Franciaországnak nehéz volt az orosz lecke

Vágólapra másolva!
2009.12.20. 13:34
Címkék
Az orosz női kézilabda-válogatott 25–22-re legyőzte Franciaországot a kínai világbajnokság fináléjában, így Jevgenyij Trefilov szövetségi kapitány válogatottja megvédte címét, és sorozatban harmadszor ért csúcsra a seregszemlén.

Signate sem bírt az orosz védőfallal (fotó: Reuters)
Signate sem bírt az orosz védőfallal (fotó: Reuters)
Signaté sem bírt az orosz védőfallal (fotó: Reuters)
Signate sem bírt az orosz védőfallal (fotó: Reuters)
Signate sem bírt az orosz védőfallal (fotó: Reuters)

 NSO-SZAKÉRTŐ:
MEGÉRDEMELT OROSZ SIKER

 „Az oroszok jobban játszottak, megérdemelten nyerték meg a finálét, nem volt gyenge posztjuk. Sőt ha teljesen tényszerű akarok lenni, azt kell mondanom, csak erős posztjaik voltak. De nekik is akkor voltak igazán jó periódusaik, amikor nem egyéni megoldásokra törekedtek, hanem a csapat egységében bíztak, és arra építettek. Különösen tetszett fiatal kapusuk, Anna Szedojkina, aki meglepetésre tulajdonképpen végigvédte ezt a fontos mérkőzést, méghozzá kiválóan, úgy, hogy a cserepadon klasszis, Inna Szuszlina ült" - értékelte a döntőt Kirsner Erika, az NSO vb-szakértője. A Hypo magyar légiósának teljes vb-elemzésétitt olvashatja el!

Aligha kétséges, hogy Jevgenyij Trefilov lányai hatalmas motivációval léptek pályára, a játékosok Franciaország ellen bizonyíthatták, hogy egy világbajnokságon nem tudnak kétszer kikapni ugyanattól az ellenféltől – ne feledjük, a középdöntőben Olivier Krumbholz tanítványai 24–23-ra legyőzték a címvédőt.

Ám a franciáktól senki sem várta, hogy döntőbe jutnak, így a „csikócsapat” miért pont az aranyérem kapujában torpant volna meg? Az első percek után úgy tűnt, a franciák frissebbek, és lábmunkával, mozgékonyságra alapozó játékukkal kétgólos előnyre tettek szert (5–3). Allison Pineau-t szinte nem tudták követni az oroszok, a húszéves játékos nagyon élt a hatalmas orosz védők között.

Trefilov „finom” intelmei azonban meghallgatásra találtak, a nyitott fal és a kétbeállós játék hatékonynak bizonyult, így Ljudmila Posztnova és Jelena Dmitrijeva góljaival nemcsak fordított, de el is húzott a piros mezes orosz válogatott (11–8).

A hatalmas iramban Trefilov a szokásoknak megfelelően forgatta a csapatát, a franciáknál azonban a cserejátékosok nem tudtak annyit hozzátenni a játékhoz, így a szünetben megérdemelten vezettek az oroszok (14–11).

A második játékrész elején felzárkóztak a franciák, az oroszok nem voltak képesek elszakadni riválisuktól, azonban Krumbholz lányai csak nem tudtak egyenlíteni. 19–17-nél emberelőnyt kaptak a gallok, ám eltékozolták a lehetőséget: az oroszok Jekatyernia Vetkova révén indításos gólt dobtak, majd tovább növelték az előnyt.

22–17-nél, tizenegy perccel a vége előtt Krumbholz időkéréssel próbálta kizökkenteni az oroszokat a ritmusból, és tartani a lelket a francia hölgyekben a hajrára. Emilija Turejék viszont mindig a legjobbkor találtak be, miközben a túloldalon csak Mariama Signaté tudta igazán átlőni a hatalmas orosz falat.

Oroszország 25–22-re győzött, ezzel zsinórban harmadszor lett világbajnok, és a legutóbbi öt vb-ből négyen ért fel a csúcsra.

 

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, KÍNA
DÖNTŐ
FRANCIAORSZÁG–OROSZORSZÁG 22–25 (11–14)
Nancsing, 10 000 néző. V: Gjeding, Hansen (dánok)
FRANCIAORSZÁG: Leynaud, Darleux (kapusok) – Signaté 8, Pineau 6, Dembele 4, Limal 2, Piejos 2, Goudjo, Dancette, Ayglon, Mendy, Baudouin, Deroin, Tervel, Limal. Szövetségi kapitány: Olivier Krumbholz
OROSZORSZÁG: Szedojkina, Szuszlina (kapusok) – Dmitrijeva 8/2, Levina, Posztnova 3-3, Turej 3/1, Andrjusina, Hmirova, Vetkova 2-2, Dronyina, Muravjova 1-1, V. Zsilinszkajtye, Koroljova, Petrova. Szövetségi kapitány: Jevgenyij Trefilov
Hétméteresek: 1/–, ill. 6/3. Kiállítások: 6 perc, ill. 10.

 

A VILÁGBAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
1. Oroszország (Jekatyerina Andrjusina, Jelena Dmitrijeva, Tatjana Dronyina, Tatjana Hmirova Marina Jarceva, Okszana Koroljova, Olga Levina, Nagyezsda Muravjova, Maja Petrova, Ljudmila Posztnova, Anna Szedojkina, Inna Szuszlina, Emilija Turej, Viktorija Zsilinszkajtye, Jekatyerina Vetkova, szövetségi kapitány: Jevgenyij Trefilov)
2. Franciaország (Camille Ayglon, Paule Baudouin, Blandine Dancette, Cléopatre Darleux, Siraba Dembele, Audrey Deroin, Amélie Goudjo, Vanessa Jelic, Amandine Leynaud, Marion Limal, Claudine Mendy, Katty Piejos, Allison Pineau, Linda Pradel, Mariama Signaté, Raphaelle Tervel, szövetségi kapitány: Olivier Krumbholz)
3. Norvégia (Ida Alstad, Karoline Dyhre Breivang, Anja Edin, Marit Malm Frafjord, Kari Aalvik Grimsbö, Camilla Herrem, Kari Mette Johansen, Heidi Löke, Tonje Larsen, Kristine Lunde-Borgersen, Katrine Lunde-Haraldsen, Tonje Nöstvold, Terese Pedersen, Linn Kristin Riegelhuth, Siri Seglem, Tine Stange,)
4. Spanyolország, 5. Dánia, 6. Koreai Köztársaság, 7. Németország, 8. Románia, 9. MAGYARORSZÁG (Herr Orsolya, Pastrovics Melinda, Triffa Ágnes, Bódi Bernadett, Orbán Adrienn, Bulath Anita, Tomori Zsuzsanna, Kovacsics Anikó, Szucsánszki Zita, Szabó Valéria, Tóth Kata, Szekeres Klára, Tóth Tímea, Zácsik Szandra, Juhász Gabriella, Vérten Orsolya), 10. Ausztria, 11. Angola, 12. Kína, 13. Svédország, 14. Tunézia, 15. Brazília, 16. Japán, 17. Ukrajna, 18. Elefántcsontpart, 19. Argentína, 20. Kongó, 21. Thaiföld, 22. Kazahsztán, 23. Chile, 24. Ausztrália
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik