BÁLINT MÁTYÁS (KOSZALIN) 2016.03.09 13:19 Frissítve: 2016.03.09 13:45

Amit lehetett, elvégeztük – debütál az Elek, Martín páros

Felkészülten várja a Lengyelország elleni, Koszalinban rendezendő Európa-bajnoki selejtezőt a magyar női kézilabda-válogatott, miként a most bemutatkozó Ambros Martín, Elek Gábor szövetségi kapitányi páros is. Az elsősorban inkább a jövő heti olimpiai selejtezőre készülő (ehhez képest, mondjuk, elég ideges) lengyelek nélkülözik legjobbjukat, Karolina Kudlaczot, a többieket pedig alaposan feltérképezte a magyar stáb a szerdán 20.30 órakor kezdődő mérkőzés előtt.  

A lengyelek ellen mutatkozik be az új szakmai stáb (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

Azt nem lehet mondani, hogy a magyar válogatott ne tudna szinte mindent a lengyelről: egyrészt legutóbbi mérkőzését is velük játszotta a csapat (Dánia, világbajnokság, vereség, hagyjuk), másrészt kedd este egy órán keresztül itták az információkat a lányok a koszalini szállodában tartott videózáson. A két új kapitány mind támadásban, mind védekezésben felmérte az ellenfél gyenge pontjait (annyit el lehet spoilerezni előre: vannak), és ennek megfelelően rakta össze, majd tanította be négy nap alatt a taktikát.

HIÁNYZÓK ITT IS, OTT IS

Az állkapocscsonttörést szenvedő csapatkapitány, Karolina Kudlacz-Gloc mellett a csuklóműtéten áteső Iwona Niedzwiedz és a még mindig nem bevethető Alina Wojtas is kihagyni kényszerül a soron következő Európa-bajnoki selejtezőket. Kim Rasmussen így valószínűleg a Kinga Achruk, Monika Kobylinska, Malgorzata Stasiak belső hármast küldi majd fel a pályára. A decemberi vb-t kihagyó Karolina Siodmiak és Marta Gega újra ott van a lengyel keretben.

„Mindenki láthatta, hogy decemberben is csak egy gól döntött a két csapat között. Kiélezett mérkőzésekre számítok, mindkét oldalon lesznek nagy hiányzók. A csapategységben van az erőnk, és a hazai közönség plusz motivációt jelent majd a számunkra" – mondta a beálló Monika Stachowksa, utalva arra, hogy telt ház, 3000 néző előtt játsszák a mérkőzést.

Mint ismert, a mieink sem teljes kerettel állnak ki, többek között Görbicz Anitára és Tomori Zsuzsannára sem számíthat az Elek, Martín páros. A bővebb csapatból Janurik Kinga és Mészáros Rea nem tartott a válogatottal Lengyelországba.

Ha a magyar csapat a lengyelek elleni két mérkőzésen legalább három pontot szerez, biztossá teszi részvételét a decemberi svédországi Európa-bajnokságon.

 

„Ami a rövid távú eredményességhez kell, annyit hellyel-közzel meg lehet tanítani ennyi idő alatt” – mondta Elek Gábor, aki a támadójátékért felel, Ambros Martín meg azt hangsúlyozta a védőknek, hogy ha küzdenek, segítik egymást és koncentrálnak, na meg igyekeznek a lengyeleket arra szorítani, hogy a kevésbé veszélyes embereik fejezzék be az akciókat, akkor nem lesz baj.

Mindezt már csak a gyakorlatba kellett átültetni a szerda délelőtti edzésen, és ez apróbb kezdeti nehézségek után sikerült is. Erdősi Ildikó például kimondottan jól mozgott a bal szélen, főleg ahhoz képest, hogy a bemelegítő focin (Ambros Martín első szövetségi kapitányi fociján kimondottan visszafogott teljesítményt nyújtott amúgy) Klivinyi Kinga egy testcsel után majdnem kiütötte a szemét – persze nagy baja nem történt.

Úgyhogy egészen jókedvűen gyakorolt a csapat, a hangulat csak negyed tizenkettő tájban romlott el egy kicsit, merthogy a hátizsákjával becaplató Kim Rasmussen lengyel kapitány olyan bosszús és feszült arcot vágott, mint aki már észrevette, hogy elhagyta a jegygyűrűjét, csak még nem merte megmondani otthon, de tudja, hogy nemsokára muszáj lesz.

Ezzel véget is ért a mieink edzése (kicsit még gyakoroltak volna, de a lengyel kapitány erősen úgy csinált, mint akinek már negyed tizenkettőtől van edzésidőpontja, nem csak féltől és már nagyon kezdené a munkát), úgyhogy a csapat visszabuszozott a hotelba. A Siti Beával trióvá nemesedő szakmai stáb még gyorsan megbeszélte az ülésrendet a kispadon (merthogy a szabályok szerint egy padnál csak egyvalaki állhat meccsek alatt, és a trénerek nem csendben ülő típusok), délutánra pedig csak a pihenés maradt feladatul az esti Eb-selejtező előtt.

A keddi utazás után csak videóztak a lányok, az edzésre ma délelőtt került sor

 

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
BÍRÓ Blanka (Ipress Center-Vác), KISS Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria), ORBÁN Adrienn (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: HORNYÁK Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVÁCS Anna (Dunaújvárosi KKA)
Irányítók: KOVACSICS Anikó (Győri Audi ETO), SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Beállók: KISFALUDY Anett (Érd), SZAMORÁNSKY Piroska (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: KLIVINYI Kinga (Érd), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), TRISCSUK Krisztina (Dunaújvárosi KKA), ZÁCSIK Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: ERDŐSI Ildikó (Siófok KC), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Szövetségi kapitány: ELEK Gábor, Ambros MARTÍN
Edző: SITI Bea

A VÁLOGATOTT PROGRAMJA MÁRCIUSBAN
EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐK
3. forduló – március 9., 20.30, Koszalin: Lengyelország–Magyarország (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)
4. forduló – március 13., 18.30, Érd: Magyarország–Lengyelország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
Az 5. és 6. fordulót júniusban rendezik, a magyar válogatott Szlovákiában szerepel, majd Finnországot fogadja.

A csoport állása: 1. Magyarország 4 pont (70–44), 2. Lengyelország 4 (52–33), 3. Szlovákia 0 (40–55), 4. Finnország 0 (37–67)
A csoport első két helyezettje, valamint a 7 selejtezőcsoport legjobb harmadik helyezettje vehet részt a 2016 decemberi svédországi Európa-bajnokságon.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

Ezek is érdekelhetnek

2016.12.07 11:20:17

Kézilabda nemzetisport.hu

DÁN–MAGYAR 20.45-től. Szucsánszkival csak riogattunk • Hol vannak a dán szurkolók?

2016.12.06 17:32:57

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (MALMÖ)

Az irányító a csehek ellen nem érezte, hogy a hátára tudná venni a csapatot, de tudja, min kell változtatnia.

2016.12.05 17:40:35

Kézilabda nemzetisport.hu

Rosszul kezdtük az Európa-bajnokságot: most először vertek meg minket a csehek.

2016.12.05 10:48:22

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (MALMÖ)

KEZDÉS: 18.30. A kapitány szerint nyernünk kell, de ehhez végig koncentrált játékra lesz szükség.

2016.12.04 16:24:39

Kézilabda nemzetisport.hu

Végig dominálva, ötgólos különbséggel győzte le a dán bajnok Silkeborgot a magyar együttes.