Bravúr! Császárék ellenszélben is összehozták az újabb döntetlent

Vágólapra másolva!
2012.01.18. 19:56
null
Hatalmas küzdelemben ikszeltünk a vb bronzérmesével (Fotó: Mirkó István)
Címkék
A szerbiai Európa-bajnokságon a magyar férfi kézilabda-válogatott a csoportkör második fordulójában döntetlent játszott Spanyolországgal. A meccs elején meglépett a bírói támogatást élvező rivális, de a félidőben már vezettünk. Császár Gábor időn túli hetesével a nagyot küzdő csapatunk megérdemelten egalizált. Szerdai ellenfelünk három, mi két ponttal várjuk a folytatást, pénteken a címvédő franciákkal találkozunk.

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

A csoport első, szerdai meccsén javított a címvédő francia válogatott, amely villámrajt után előnyét biztosan megőrizve négy góllal (28–24) nyert Oroszország ellen. Előbbi így két, utóbbi egy ponttal várja a záró kört.

A csarnokban a szurkolói rész négyötöde volt foglalt, döntően magyar zászlókat láthattunk.

Csapatunkba friss erőként érkezett Szöllősi Szabolcs, akinek aktiválását az indokolta, hogy Zubai Szabolcs kisebb sérüléssel vállalta a játékot, amit még az oroszok ellen szedett össze. A csarnokban három spanyol zászlót lehetett összeszámolni, de ebbe már az is benne volt, amit ellenfelünk előtt hivatalból behoztak. Magyarból több tucat töltötte meg a lelátót.

1. félidő

1–5. perc Kapunkban ezúttal Mikler Roland állt be a kezdésre. A piros dresszben játszó spanyoloké volt az első támadás lehetősége, mi fehérben védekeztünk, a széleken két Gergely, Harsányi és Iváncsik állt, középen Zubai mellett Ilyés Ferenc, Mocsai Tamás és Laluska Balázs. A vezetés az ellenfélé volt, Joan Canellas büntetőből talált be – ezt hamarosan megismételte –, de rögtön zúgott a „Ria, ria, Hungária!" biztatás. Támadásban egyet cseréltünk, Laluska helyére Császár Gábor állt be. José Manuel Sierrá öt védéssel mutatkozott be nekünk, ettől igazán eltekintettünk volna (0–2).

6–10. perc Mikler két bravúrját követően Canellas a harmadik büntetőjét is bevágta. Mocsai Tamás lövését is védte Sierra, de a megítélt büntetőből végre Császár szépített. Laluska kiállítását gyorsan akciógólra váltották a spanyolok – az elsőre –, de Mocsai Tamás emberhátrányban is gólt érően tört be, nem hiába kapott a lelátóról „Harcoljatok, harcoljatok!" háttértámogatást. A kiállítás két percét 1–2-vel zártuk (2–5).

1115. perc Mocsai Tamás gólja vezette fel az etapot, majd Mikler védése következett, és Iváncsik Gergely is ejtett egyet. Ráéreztünk a meccsre, a lelátó is fokozta a hangulatot, nagy rohanásba csapott a találkozó mindkét fél részéről. Császár csapatuk harmadik egalizálási lehetőséget már nem hagyta kihasználatlanul (6–6).

1620. perc Raul Enterríos lőtte ki a bal felsőt, erre Iváncsik Gergely a szélről válaszolt. A szurkolók ismét harcba küldték a kedvenceket, és ők meg is feleltek ennek az elvárásnak. Az iram csak nem csökkent, a 18. percben először vezettünk: az Iváncsik Gergelyről befújt büntetőt Császár pattintotta be a spanyol kapuba. Tetszett a közönségnek, hogy vezetünk, az kevésbé, hogy Mikler védése után a spanyolok visszakapták a labdát, mert a lövésnél Laluska volt szabálytalan. A spanyolok hetesből egalizáltak, ráadásul a szabálytalankodó Ilyést is elveszítettük két percre. Mocsai Tamás viszont ismét eredményes tudott lenni (10–9).

21–25. perc „Roli, Roli",kapott gratulációt Mikler egy védés után, majd eladtuk ugyan a labdát, de gyors visszazárásunknak hála Császár lecsapott rá. Mocsai Lajos elérkezettnek látta az időkérést, mielőtt kiegészültünk volna. Nagy Kornél érkezett irányítónak, de Császáré volt a befejezés, Sierráé pedig a védés. „Védekezz, védekezz!" figyelmeztettek a drukkerek, válogatottunk ennek megfelelően hátul jól zárt a hatoson. Igaz, ugyanezt megtette ellenfelünk is, bár egy betörés után az etap egyetlen találatával Jorge Maqueda kiegyenlített (10–10).

SZAVAZÁS

Hogyan szerepel a magyar férfi kézilabda-válogatott az Eb-n?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

26–30. perc Mocsai Tamás remekül vette észre Zubait beállóban, aki be is pattintotta a labdát Sierra alatt. Majd átlövőnk is megcselekedte, amit megkövetelt a haza és a helyzet. Először vezettünk két góllal. Mikler sokadik védése után Valero Rivera is kikérte az idejét. A hajrá két percére kiszállt Laluska, ő már másodszor. Putics Barna is bevetésre került, de sajnos ő is rögtön megtapasztalhatta, hogy Sierra jó formában védett. Mikler az ötödik büntetőt már hárította! Nagyon kellett a szünet előtt. A félidőt Sierra védése zárta, aki Iváncsik Gergely lövését hárította (12–11).

2. félidő

31–35. perc Magyar kontra és spanyol gól vezette fel a második felvonást, Mocsai Tamás lövőkedve és pontossága azonban a régi volt. A második kontrát kaptuk, talpra szökkent a magyar kispad, Mocsai Lajos kinyújtott kézzel mutatott a spanyol kispad felé, Juhász István edző csípőre tett kézzel nézett a zsűriasztalnál ülők felé, Mikler meg lekapott egy ejtést. Éltette is a publikum, teljesen jogosan. A spanyolok indításból egyenlítettek, Császár passzolta el a labdát támadásban (13–13).

36–40. perc Császár egy csel után ment bele a következő spanyol védőbe, picit kezdtünk fáradni. De a spanyolokon sem látszódott az a fene nagy önbizalom. Schuch Timuzsin csapatunk negyedik kiállítását is megkapta, de jó védekezés után a gyors kontránál Császár a szélről ziccerben lehetett eredményes. Maqueda megmozdulása is megért egy büntetőt, illetve két percet, de csak előbbit kaptuk meg, amit Császár váltott gólra. Az emberhátrányt 2–1-gyel zártuk, nem is rossz. Sőt, kifejezetten jó, a szurkolók is belelkesültek, zúgott a „Magyarok, magyarok" biztatás (15–14).

41–45. perc Zubai összekapart góljával megint kettővel vezettünk, de rögtön felzárkózott az ellenfél. Ancsin Gábor először léphetett a pályára az Eb-n, lőtt, fölé. Igaz, megtámasztották a kezét, de ez csak minket zavart– de bennünket nagyon. A spanyolok egyenlítettek. Császár nagyot fújtatva érkezett a kispadra, Zubai fájdalmas arccal a sérült oldalát fogva, ami nem sok jót jelentett a hátralévő majd fertályórára (16–16).

46–50. perc Jó periódust kaptak el a spanyolok, Mikler hiába védett, a kipattanónál tehetetlennek bizonyult. A spanyolok hosszú idő után vezettek, szerencsére nem sokáig, és ez megint csak Mocsai Tamás érdeme volt. Laluska közben megkapta harmadik két percét is, végleg kiszállt a meccsből. Pár másodperc és egy bejátszás kellett a spanyol büntetőhöz, amire Iker Romero érkezett, be is vágta. Eladott labdánkból született az újabb spanyol gól, de Ilyés is megvillant, első találatát szerezte a mérkőzésen. Védés, labdaszerzés, gyors lerohanás és Schuch befordulós gólja kellett az egyenlítéshez. Tartottuk a lépést, nem akartunk elfáradni (19–19).

51–55. perc Romero büntetőből szerzett gólja indította a hajrá tíz percét, Ilyés keze viszont nagyon elsült. „Harcoljatok, harcoljatok!", „Mindent bele, mindent bele!" drukkolt ezer fokon a közönség, amely érezte: segítség kell a mieinknek. Spanyol gólok után Szöllősi gurított egy gólt, de közben Mikler lábáról beperdült a labda a kapunkba. Kétgólos hátrányunknál Mocsai Lajos időt kért (21–23).

56–60. perc Harsányi szép figura zárásaként csökkentette a hátrányunkat, de védekezésünk már kevésbé működött hatékonyan, mint korábban. Az 58. percben ellenfelünknek támadása volt a háromgólos előnyhöz, de nem élt vele. Nem úgy, mint Császár az Ilyésről befújt büntetőből. Egy gól volt ekkor a hátrányunk, és másfél perc. Mikler is védett, de eladtuk támadásban a labdát. Előbb Putics, majd végül Ancsin megkülönböztető trikót felvéve már öltözött a kapuslehozatalhoz, amikor a spanyolok időt kértek az utolsó perc elején. A spanyol szélső belépett, 19 mp maradt a magyar akcióra. Talpon volt a csarnok, a figura végén beállónk, Szöllősi fordult be, büntetőt kaptunk! Az időn túli hetest Császár vágta be José Hombradosnak. Vége! (24–24)

KRASZ EMIL (Újvidék)

MOCSAI BÜSZKE A CSAPATRA

A JÓISTEN SEGÍTETT A HETESNÉL – CSÁSZÁR
FÉRFI KÉZILABDA EB, SZERBIA
C-CSOPORT, 2. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 24–24 (12–11)
Újvidék, 6000 néző. V: Geipel, Helbig (németek)
MAGYARORSZÁG: MIKLER – Harsányi 1, MOCSAI7, Laluska, Ilyés 2, ZUBAI SZ. 3, Iváncsik G. 2. Csere: Fazekas (kapus), CSÁSZÁR 7 (5), Nagy K., Putics, Schuch 1, Ancsin, Szöllősi Sz. 1
SPANYOLORSZÁG: SIERRA – Tomás 1, Gurbindo, Romero 2 (2), AGUINAGALDE 1, A. Entrerríos 2, UGALDE 4. Csere: Hombrados (kapus), CANELLAS 6 (4), Morros , R. García 1, Sarmiento 1, R. Entrerríos 2, J. Garcia 1, Maqueda 1, Guardiola 2
Az eredmény alakulása. 8. p.: 1–3. 11. p.: 3–5. 15. p.: 6–6. 18. p.: 9–8. 25. p.: 10–10. 27. p.: 12–10. 35. p.: 13–13. 41. p.: 16–14. 46. p.: 16–17. 51. p.: 20–20. 54. p.: 20–22. 56. p.: 22–24
Kiállítások: 10 perc, ill. –
Hétméteresek: 5/5, ill. 6/7
KORÁBBAN
Oroszország–Franciaország 24–28
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 2 1 1 53–50 +3 3
2. Franciaország 2 1 1 54–53 +1 2
3. MAGYARORSZÁG 2 2 55–55 0 2
4. Oroszország 2 1 1 55–59 –4 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik