Császár: Néha kicsit egyedül érzem magam

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.23. 13:41
null
Császár Gábor (labdával) igyekszik, hogy minél több játéklehetőséget kapjon (Fotó: Imago)
Császár Gábor a nyáron igazolt Veszprémből a Paris Saint-Germain kézilabdacsapatába, ahol még néha kicsit egyedül érzi magát. A 29 éves irányító a beilleszkedéséről, csapata szezonkezdetéről beszélt a Nemzeti Sportnak.

 

Döcögősen kezdte a francia bajnokságot a nyáron újabb klasszisokkal megerősített PSG, hiszen Toulouse-ban a döntetlennek is örülhetett, a 2. fordulóban pedig csak egy góllal tudta legyűrni Császár Gábor korábbi klubját, a Chambéryt. A Bajnokok Ligája csoportkörét a Dinamo Minszk elleni 34–30-as győzelemmel kezdték a párizsiak, a magyar irányító egyszer talált be.

LAKÁS VOLT, CSALÁDI FÉSZEK LETT
Amikor eddigi legnagyobb párizsi élményéről kérdeztük, cseppnyi habozás nélkül válaszolt.

„Szinte megváltással ért fel, amikor megérkezett feleségem, Borika, aki csak szeptember elején költözött ide – mondta. – Addig szállodában laktam, illetve heteken át úton voltam a csapattal, egymást érték a felkészülési tornák és az edzőtáborok. Az új lakásunkat együtt választottuk ki, és már kezdjük belakni, vagyis lassan otthonnak, családi fészeknek érezzük. Rengeteg az elfoglaltságom a csapatban, ezért Párizs alaposabb megismerése még várat magára. Kézilabdás élményeim közül a fantasztikus katari edzőtáborozást emelem ki, amely csapatépítő nyolc nap is volt egyben.”

„Az augusztusi remek és főként hasznos felkészülési meccsek, például az ellenünk korábban kétszer nyerő, nagyon erős Veszprém bravúros legyőzése után mintha kicsit leültünk volna a francia bajnokság első és második fordulójában – adott magyarázatot Császár Gábor arra, miért is várta némi feszültséggel a PSG a BL-bemutatkozást. – Minden előzetes számítás és esélylatolgatás szerint az első bajnoki fordulóban, Toulouse-ban illett volna nyernünk, ám döntetlent értünk el. Ezután egykori csapatom, a Chambéry érkezett hozzánk, és bár nyertünk, csak egy góllal. Ez a két meccs figyelmeztetés volt, mert a francia bajnokságban mindenki bennünket akar megverni. Hasonló a helyzet, mint otthon a Veszprémmel, csak itt többen bizakodhatnak, hogy talán lehet esélyük a PSG ellen. A Veszprémet az NB I-ben legfeljebb a Szeged szoríthatja meg.”

Edzője, Philippe Gardent is azt mondta, még idő kell a csapat egyéni arculatának kialakításához, az együttes játékának összerakásához és begyakorlásához.

„Mindannyian tudjuk, menet közben ez majd kialakul – folytatta az irányító. – Úgy mondják, tűzben edzik a vasat. Nálunk pedig van elég tűz a BL-ben és a nagyon erős bajnokságban, a vas pedig inkább nemes acél, hiszen rutinos, nagy tudású és híres játékosok egész sorából állt össze erre az évadra a keretünk.”

De vajon mi kell ahhoz, hogy a sok szólista zenekarrá álljon össze?

Császár Gábor szerint először is több idő, hiszen az átformált, sok újonccal felálló gárdákban (a Paris-ba Császár mellett még négyen érkeztek: Jakov Gojun, Fahrudin Melics, Daniel Narcisse, Igor Vori) sehol sem megy egyik napról a másikra az átállás. Másodszor pedig az, hogy megtalált játékát támadásban és védekezésben is alaposan begyakorolja a PSG.

„A gondjaink hál' istennek nem súlyosak, mert csupán még összeszokatlan játékunkból, egymás nem kellő ismeretéből fakadnak – sorolta Császár. – Nekem is nagyon kell igyekeznem, hogy minél több játéklehetőséget kapjak. Emellett érzem, szükségem van rá, hogy az idegen környezetben mielőbb változzon, erősödjön az egyéniségem, illetve bizonyos kérdésekben az életfelfogásom. Arra gondolok, hogy a keretünkben újoncként és magyarként néha kicsit egyedül érzem magam, mert kevesen vannak, akikkel meg tudom beszélni a problémákat. A szerb-horvát társaság, amelyhez Vori, Gojun és Melics csatlakozott, külön kolóniát alkot, ők jól elvannak egymással. A másik csoport a francia válogatottaké, akik szintén jól ismerik egymást. A nyelvi nehézségeket könnyebben tudom áthidalni, mert fokozatosan feléled, visszatér a franciatudásom, amit a Chambéryben szedtem össze, valamint tanárhoz is járok. Az angol pedig itt is közös nyelv.”

A Paris a BL-ben szeptember 28-án a Metalurg Szkopje ellen idegenben folytatja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik