Dupla triplára hajt a Kiel Kölnben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.31. 17:17
null
Ilics (31) a következő szezonban már a Veszprém sikeréért fog küzdeni, a hétvégén azonban még a Kiel újabb BL-diadaláért<br />– akár egy Barcelona elleni döntőben (Fotó: Imago, archív)
A hétvégén Kölnben rendezik a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjét. A címvédő Kiel dupla triplára hajt, vagyis 2012 után idén is megnyerné a német bajnokság és kupa mellett a legrangosabb európai klubtrófeát. A legnagyobb ellenfélnek a négyes döntőbe 2011 után visszatérő Barcelonát tartják.

Negyedszer dől el Final Four keretében a legrangosabb európai kézis klubtrófea sorsa, és ahogy az eddigi három alkalommal, úgy ezúttal is a kölni Lanxess Arena ad otthont az eseménynek. A két nap mérkőzéseit több mint 140 országban sugározzák világszerte, a tavalyi négyes döntőt több mint 27 millió tévénéző kísérte figyelemmel. Ezúttal 15 kamera segítségével közvetítik majd a találkozókat, közülük három szuper lassításokra is képes lesz. (Ezen a linken lehet nyomon követni, hogyan alakul át pár nap alatt az aréna a BL-döntőre.)

Ma este nagyszabású nyitópartival indul a hétvége, a két órára tervezett eseményre elővételben már háromezer jegy elkelt. Az eseményen többek között fellép a kölni kötődésű Bläck Fööss együttes is.

Szombaton már a részt vevő csapatok veszik át a főszerepet, és mivel a sorsoláson összekerült a rendező ország két együttese, garantáltan lesz német a fináléban, ami a nézettség szempontjából sem másodlagos. A közel húszezres arénában így idén is telt ház várható – egyedül a címvédő Kielt várhatóan több ezren kísérik el Kölnbe.

Alfred Gislason alakulata abban a reményben lép pályára, hogy megismétli a tavalyi triplázását, tehát a német bajnokság és a kupa után a Bajnokok Ligáját is behúzza. Az izlandi szakvezető egyébként a negyedik BL-elsőségére hajt.

„Minden játékosunk egészséges, és eltökélt, hogy mindkét meccset megnyerje a négyes döntőben" – nyilatkozta a csütörtöki megérkezést követően Klaus Elwardt menedzser. Thierry Omeyer (Montpellier-be megy), Daniel Narcisse (PSG), Momir Ilics (Veszprém) és Marcus Ahlm (visszavonul) az utolsó meccseit játssza majd a Kiel színeiben. A címvédő egyébként külön a döntőre készített mezben lép majd pályára, amelyen aranyszínű csillagok jelzik a korábbi BL-címeket. Mint ismert, a Kiel kiélezett párharcban búcsúztatta a Veszprémet a negyeddöntőben, amely után sok bírálat érte itthon a játékvezetést, még a magyar szövetség is külön foglalkozott az üggyel.

Antonio Carlos Ortega, a bakonyiak vezetőedzője természetesen a Barca sikeréért szorít:

„Azt várom, hogy a Kiel és a Barcelona játssza a finálét. Papíron a két német csapat elődöntőjétől várható kiélezettebb küzdelem, de biztos vagyok benne, hogy a Kielce is hatvan percen keresztül hajtani fog. Mindegyik csapatban tetszik valami, gondolok a Kiel lerohanásaira vagy a Barca védekezésére. Tizenegy évet játszottam a katalánoknál, így képzelhetik, kinek szurkolok" – mondta Ortega a handball-planet.com-nak.

Narcisse (jobbra) jövőre már a PSG-t erősíti (Fotó: az EHF CL hivatalos Facebook-oldala)
Narcisse (jobbra) jövőre már a PSG-t erősíti (Fotó: az EHF CL hivatalos Facebook-oldala)

A Kielnek először a német házi elődöntőt kell sikerrel megvívnia a Hamburggal szemben. A HSV volt az első, amely szerda este landolt Kölnben. Domagoj Duvnjak balátlövő annyit mondott az európai szövetség honlapjának, hogy a csapat nyugodtan várja a nagy meccseket. Johannes Bitter kapus már ünnepelhetett a héten, ugyanis felesége hétfőn a harmadik fiának adott életet.

A másik ágról a Barcelonát várják a fináléba, amely 732 nappal a 2011-es BL-diadala után tér vissza Kölnbe, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy nyolcadik alkalommal is magasba emelhesse a trófeát. Mint korábban megírtuk, összesen 24 korábbi BL-győztes játékos érdekelt az idei négyes döntőben. Közülük is kiemelkedik a katalánok klasszisa, Sziarhej Rutenka, aki a harmadik csapatával a hatodik elsőségét szerezheti meg.

„Ameddig csak lehetséges volt, szerettünk volna a megszokott környezetünkben készülni, ezért is mi érkeztünk utolsóként" – mondta Xavier O'Callaghan, a Barca menedzsere.

A katalánok a Kielcével találkoznak az elődöntőben, amely talán a legkönnyebb úton jutott el a négy közé. A csoportkört hibátlanul letudó lengyelek a nyolcaddöntőben a Szegedet búcsúztatták, míg a negyeddöntőben a macedón Metalurg Szkopjét. A Kielce a múlt héten megnyerte a lengyel bajnokságot, amely után Bogdan Wenta lehetőséget hagyott a játékosainak némi ünneplésre. Meglepetés lenne azonban, ha folytatódna a lengyelek nagy menetelsée.

FÉRFI KÉZILABDA BL, NÉGYES DÖNTŐ, KÖLN
JÚNIUS 1.

15.15: Kielce–Barcelona (Tv: Digi Sport 1)
18.00: THW Kiel–HSV Hamburg (Tv: Digi Sport 1)

JÚNIUS 2.
15.15: Bronzmeccs (Tv: Digi Sport 2)
18.00: Döntő (Tv: Digi Sport 1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik