Szegedi búcsú a BL-től: a Pick reménye egy félidőn át élt Kielcében

Vágólapra másolva!
2013.03.24. 16:51
null
A visszavágón becsülettel küzdött a Szeged, de ez csak a szoros vereséghez, és a tisztes búcsúhoz volt elég (Fotó: vivetargi.pl)
A férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján a Pick Szeged 32–27-re kikapott a Kielce vendégeként, így a lengyel csapat 57–53-as összesítéssel kiharcolta a továbbjutást. Az első félidőben fegyelmezett védekezésével és Mikler Roland bravúrjaival jól tartotta magát a Szeged, de a szünet után meglépett a Kielce, a vendégek pedig kapaszkodhattak. Kipattanókból és eladott szegedi labdákból kovácsolt magának előnyt a lengyel együttes, amely összesítésben néggyel bizonyult jobbnak az emberelőnyeivel rosszul gazdálkodó, a megnyitott védekezéssel szemben sokszor tanácstalan magyar egylettel szemben.
A BL-NEGYEDDÖNTŐS CSAPATOK
MKB VESZPRÉM
Hamburg (német)
Vive Kielce (lengyel)
Metalurg Szkopje (macedón)
Flensburg (német)
Atlético Madrid (spanyol)
THW Kiel (német)
Barcelona (spanyol)

1. félidő

Ahogy azt várni lehetett, dugig megtelt a kielcei Legionow-aréna a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágójára. A szegediek első meccsen megszerzett soványka, egygólos előnye jogos optimizmussal töltött el mindenkit a hazai oldalon, és óvatos bizakodással a vendégeknél. Óvatos, mert bizony a Kielce kerete pokolian erős, a kispadon is kiváló játékosok foglalnak helyett, szegedi oldalon viszont a csapat házi BL-gólkirálya, Frantisek Sulc dőlt ki a sorból, a gondokat tetézve a szintén átlövőposzton bevethető Alen Kekezovics sem tarthatott a többiekkel.

Bátran kezdett a Szeged, igaz, ha a továbbjutás a céljuk, nem is tehették másképp. Mikler bravúrjai kellő lendületet adtak a Picknek, amelyben elöl Rajko Prodanovics, Jonas Larholm és Balogh Zsolt két–két góljával nem csak a lépést tartották a vendégek, hanem az előny is folyamatosan náluk volt. Érezvén a bajt, a 9. percben a Kielce mestere, Bogdan Wenta időt kérve próbálta felpörgetni csapatát. Összeszedettebb is lett a lengyelek játéka, elsősorban a védekezésükre figyeltek jobban, de elöl továbbra is bizonytalankodtak az átlövők (13. perc: 5–6).

SKALICZKI LÁSZLÓ: A KIELCE TOVÁBBJUTÁSA MEGÉRDEMELT

„Nagy iramú meccset játszottunk, hihetetlen iramot diktált a Kielce – nyilatkozta Skaliczki László a Nemzeti Sport Online-nak. – A védekezésükben tudatosan építették fel a bejátszásaink megelőzését, és rendre gyors indításokat tudtak vezetni, amiből aztán eredményesek voltak. Nehézséget okozott nekünk az öt egyes, eltolt védekezésük, mi pedig egyre nehezebben tudtuk tartani a tempót. Ha több megállított faultot tudtunk volna csinálni, akkor szorosabb lehetett volna a meccsünk. A szívünk vitt előre bennünket, küzdöttünk becsülettel, de a Kielce továbbjutása megérdemelt. A mai teljesítményünkre büszkék lehetünk. Külön szeretném megköszönni a bennünket elkísérő szurkolóinknak a biztatást.”

„Tudtuk, hogy nagy csatára számíthatunk, mivel ellenfelünk a nemzetközi szinten is tapasztalt csapat. Továbbjutásunk értékét ez is tovább növeli” – mondta Bogdan Wenta, a Kielce edzője.

További nyilatkozatokat itt olvashat!

Mikler Roland: Továbbjuthattunk volna... • Ancsin Gábor: Ha a kritikus pillanatokban kevesebbet hibázunk • Buday Dániel: Győzött a nagyobb tudás.

A hazai szurkolók sem értették, hogy csapatuk miért játszik a vártnál jóval visszafogottabban, de annak sem örültek, hogy az előzetesen beharangozottnál lényegesen bátrabb és jobban játszó ellenfelet láthattak küzdeni. A meccs előtt Skaliczki László külön kiemelte, hogy rendkívül fontos lesz, hogy a kieső játékosok góljait hogyan sikerül pótolni, nos, ezzel sem volt baj, Larholm főszerepet vállalt, és Balogh is régen látott jó formában játszott. A hazaiak csak hatalmas küzdelemben és egy kisebb szegedi védelmi megingásnak köszönhetően tudták átvenni a vezetést (21. perc: 9–8).

A félidő végére kissé fogyni látszott a lendület a vendégek játékából, de a Kielce nem tudott meglépni. Nem, mert a kapuban ott volt Mikler Roland, aki olykor egy támadáson belül két–három alkalommal is hárított. A félidőre így is egy kicsit nyugodtabban mehettek a hazaiak, de azzal a tudattal, hogy a meccs nincs még lefutva (30. perc: 14–11).

2. félidő

A második félidő már korántsem indult olyan vidáman szegedi részről. Érezhetően fáradtabb volt a csapat, amit lelkesedéssel és szívvel próbált ellensúlyozni. A Kielce azonban jobb csapat annál, mintsem hogy ezt kihasználatlanul hagyja, így alig öt perc alatt a szünetben megszerzett előnyüket kettővel megtoldva már öttel mentek. De akkor megint jött Mikler Roland, és parádés védéseivel ismét lendített egyet csapatán, erőt adva társainak. Rövid idő alatt vissza is állt a szünetben kialakult háromgólos hazai vezetés (41. perc: 21–18).

A hazaiak szokatlan, de hasznos emberhátrányos taktikával próbálkoztak, Slawomir Szmal kapus helyett mezőnyjátékost küldtek pályára, így egalizálva a létszámhiányukat. Thorir Olafsson ezt becsülettel ki is használta, és ismét öttel ment a Kielce. Ment, hajtott, küzdött a Szeged, a lengyelek egy percet sem lazíthattak. A hajrára állandósult a négy-öt gólos hazai vezetés, de továbbra sem jelenthette ki senki, hogy eldőlt a továbbjutás, bár az idő vészesen fogyott. Az egyébként szélső Vadkerti Attila a sérülések miatt középre húzódott, és irányítóban sem okozott csalódást, a kapuban a Mikler Rolandot váltó Tatai Péter sem adta kollégájánál alább, hozta a bravúrokat (54. perc: 29–25).

Az utolsó percekben nagyjából négyezer helyi szurkoló szívéről esett le a hatalmas kő: látván az idő múlását, valamint az állandósulni látszó különbséget, egyre mosolygósabban szurkoltak. De csak ennek örülhettek, mert bizony ezen a meccsen az igen tartalékos Szeged ellen csak küszködve érték el a továbbjutást. A végén a különbség ötnél állt meg – a fontos gólokat szerző Jonas Larholm a dudaszónál talált a kapuba –, ami azt jelentette, hogy összesítésben a Pick Szeged négy góllal kevesebbet szerzett ellenfelénél, és kiesett a Bajnokok Ligájából. A helyszínen szurkoló szegediek ennek ellenére joggal harsogták a végén: SZÉP VOLT, FIÚK! (60. perc: 32–27)

A meccs utolsó percei itt!



FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
VT KIELCE (lengyel)–PICK SZEGED 32–27 (14–11)
Kielce, 4000
néző. V: Zotyin, Volodkov (oroszok)
KIELCE: Szmal – OLAFSSON 8, K. LIJEWSKI 4, Musa, Zorman 3, M. JURECKI 6, Jachlevski 3. Cs: Losert (kapus), Tkaczyk 2, Sztojkovics 4 (1), Grabarczyk, Bielecki 1, Buntic 1, Strlek
SZEGED: MIKLER – PRODANOVICS 7 (2), Ancsin 2, Buday 1, Zubai 1, LARHOLM 8 (4), Vadkerti 1. Cs: Tatai, Tóth (kapusok), Czina, Balogh 3, Pribanic 2, Laszica, M. KEKEZOVICS 2
Az eredmény alakulása. 6. p.: 2–3. 8. p.: 2–4. 13. p.: 5–6. 18. p.: 7–6. 20. p.: 7–8. 27. p.: 11–9. 35. p.: 18–13. 42. p.: 21–19. 48. p.: 26–20. 58. p.: 31–25
Kiállítások: 8, ill. 6 perc
Hétméteresek: 2/1, ill. 6/6
Továbbjutott: a Kielce (57–53-as összesítéssel)
A TOVÁBBI VASÁRNAPI EREDMÉNYEK

Barcelona (spanyol)–Silkeborg (dán) 26–24
Tj. a Barcelona, kettős győzelemmel és 58–50-es gólkülönbséggel
THW Kiel (német)–Csehovszkije Medvegyi (orosz) 30–26
Tj. a Kiel, 65–63-mal
Füchse Berlin (német)–Atlético Madrid (spanyol) 26–27
Tj. az Atlético, 56–55-tel

ONLINE KÖZVETÍTÉS

Telt ház, már kezdés előtt kiváló hanglatot teremtő drukkerek, sárgába öltözött, táncoló, hullámzó lelátó várta a feleket. A szegedi kapuban Mikler Roland kezdett, a vendégek kék, a házigazdák sárga szerelésben játszottak, az első támadást a Pick vezethette.

1. FÉLIDŐ

1–5. perc: Eladott szegedi labdából indult a hazai kontra, amit a visszafutó Ancsin Gábor egy sárga lapért cserébe még megakasztott. Felállt fal ellen azonban eredményes volt az első hazai akció, amelynél Ancsint ráadásul kiállították. Jonas Larholm átlövését védte Szlavomir Szmal, majd megtette ezt kétszer Mikler is. A kipattanó viszont mindkétszer a házigazdákhoz került. Viszont gólhoz nem jutottak, nem úgy, mint Rajko Prodanovics ziccerből. Megúszta a két percet kapott gól nélkül a Szeged, kár volt, hogy kiegészülve technikai hibát vétett, majd Szmal védett újra.Az első etapot góllal záruló gyors hazai akció zárta (2–1).

6–10. perc Labdavesztés után rendezetten és gyorsan lépett vissza a Szeged, támadásban a felállt fal ellen akadtak ugyan gondok, de Prodanovics befutása, majd Larholm ziccere egyaránt gólt, így szegedi vezetést hozott. Mikler kétszer védett, picit mindkét részről kapkodóvá vált a játék, de nem jöttek a könnyű gólok egyik oldalon sem. Balogh Zsolt betörése után nőtt kettőre a vendégek előnye, így a 9. perc elején Bogdan Wenta időt kért. Hiába szereztek a szegediek labdát, a kontrát nem sikerült végig vinni, Buday Dániel meg fölöslegesen lőtt már, a labda Szmal zsákmánya lett. Akcióból, majd kontrából egyenlítettek a lengyelek, akiknek a védekezése lett sokkal mozgékonyabb és koncentráltabb (4–4).

11–15. perc: Larholm találta el Szmalt elsőre, másodjára már a kapuba vágta a labdát, de másodpercek alatt válaszolt a Kielce. Balogh kötény gólja(!) után a lengyel támadás fault miatt fúlt ki. A lengyelek picit megnyitották a falukat, Balogh átlövésébe belekapott Szmal. Rasztko Sztojkovics ezúttal sem hibázta el a hetest – Szegeden sem tette meg –, Skaliczki László pedig időt kért. Nem az eredmény, sokkal inkább a hazai védekezés váltása indokolta ezt a taktikai lépést. Kínai figurát adtak el a hazaiak, de Mikler nem volt rá vevő (6–6).

16–20. perc: Támadásban továbbra sem találta az ellenszert a Szeged, beállósuk megjátszhatatlan volt, és az átlövésekre sem volt igazi vállalkozó. A védelem, élén Miklerrel azonban állta a rohamokat.Sok volt a támadásban eladott labda, és az abból induló hazai kontra, emberelőnyben gólt is lőttek a lengyelek. Larholm azonban büntetőből egalizált, a Pick kiegészült, majd Balogh szemfülessége révén ismét vezetést szerzett. Karol Bielecki nem cifrázta ennyire, szimplán bevágta (8–8).

21–25. perc: A hazaiak második szándékú kontrájára – az elsőt Mikler és a kapufa még közösen hárította – Prodanovics felelt meg a szélen. Krzysztof Lijewski átlövése ellen volt tehetetlen a szegedi fal és a vendégkapus, a Pickben Balogh irányított, Ancsin jobbátlövőben külön őrzőt kapott. A nyitott hazai védekezés továbbra sem ízlett, jöttek sorra a technikai hibák és a hazai kontrák. Így lett meg a közte kettő, és egy visszazárásnál újra megfogyatkozott a Szeged létszámban. Bielecki átlövését lábbal védte Mikler, majd Ancsin szabaddobást vágott be félfordulatból a jobb felsőbe, szélről azonban gólt ért el a Kielce (12–10).

26–30. perc: Larholm pattogtatott a védők előtt, vesztére. Elvették tőle a labdát, és gólt lőttek a ziccerből a házigazdák, akiknek háromra nőtt az előnye. A Szeged támadójátéka sokszor rögtönzést sejtetett, vagy Ancsin átlövésében bízhattak, de neki 12 m-ről kellett elvállalnia. Larholm végre közel mehetett a falhoz, át is lőtte. Mikler meg egy támadásnál védett kettőt, de a rossz szegedi bejátszás utáni hazai ziccernél már tehetetlen volt. Larholm lövése és Szmal védése után a félidő utolsó támadását a Kielce vezette, Bielecki azonban a kapufát lőtte telibe (14–11).

2. FÉLIDŐ

31–35. perc: Erőszakos, a beálló helyéről szerzett góllal nyitott a Kielce,amire Ancsin válaszolt egy sistergőssel. Két betörés hozott lengyel találatát, eladott labda után vezetett négy az egy ellen ziccer újabbat, öt gólra nőtt pillanatok alatt a különbség. Prodanovics értékesítette a Buday betörése után megítélt hetest, apró szépségtapasz az elmúlt percekért. Mikler védett ugyan, de a kipattanó sokadszor is az ellenfélhez került, majd úgy lőtt gólt beállóból, hogy a labdát húsz centivel a hatos mögött fogta meg a hazai játékos, és onnan lépett vissza a lövéshez, de ez is belefért a bíróknál (19–14).

36–40. perc Skaliczki László időt kért, de nem sikerült rendezni a sorokat: rögtön rossz bejátszás következett szegedi részről. Vadkerti Attila hajmeresztő pöttyintését megmentették a társak, majd a szélső középen tört be. Mikler védése után gyors akciót vitt a Szeged, Prodanovics pedig a szélről, éles szögből is bevágta a hosszú alsóba. Szélről mattolták a szegedi védelmet, majd Zubai Szabolcs szedett össze egy lecsorgót, és szerezte meg első találatát. Mikler védése után a kipattanónál Vadkerti volt gyámoltalan, amit góllal büntetett a Kielce. Kiritikus időszakban igyekezett lőtávolon belül maradni a Szeged, több-kevesebb sikerrel. A Kielce viszont nem tudott erényt kovácsolni az előnyéből, a Szeged bírta a tempót, de felállt fal ellen elfogyott a tudomány (21–18).

41–45. perc: Emberelőnyhöz jutott a Pick, amiben 1–1 után újabb labdát adott el a vendégcsapat. Ezt az emberelőnyt odaadta a Szeged a riválisnak. Prodanovics keze büntetőből nem remegett meg, hatodszor volt eredményes a mérkőzésen. Michal Jurecki lőtt kapufás gólt, Larholm meg az eredményjelzőt veszélyeztette, igaz, kitámasztották a karját, de az nem számított. Mikler azonban a helyén volt, de a kipattanó megint a lengyelekhez került (24–20).

46–50. perc: Lijewski lőtt talpról, majd a szegedi kapufa lengyel időkéréssel folytatódott a meccs. Tatai Péter érkezett a folytatásra a szegedi kapuba. Lövőcsel utáni betörésből nőtt hatra a különbség, amit Larholm csökkentett. A 49. percben Sztojkovics ért szándékosan a labdához a bírók szerint, megint emberelőnyhöz, majd kisvártatva heteshez jutott a Pick, utóbbit Larholm váltotta gólra. A Kielce a figurához váltómezes mezőnyjátékost küldött be, de elveszítette a labdát, Marko Lasica azonban fölé lőtt. Jurecki nem tette meg ezt a szívességet (27–22).

51–55. perc: Larholm újabb büntetőt értékesített, de a Kielce sem állt le a gólgyártással. Tatai védett, majd Jurecki vágta arcon Marinko Kekezovicsot, amiért ismét emberelőnyhöz jutott a Szeged, ám 20 mp után eladta a labdát a vendégcsapat, egészen pontosan Larholm. Sztojkovics fordult be védővel a hátán, ezzel a fórral sem ment sokra a Szeged, de az újabb kapus lehozatalt félpályás góllal büntette Antonio Pribanic, majd Buday tört be (29–25).

56–60. perc: Ölte az időt támadásban a Kielce, a szegediek mutatták is a passzívot, Jurecki azonban góllal lepte meg Tatait, és a páros következő csatáját is a lengyel klasszis nyerte meg, miután a vendégek a sokadik technikai hibájukat is elkövették. Skaliczki időt kért, és arra hívta fel a figyelmet: ne zuhanjanak össze, ne legyen kiütés a vége. Denis Buntic csapott oda szándékosan és ritka látványosan Vadkerti mellkasára, előbbi kiállítást, utóbbi ápolást kapott. Csökkent a szegediek hátránya, de már nem maradt izgalom a végjátékra így sem. Michal Toth hetest védett, így szegedi támadással zárult a meccs, ami időn túli, így meg nem adott Larholm-góllal zárult (32–27).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik