Ambros Martín: Nagyon kemény kis meccs lehet a Fradi ellen

Vágólapra másolva!
2017.10.31. 12:00
null
Kedden, mint mindig, ismét őrületes csatát vív a két BL-együttes, a bajnok Győr és a trónkövetelő FTC (Fotó: Földi D. Attila)
A tartalékos Győr a valamivel kevésbé tartalékos Ferencvároshoz látogat kedden a női kézilabda-bajnokság csúcsrangadóján, amelyen hatalmas küzdelemre van kilátás.

 

A Nemzeti Sport mindig az olvasók szolgálatában: most például erőfeszítéseket nem kímélve látogattunk ki az FTC-Rail Cargo Hungaria összes olyan edzésére, amelyiken a Győri Audi ETO KC elleni kedd esti bajnoki szuperrangadóra készült.

Vagyis arra az egyre.

Tudta-e?
…az FTC-nek 12 arany, 19 ezüst és 10 bronz, a Győrnek 13 arany, 6 ezüst és 4 bronz a bajnoki mérlege
…az FTC bajnokin legutóbb 2015. november 4-én győzte le a Győrt (hazai pályán 29–28-ra), kupameccsen 2017. április 2-án nyert a kecskeméti MK-döntőben, hetesekkel 5–3-ra
…a két csapat 1993 óta 72 mérkőzést vívott (5 döntetlen, 41 győri, 26 FTC-siker)
…az elmúlt három idényben a Győr csak egyszer nyert bajnokit az Elek Gyula Arénában
…hogy volt olyan év, amikor a Győr gólt sem lőtt a Fradinak? 1966-ban az FTC otthon 12:0-ra, idegenben 7:0-ra verte meg az ETO-t.

Mert hát ennyi jutott; a Fradi szombaton még Siófokon játszott bajnokit (nyert is 37–29-re), vasárnap az Úr is megpihent, így amikor a csapat ismét találkozott hétfőn, egyből bele is vetette magát a munkába. Elek Gábor vezetőedző előbb csaknem egyórás video-összeállításban zúdított játékosaira minden információt az ellenfélről (merthogy ő speciel nem unatkozott vasárnap sem), majd a frissiben 22 éves Lukács Viktória születésnapja alkalmából letudott bemelegítő focit követően élesben is elpróbálta a nyerőnek szánt taktikát a társaság.

„Ha ennyi időnk van, akkor ennyi van, de úgyis ismerjük egymást elég jól – jegyezte meg Elek Gábor. – Nem vagyunk még olyan formában, mint szeretném, főleg védekezésben, de az ETO sincs még a csúcson. Az biztos, hogy lesz hangulata a mérkőzésnek, és ez mindkét csapatból többet fog kihozni, mint amit az utóbbi időben mutatott. Továbbra is erősebbnek tartom a Győrt, de eksztázisban, eufóriában játszva, jó védekezéssel lehet esélyünk.”

Kovacsics Anikó, az FTC irányítója
„Nincs bennem feszültség a rangadó előtt, de nagyon várom a mérkőzést, sok minden múlhat rajta. Mi lépésről lépésre kerülünk egyre jobb formába, míg a győrieknél sok a sérült, ám a hadra fogható játékosokat sem kell bemutatni senkinek, ők is világklasszisok. Száz százalék felett kell teljesítenünk ahhoz, hogy keresnivalónk legyen, de ha sikerül, nem lehetetlen a feladat.”

Ha abból indulunk ki, hogy az ETO költségvetése többszöröse a Fradiénak, akkor nem a fővárosiak az esélyesek, de azért Anne Mette Hansen, Tomori Zsuzsanna és Nycke Groot kiesésével, a három belső poszton Stine Oftedalt, Nora Mörköt, Eduarda Amorimot és az alapesetben már szélsőként számításba vett Görbicz Anitát leszámítva csak juniorokkal és ifikkel rendelkezve azért tartalékosabb a Győr.

„Mind a két csapat tartalékos – ragaszkodott Elek Gábor a „tartalékos” szó kiterjesztő értelmezéséhez. – Nálunk Hornyák Dóra és Szucsánszki Zita sem egészséges még. Ráadásul a győriek kezdősora még mindig világválogatott.”

K&H LIGA, NŐK
Kedd: FTC-Rail Cargo Hungaria–Győri Audi ETO KC, Elek Gyula Aréna, 18.00 (tv: M4 Sport)

Ezzel nehéz vitatkozni, más kérdés, hogy másfél hét alatt a keddi már az ETO negyedik meccse lesz („Mindkét csapat sok meccset játszik mostanában” – lőtte agyon ezt a felvetést is Elek Gábor). Az FTC a Népligetben – aligha függetlenül a hangulattól – nemigen szokott kikapni (az elmúlt öt alkalomból csak egyszer nyert az ETO az Elek Gyula Arénában), vagyis az előjelek szoros és izgalmas csatát ígérnek, tartalékos felek és kevés felkészülés ide vagy oda. És ennél több végül is nem kell.

Ambros Martín: Nem lehet kifogás!

– Pénteken még bajnokit játszottak, egy napot pihentek, tehát két napjuk maradt készülni a Fradi ellen. Elég?
– Nekik meg csak egy napjuk volt. Amúgy sem múlik ezen annyira sok. Inkább annak lehet jelentősége, melyik edző fejéből pattan ki valami váratlan húzás.
– Az számíthat, melyik csapatnak van több cserelehetősége?

– Nézze, valóban négy egészséges felnőtt játékosunk van a belső posztokon a sorozatos sérülések után, de ez nem lehet kifogás. Most ez a helyzet, így kell megoldanunk a feladatot.
– Szóval nem keseregnek?

– Ellenkezőleg. Küzdős csapat a miénk, de ahogy fogyunk, egyre jobban harcolunk.
– Csak hát bírják-e erővel, amikor tizenegy nap alatt négy meccset játszanak?

– Igen, ez az igazán nagy kérdés. Hogy mennyi energiát vesz ki belőlünk, hogy ennyi időt kell a pályán tölteni és végig küzdeni. Mindenki fárad, hiszen a játékosok nem gépek, és most nincs az, mint máskor, amikor belefér, hogy valakinek rosszabb napja van, úgyis átveszik a helyét mások. Most át kell vészelnünk a nehézségeket és hajtani tovább.
– A junior- és ifjúsági korú játékosok mennyire pótolhatják a hiányzókat?
– Nagyon szépen dolgoznak az edzéseken, és láthatóan fejlődnek, pedig azért az ifibajnoksághoz képest nagy ugrás az NB I vagy a Bajnokok Ligája. Még sokat kell fejlődniük, de számíthatok rájuk, és ha ezzel néhány perc pihenő juthat a felnőtteknek, az is segítség.
– A nehézségek ellenére győzelemre készülnek?
– Persze. Ha sikerül jó napot kifognunk, nincs kétségem, hogy le tudjuk győzni a Ferencvárost, ha pedig nekünk gyengébben megy, és nekik jön ki a lépés, akkor nagyon kemény kis meccs lehet belőle – remélhetőleg jó hangulatban, de nyugodt körülmények között.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik