Amorim: Már nem élhetünk meg a tavalyi BL-győzelemből

Vágólapra másolva!
2014.05.01. 17:08
null
Lanzarote szigetén töltötték a nyári felkészülés egy részét Amorimék
Május 3-4-én a Papp László Budapest Sportaréna ad otthont a női kézilabda Bajnokok Ligája első final fourjának, amelyen eldől, meg tudja-e védeni címét a Győri Audi ETO. A magyar csapat brazil átlövője, Eduarda Amorim szerint már nem lehet megélni a tavalyi sikerből. A játékos jóleső izgalommal várja a négyes döntőt, a sok néző pedig kifejezetten motiválja.

 

– Mennyire érezhető a feszültség a final four közeledtével?
– Nem érzek semmiféle nyomást, inkább jóleső izgalmat, hiszen egész évben azért dolgoztunk, hogy most itt lehessünk – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Eduarda Amorim, a Győri Audi ETO balátlövője. – Ezen a szinten már minden meccsen győzelmet várnak tőlünk, ezt el kell tudni viselni, hiszek benne, hogy ez senkinek sem jelent problémát a csapatból.

– Előjöttek a tavalyi BL-szezon emlékei?

– Természetesen a felkészülés során hasznát tudtuk venni a tavalyi élményeknek, és mindenki boldogan emlékszik vissza a sikerre, de nem lehet belőlük örökké megélni, mi pedig újból el akarjuk hódítani a trófeát, mert nem biztos, hogy mindig ott leszünk a döntőben. Tavaly minden összeállt: a Győr ambiciózus klub, amely már előtte is meg akarta nyerni a kupát, aztán jött egy edző, aki ismerte a siker receptjét, és a játékosokkal együtt összejött a BL-győzelem. Mindenki a címvédőt akarja persze legyőzni, így nehezebb volt a dolgunk, mint egy évvel korábban.

– Miben más az idei Győri ETO?

– Volt néhány változás a játékoskeretben, de ez nem járt nagy átalakulással, néhányszor ugyan gyengébben játszottunk, de így sem tudtak legyőzni minket. Ambros kiváló munkát végez, minden játékosából igyekszik kihozni a maximumot, az idén ugyanolyan felkészülten várjuk a szezon hajráját, mint az elmúlt évben. Kifejezetten a final foura csak az MK-döntő után kezdtünk el készülni, próbáltuk modellezni, mi várható az ellenféltől, de a legfontosabb, hogy mi jól teljesítsünk, mert ha így lesz, bárkit le tudunk győzni.

Szigorú tekintet: a brazil átlövő újra BL-t nyerne a Győrrel
Szigorú tekintet: a brazil átlövő újra BL-t nyerne a Győrrel

– Változott a játéka, mióta Ambros Martín a csapathoz érkezett?
– Minden edző alatt fejlődik egy játékos, hiszen mindenki hoz valami újat a játékba, amit át akar adni. Ambrosnál tovább fejlődött a védekezésünk, nagyon figyel a taktikára, minden részletet pontosan megtervez az edzések során, szeretünk vele dolgozni.

– Nem elhanyagolható, hogy a Magyar Kupa hasonló rendszerben zajlott, mint a Bajnokok Ligája négyes döntője, így lehetett gyakorolni, mit jelent a két nap alatt lejátszott két meccs.

– Igen, ez kiváló teszt volt a számunkra, az elődöntő után egy nappal kemény meccset kellett vívnunk, ebből érezhettük, mi vár majd ránk a final fourban.

– A Podgoricánál és a Vardarnál közben arról panaszkodtak, hogy gyakorlatilag már hetek óta nem játszottak kemény meccset.
– Nem ismerem pontosan a helyzetüket, nem tudom, hogy csak edzettek ez idő alatt, vagy szerveztek-e felkészülési meccseket is, ami biztos, nekünk jól jött, hogy tétmeccseket tudtunk játszani, ráadásul azok magas színvonalúak is voltak. A Fradi elleni kupadöntő kifejezetten éles volt, hatvan percen keresztül koncentrálnunk kellett, ez segítette a felkészülésünket.

– És mi a véleménye az elődöntős ellenfélről, a Midtjyllandról?
– Egyelőre csak a dánokkal foglalkozunk, akik remek csapatot alkotnak, több éve együtt játszanak, ezért jól ismerik egymást. Nagyon veszélyesek a lerohanásaik, ezeket meg kell akadályoznunk. Ha kicsit is hibázunk támadásban, megadjuk nekik a lehetőséget, hogy könnyű gólt szerezzenek.

– Sporttörténelmi is lesz a hétvége, hiszen a nőknél először rendezik meg a final fourt. Mit gondol az új formátumról?
– A kétnapos döntő után már pontosan látni fogjuk, hogy mennyiben volt pozitív az új lebonyolítás, de én hiszek benne, hogy ez jó lépés volt az EHF részéről, és örülök neki, hogy a részese lehetek. A nézőknek biztosan nagy élmény lesz, hogy két nap alatt négy magas színvonalú meccset láthatnak, pláne hogy a körítés is kiváló lesz. Az, hogy a női kézilabdára milyen hatása lehet, csak később fog kiderülni.

– Nem sokszor játszhattak korábban tízezer ember előtt.
– Nekem korábban a hatezer volt a legtöbb, aztán a tavalyi világbajnokságon húszezren voltak a végjátékban, de majdnem mindenki ellenünk szurkolt. Szerencsére most a lelátó nagy része mellettünk lesz, ami extra motivációt jelent, engem kifejezetten felspannol.

Amorim a londoni olimpián
Amorim a londoni olimpián
– Úgy tűnik, megtalálta a számításait Győrben, hiszen már 2009 óta itt játszik, a szerződése pedig a riói olimpiáig szól.

– Anno azért jöttem ide, hogy profi szinten kézilabdázhassak, most pedig a fő célom, hogy minél több trófeát szerezzek a Győrrel. Az elején persze nem volt könnyű, de ha van egy álmod, mindent megteszel azért, hogy megvalósítsd. Szeretek Győrben élni, kedvesek velem az emberek, a klubnál pedig kiválóak a körülmények. A magyar nyelvvel is már jól elboldogulok, sok mindent megértek, de a beszédem még nem tökéletes, pedig sokszor hívnak, hogy nyilatkozzak magyarul.

– Ezúttal lesz különleges vendége a final four hétvége alatt?
­– Nem, az elmúlt két évvel ellentétben ezúttal senki sem jön, a vb-győzelmünk óta Brazíliában is közvetítik a mérkőzéseinket, így élőben tudják majd nézni a négyes döntőt.

– Külön utat jár be, mint a többi brazil válogatott játékos, akik többsége eddig a Hypóban játszott, majd most nagy részük Romániában folytatja.
– Nekem más volt a helyzetem, mint a többieknek, hiszen jegyzett klubban szerepeltem, sok magas színvonalú meccset tudtam játszani, így nem volt okom rá, hogy csatlakozzak a hypós projekthez. Ha oda igazoltam volna, szerintem most nem lennék ugyanezen a szinten. A brazil válogatott is profitálhat a mostani változásból, a Hypóban kényelmes volt a helyzetük, míg az új klubjaikban meg kell küzdeniük a helyükért, és tovább fejlődhetnek.

– Mit szeretne még elérni a pályafutása során?
– Minden játékos vágya, hogy fontos trófeákat nyerjen. Egyelőre csak az olimpiáig tervezek, aztán meglátjuk, ha a testem engedi, benne van, hogy még két évig játszom. Addig is minden évben minden trófeát meg szeretnék nyerni a Győrrel, természetesen a BL előkelő helyen szerepel. Nekem is van kívánságlistám, s bár nem lesz egyszerű újra felérnünk a csúcsra a brazil válogatottal, a hazai olimpia nagyon motivál.

Amorim a Maldív-szigeteken hódolt férjével szenvedélyének, a fürdőzésnek
Amorim a Maldív-szigeteken hódolt férjével szenvedélyének, a fürdőzésnek

 

NŐI KÉZILABDA BL, FINAL FOUR (BUDAPEST)
DÖNTŐ – MÁJUS 4.
Vardar Szkopje (macedón)/Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)–GYŐRI AUDI ETO KC/FC Midtjylland (dán) 17.00 (Tv: Digi Sport 1; ha a Győri ETO pályára lép, M1 is)
A 3. HELYÉRT – MÁJUS 4.
Vardar Szkopje (macedón)/Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)–GYŐRI AUDI ETO KC/FC Midtjylland (dán) 14.30 (Tv: Digi Sport 1; ha a Győri ETO pályára lép, M1 is)
ELŐDÖNTŐ – MÁJUS 3.
GYŐRI AUDI ETO KC–FC Midtjylland (dán) 15.00 (Tv: Digi Sport 1, M1)
Vardar Szkopje (macedón)–Buducsnoszt Podgorica (montenegrói) 17.30 (Tv: Digi Sport 1)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik