelezhetetlen. Viszonylag fiatal csapatukat a 2015 elején kinevezett Klavs Bruun Jörgensen vezeti, akinek szövetségi kapitányként ez lesz az első világversenye, korábban azonban a dán férfiválogatottnál Ulrik Wilbek segítőjeként dolgozott, elleshetett tehát ezt-azt rutinos kollégájától. A játékosok többsége dán klubban játszik, kivételt képez ez alól a CSM Bucuresti-et erősítő Maria Fisker és Line Jörgensen, a Larvikban védő Sandra Toft és a Rosztovban légióskodó Lotte Grigel. A tavalyi Eb-n csak nyolcadikak lettek, most viszont élvezhetik a hazai pálya minden előnyét, ami kézilabdában sokszor meghatározó tényező.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁGOK
Év Helyszín Győztes Ezüstérmes Bronzérmes
1957 Jugoszlávia Csehszlovákia Magyarország Jugoszlávia
1962 Románia Románia Dánia Csehszlovákia 5. Magyaro.
1965 NSZK Magyarország Jugoszlávia NSZK
1971 Hollandia NDK Jugoszlávia Magyarország
1973 Jugoszlávia Jugoszlávia Románia Szovjetunió 4. Magyaro.
1975 Szovjetunió NDK Szovjetunió Magyarország
1978 Csehszlovákia NDK Szovjetunió Magyarország
1982 Magyarország Szovjetunió Magyarország Jugoszlávia
1986 Hollandia Szovjetunió Csehszlovákia Norvégia 8. Magyaro.
1990 Dél-Korea Szovjetunió Jugoszlávia NDK Mo. nem kvalifikálta magát
1993 Norvégia Németország Dánia Norvégia 7. Magyaro.
1995 Ausztria/
Magyarország
Dél-Korea Magyarország Dánia
1997 Németország Dánia Norvégia Németország 9. Magyaro.
1999 Dánia/Norvégia Norvégia Franciaország Ausztria 5. Magyaro.
2001 Olaszország Oroszország Norvégia Jugoszlávia 6. Magyaro.
2003 Horvátország Franciaország Magyarország Dél-Korea
2005 Oroszország Oroszország Románia Magyarország
2007 Franciaország Oroszország Norvégia Németország 8. Magyaro.
2009 Kína Oroszország Franciaország
Norvégia
9. Magyaro.
2011 Brazília
Norvégia
Franciaország
Spanyolország
Mo. nem kvalifikálta magát
2013
Szerbia
Brazília
Szerbia
Dánia
8. Magyaro.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik